Peskov: Nema alternative ruskom posredovanju o Nagorno-Karabahu

Tenzije između Jermenije i Azerbejdžana porasle su 23. aprila kada je Baku postavio prvi kontrolni punkt na ulazu u koridor Lačin, jedini put koji povezuje Jermeniju sa Nagorno-Karabahom

4399 pregleda 0 komentar(a)
Peskov, Foto: Shutterstock
Peskov, Foto: Shutterstock

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ocijenio je da nema alternative ruskom posredovanju između Jermenije i Azerbejdžana u spornom regionu Nagorno-Karabaha, u trenutku kada Vašington organizuje pregovore dvije zemlje.

"U ovoj fazi ne postoje drugi pravni okvir koji bi doprinio rješavanju (konflikta). Nema alternative za postignuti dogovor“, rekao je Peskov aludirajući na prekid vatre potpisan 2020. između Jermenije i Azerbejdžana uz posredovanje Rusije.

Peskov je ocijenio da je svaka pomoć u rješavanju konflikta dobrodošla, ali je dodao da je oprezan prema "pokušajima koji zamagljuju osnovu za mirno rješenje“.

Jermenija i Azerbejdžan sukobili su se 2020. oko kontrole područja Nagorno-Karabaha. Sukob je okončan mirovnim sporazumom kojim je priznata pobjeda azerbejdžanskih snaga. Dogovor je postignut uz pomoć Rusije.

Od tada su ruski vojnici stacionirani u Nagorno-Karabahu, ali se Jermenija već nekoliko mjeseci žali na njihovu neefikasnost. Ruska izolacija na međunarodnoj sceni, zbog sukoba u Ukrajini, takođe ograničava manevarski prostor Moskve.

Tenzije između Jermenije i Azerbejdžana porasle su 23. aprila kada je Baku postavio prvi kontrolni punkt na ulazu u koridor Lačin, jedini put koji povezuje Jermeniju sa Nagorno-Karabahom.

Baku je svoju odluku opravdao bezbjednosnim razlozima, dok je Jerevan to ocijenio kao kršenje primirja dogovorenog 2020.

U tom kontekstu Vašington, koji sa Moskvom i Parizom kopredsjedava takozvanom Grupom "Minsk“ o tom sukobu, pokušava da ponovo pokrene mirovne pregovore.

Američki državni sekretar Entoni Blinken domaćin je sastanka koji traje do četvrtka, na kojem učestvuju šefovi diplomatija Jermenije i Azerbejdžana, Ararat Mirzojan i Džejhun Bajramov.

Takav sastanak održan je u novembru i potom u februaru, na marginama Minhenske bezbjednosne konferencije u Njemačkoj. Ti razgovori nisu omogućili u ovoj fazi da dovedu do dogovora.

Nagorno-Karabah, teritorija na kojoj uglavnom žive Jermeni, otcijepio se od Azerbejdžana, što je dovelo do rata koji je tokom 90-ih godina odnio 30.000 života.

Bonus video: