Ukrajinci tvrde da neće odustati od Bahmuta

Dok se priprema za kontraofanzivu, Kijev ne želi da preda Rusiji grad koji je od simbolične i strateške važnosti za obje strane

7016 pregleda 9 komentar(a)
Ukrajinski vojnici kod Bahmuta, Foto: Rojters
Ukrajinski vojnici kod Bahmuta, Foto: Rojters

Ukrajinska vojska tvrdi da neće odustati od istočnog grada Bahmuta dok se priprema za kontraofanzivu protiv ruskih snaga.

General Oleksandr Sirskji, komandant ukrajinskih kopnenih snaga, naglasio je važnost koju Kijev pripisuje Bahmutu dok su u toku pripreme za kontranapad od kojeg očekuju da promijeni dinamiku rata u Ukrajini.

Bitka za Bahmut je od simbolične važnosti za obje strane, ističe Rojters, i dodaje da Ukrajina i dalje, nakon više mjeseci žestokih borbi sa ruskom redovnom vojskom i plaćenicima Vagnera, drži djelove tog grada.

”Zajedno sa komandantima, donijeli smo niz neophodnih odluka u cilju efikasne odbrane i nanošenja maksimalnih gubitaka neprijatelju”, kazao je Sirskji nakon posjete vojnicima u Bahmutu. “Uprkos svim prognozama i savjetima nastavićemo da držimo Bahmut, uništavajući Vagner i ostale borbene jedinice ruske vojske”, poručio je on vojnicima.

Sirskji je u ponedjeljak kazao da su ukrajinske jedinice potisnule ruske snage sa pojedinih pozicija u Bahmutu. Vagner grupa tvrdi da su njene jedinice ostvarile manji napredak u toj oblasti, dok Rojters ističe da ne može pouzdano da utvrdi situaciju na frontu.

Rusija na Bahmut, gdje je nekada živjelo 70 000 ljudi, gleda kao na odskočnu dasku za napade na druge ukrajinske gradove.

Pripreme za vojnu paradu u Moskvi
Pripreme za vojnu paradu u Moskvifoto: REUTERS

Portal “Politiko” navodi da, nakon što je propustila nekoliko rokova koje je sama zadala za osvajanje Bahmuta, Rusija nastavlja da šalje sve više vojnika u pogubni region u očajničkom pokušaju da se pohvali nečim tokom parade za Dan pobjede koja će sljedeće nedjelje biti održana u Moskvi.

Iz Kremlja je juče saopšteno da ruske bezbjednosne snage rade na tome kako bi parada na Crvenom trgu 9. maja protekla bezbjedno uprkos riziku prijetnje od Ukrajine. Nekoliko ruskih regiona je već ograničilo broj događaja planiranih u znak sjećanja na nacističku predaju na kraju Drugog svjetskog rata, navodeći kao razlog bojazni od napada proukrajinskih sabotera.

Bijela kuće je u ponedjeljak saopštila da je Rusija isrcpila svoje vojne zalihe i ljudstvo, a da je u proteklih pet mjeseci u Ukrajini stradalo oko 20 000 ruskih vojnika, a da je ukupno poginulo i povrijeđeno oko 100 000.

Kremlj je juče odbacio američke procjene o ruskim gubicima kao neutemeljene i saopštio da Vašington nema načina da dođe do tačnih podataka.

Rusija je posljednji put objavila broj žrtava u septembru, kada je ministar odbrane Sergej Šojgu kazao da je u konfliktu poginulo 5 937 ruskih vojnika.

Sergej Šojgu
foto: REUTERS

Šojgu je juče kazao da će proizvodnja oružja i snabdijevanje oružjem i municijom jedinice na frontu u Ukrajini biti od ključne važnosti za uspjeh onoga što Moskva naziva “specijalnom vojnom operacijom”, i pozvao je da se hitno udvostruči proizvodnja raketa.

Zapadni zvaničnici već mjesecima tvrde da nestašica artiljerijske municije i raketa podriva rusku invaziju u Ukrajini.

”Dejstva ruskih jedinica u velikoj mjeri zavise od blagovremenog popunjavanja zaliha naoružanja, vojne opreme i sredstava za uništenje”, rekao je Šojgu u izjavi koju je objavilo njegovo ministarstvo i prenijela državna televizija.

On je kazao da je odbrambenim preduzećima rečeno da što prije povećaju količinu proizvodnje.

Jevgenij Prigožin, lider ruske privatne milicije Vagner, kazao je u ponedjeljak da njegovi vojnici dobijaju samo trećinu artiljerijske municije koja im je potrebna za napad na Bahmut.

Prigožin se već mjesecima žali zbog nedostatka municije, tvrdeći da slaba podrška iz Moskve podriva rusku ofanzivu.

Zapadni zvaničnici takođe tvrde da Rusija nema dovoljno raketa i artiljerijske municije, dok se ratu za koji je Moskva planirala da bude okončan u roku od nekoliko nedjelje još ne nazire kraj.

Bonus video: