BLOG Upozorenje o vazdušnom napadu izdato za veći dio istočne Ukrajine

Rat u Ukrajini 436. dan

29324 pregleda 26 reakcija 26 komentar(a)
Detalj iz okoline Bahmuta, Foto: Reuters
Detalj iz okoline Bahmuta, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.05.2023. 21:53h
Završeno
21:47h

Šest ukrajinskih deminera je poginulo u ruskom napadu dok su učestvovali u operaciji čišćenja mina na području Hersona na jugu, saopštile su tamošnje vlasti.

"Šest naših specijalista je poginulo", navele su vlasti.

Dodaje se da su demineri bile mete "oružanog napada tokom uklanjanja mina u Hersonu".

Drugi detalji nisu saopšteni.

(BETA)

21:29h

Ukrajinski zvaničnici su večeras izdali upozorenje o vazdušnom napadu na veći dio istočne Ukrajine, koji se proteže od Vinice na zapadu do svih istočnih regiona i južno do Hersonske oblasti i Krima koji je aneksirala Rusija, prenijela je agencija Rojters.

17:28h

Jedan visoki ruski zvaničnik rekao je danas da je ukrajinska balistička raketa oborena iznad anektiranog Krima, što je rijedak događaj u vrijeme kada se nazire predstojeća ofanziva ukrajinskih snaga.

"Protiv-vazduhoplovna odbrana oborila je iznad Republike Krim balističku raketu ispaljenu iz ukrajinskog sistema Grom-2. Bez razaranja ili žrtava", poručio je na Telegramu Sergej Aksjonov, šef Krima kojeg je instalirala Moskva.

Jedan od njegovih savjetnika, Oleg Krjučkov, kasnije je tvrdio da su, prema najnovijim informacijama, oborene dvije rakete "Grom-2".

AFP nije mogao da iz nezavisnog izvora potvrdi ove izjave.

Prema ruskoj državnoj novinskoj agenciji TASS, ovo je tek drugi put da su vlasti nad Krimom prijavile upotrebu ukrajinskih balističkih raketa "Grom". Prvi takav izvještaj je bio prošlog mjeseca.

Od ljeta 2022. godine, Krim kojeg je Moskva anektirala 2014. godine, redovno je bio poprište eksplozijama i napada letećih dronova, a ponekad i površinskih pomorskih.

Krajem aprila, napad dronom izazvao je ogroman požar u skladištu nafte u Sevastopolju na Krimu, matičnoj luci ruske Crnomorske flote.

Napadi dronovima, sabotaže i navodni drugi napadi umnožili su se poslednjih nedelja u Rusiji, ponekad daleko od Ukrajine, a da njihovi počinioci nisu jasno identifikovani.

Kremlj okrivljuje Kijev koji to negira, ali se nagađa da priprema veliku ofanzivu ukrajinskih oružanih snaga povodom proslavljanja u Rusiji 9. maja, dana pobjede nad Hitlerom 1945. godine.

(BETA)

16:51h

Vođa ruske paravojne grupe "Vagner" tražio je danas od ruskog ministra odbrane da položaje u ukrajinskom gradu Bahmutu preda trupama čečenskog lidera Ramzana Kadirova i najavio da će ih uskoro napustiti protestujući zbog nestašice municije.

"Tražim od vas da izdate borbeno naređenje o prebacivanju, prije ponoći 10. maja, položaja grupe Vagnere jedinicama bataljona Ahmat na lokalitetu Bahmut i u okolini", prenio je Jevgenij Prigožin iz pisma ruskom ministru odbrane Sergeju Šojguu.

Šef "Vagnera" je naveo da to traži "zbog dugotrajne nestašice municije", optužujući Vojsku da mu je od oktobra prošle gdine dala samo 32 odsto tražene municije.

Prigožin je u subotu prijetio da će sledeće nedelje povući svoje trupe iz grada Bahmuta, centra borbi na istoku Ukrajine, optuživši ruski Generalštab da mu je oduzeo municiju.

Čečenski lider Ramzan Kadirov je u petak uveče na Telegramu potvrdio da su njegovi borci spremni da preuzmu ruske položaje u Bahmutu, ako se "Vagner" povuče.

"Naši borci su spremni da krenu naprijed i zauzmu grad. Trebalo bi im nekoliko sati", rekao je Kadirov, napominjući da su se njegove trupe već borile uz trupe "Vagnera" u ukrajinskim gradovima Popasna, Sjeverodonjeck i Lisičansk koje je osvojila Rusija.

Prigožin je danas u zasebnoj poruci zahvalio Kadirovu zbog te ponude, uveravajući da će Bahmut koji se od prošlog ljeta odupire ruskim napadima, "nesumnjivo zauzeti" čečenske trupe.

Šef "Vagnera" već mjesecima optužuje ruski Generalštab da njegovim ljudima ne daje dovoljno municije da bi im oduzeo pobjedu kod Bahmuta koja bi zasijenila sposobnost ruske regularne vojske.

(BETA)

15:22h

Ruski pisac Zahar Prilepin, koji podržava ruski napad na Ukrajinu, povrijeđen je u eksploziji kola u Rusiji, javilo je rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Ruske vlasti objavile su danas da su pokrenule istragu zbog ovoga i da je to bio "teroristički čin". Optužili su SAD, NATO i Ukrajinu.

11:53h

Ukrajinske vazduhoplovne snage objavile su danas da su oborile rusku hipersoničnu raketu iznad Kijeva koristeći novodobijene američke "Patriot" odbrambene sisteme.

Koliko je poznato, to je prvi put da je Ukrajina uspjela da presretne jednu od najmodernijih ruskih raketa.

Komandant ukrajinskih vazduholovnih snaga Mikola Oleščuk rekao je preko Telegrama da je balistička raketa tipa Kinžal presretnuta u noćnom napadu na glavni grad Kijev ranije ove nedjelje. To je takođe prvi put koliko se zna da je Ukrajina upotrijebila Patriot odbrambene sisteme.

"Da, oborili smo 'jedinstvenu' Kinžal raketu. To se dogodilo tokom noćnog napada 4. maja u nebu iznad Kijevske oblasti", napisao je Oleščuk na Telegramu.

On je rekao da je raketa KH-47 lansirana sa letjelice MiG-31K sa ruske teritorije i da je oborena raketom Patriot.

Kinžal spada među najnovije i najnaprednije rusko oružje. Ruska vojska je navela da ta balistička raketa ima domet od oko 2.000 kilometara i leti brzinom 10 puta većom od brzinom zvuka zbog čega je teška za presretanje.

Ukrajinska vojska je ranije priznala da nema sredstva da presretne ove rakete.

Ukrajina je dobila prvu isporuku raketa Patriot krajem aprila. Nije navela koliko takvih sistema ima, ali dobila ih je od SAD-a, Njemačke i Holandije.

11:21h

Vazduhoplovstvo Ukrajine saopštio je danas da je prvi put od početka rata oborilo rusku balističku raketu Kh-47 Kinžal, prenosi Kijev indipendent.

Vazduhoplovstvo je saopštilo da je protivvazdušni sistem "Patriot" korišćen za uništavanje balističke rakete iznad Kijevske oblasti koju je Rusija lansirala sa MiG-31K na svojoj teritoriji 4. maja oko 2.30 časova.

Vazduhoplovstvo je saopštilo da je vojno rukovodstvo odlučilo da ne objavi informacije o rušenju rakete Kh-47 Kinžal od strane sistema "Patriot" odmah iz "sasvim očiglednih" razloga.

Izvještaj dolazi nakon demantija portparola snaga Jurija Ihnata 5. maja, koji je rekao da balističke rakete nisu oborene ili čak otkrivene iznad vazdušnog prostora Kijeva 4. maja.

11:14h

Pet osoba je poginulo, a tri su ranjene u ruskim napadima u Donjeckoj oblasti u protekla 24 sata, izvijestio je 6. maja guverner Pavlo Kirilenko, prenosi Kijev indipendent.

Tri civila su ubijena u Avdijevki, jedan u Predtečinu i jedan u Kostjantinovki.

Ruske snage su 5. maja napale stambenu zgradu u Avdijevki u Donjeckoj oblasti, ubivši jednu ženu.

"Na drugom spratu stambene zgrade živjela je tročlana porodica. Nakon udara, žena je izletjela kroz prozor stana i umrla, dok su njeni muž i majka zatrpani pod ruševinama", rekao je za medij Suspilne načelnik gradske vojne uprave Vitalij Barabaš.

Najmanje 1.497 ljudi je ubijeno, a 3.477 povređeno u Donjeckoj oblasti od početka invazije u punom obimu, rekao je Kirilenko.

Ovi brojevi ne uključuju žrtve u Mariupolju i Volnovahi koje su okupirali Rusi, dodao je on.

Istočna ukrajinska Donjecka oblast je mjesto najžešćih borbi između ruskih i ukrajinskih snaga dok Rusija nastoji da okupira cio region.

11:10h

Žestoki sukobi vodili su se u petak u istočnoj Ukrajini, a "najžešći" bjesne oko Bahmuta i Marjinke, objavio je ukrajinski glavni štab u svom dnevnom izvještaju o situaciji, prenosi Hina.

"Samo na ta dva fronta odbijeno je gotovo 30 ruskih napada", navodi se u izvještaju.

Dodaje se da su teške borbe takođe vođene kod Limanska.

Ruske snage nastoje u potpunosti da osvoje Bahmut do 9. maja, tvrdi ukrajinski vojni vrh, prenosi Al Džazira.

Za Moskvu bi to bila važna pobjeda jer na taj datum slavi Dan pobjede nad nacističkom Njemačkom.

11:05h

Časiv Jar - grad u kome su smrti i bombradovanja redovne pojave: Skloništa kao "punktovi nepobjedivosti"

11:00h

Čečenski lider Ramzan Kadirov poručio je da je njegova vojska spremna da zamijeni borce Vagnera u Bahmutu ako to bude bilo potrebno.

Bonus video: