Lov na špijune ili na vještice?

Potraga vlasti Ukrajine za izdajnicima, dvostrukim agentima i kolaboracionistima se ubrzava, a kritičari tvrde da se čistke koriste i za konsolidaciju političke moći i obračun sa neistomišljenicima

17600 pregleda 0 komentar(a)
Na meti optužbi da koristi rat kako bi učvrstio moć: Zelenski, Foto: Rojters
Na meti optužbi da koristi rat kako bi učvrstio moć: Zelenski, Foto: Rojters

Iz staklenog kaveza u sudnici u Kijevu, Roman Dudin je glasno izjavio da je nevin. Zatim je negodovao zbog neuobičajene odluke da se ne dozvoli nekolicini novinara da mu postavljaju pitanja tokom pauze u saslušanju.

Bivši bezbjednosni šef u Harkovu suočen je sa optužbama za izdaju i i napuštanje svoje dužnosti, što on i njegove pristalice kategorično negiraju.

”Zašto ne mogu da razgovaram sa novinarima”, upitao je ljutito, što su ponovili i njegovi advokati, novinari i pristalice. Na prethodnom saslušanju Dudinu je tokom pauze bilo dozvoljeno da odgovara na pitanja novinara, u skladu sa ukrajinskom sudskom praksom, ali je ovog puta prema tvrdnjama njegovih advokata i lokalnih izvještača vlasti uznemirilo prisustvo novinara portala “Politiko”.

Sumnjivo je i to što se nakon pauze sutkinja vratila i iznenada najavila neočekivano odlaganje. Komešanje se nastavilo i nakon što je ona otišla a sudski čuvari su ponovo spriječili novinare da razgovaraju sa Dudinom.

Ukrajinski lov na izdajnike, dvostruke agente i kolaboracioniste se ubrzava. Vlasti skoro svakodnevno objavljuju nove slučajeve navodne izdaje od strane visokih članova bezbjednosnih i policijskih agencija, tužilaca, zaposlenih u državnoj industriji, gradonačelnika i drugih izabranih zvaničnika.

Rijetki su Ukrajinci, kao i zapadni zvaničnici, koji dovode u pitanje to da je veliki broj dvostrukih agenata na najvišem nivou i simpatizera olakšao put za rusku invaziju, naročito na jugu Ukrajine, gdje su uspjeli da preuzmu kontrolu nad gradom Hersonom praktično bez ikakvog otpora.

Ukrajinske vlasti tvrde da su tek počele lov na špijune koji su izdali zemlju i koji i dalje podrivaju ukrajinsku bezbjednost i odbranu.

Zbog istorijskih veza sa Rusijom, poznato je da su Bezbjednosna služba Ukrajine i druge bezbjednosne agencije, kao i oružana i energetska industrija u zemlji, pune špijuna. Od Majdanskog ustanka 2013-14. godine, kada je zbačen Viktor Janukovič, namjesnik Moskve u Ukrajini, rastao je broj čistki.

Kako se konflikt razbuktavao čistke su postale učestalije, a moguće i da sve više imaju politički aspekat, na šta ukazuju opozicioni političari i lideri građanskog društva. Oni optužuju predsjednika Volodimira Zelenskog i njegov najuži tim da koristi rat kako bi konsolidovao što je moguće veću moć.

Irina Venediktova
Irina Venediktovafoto: Reuters

Prošlog ljeta, Zelenski je smijenio nekoliko visokih zvaničnika, uključujući najviše zvaničnike u institucijama za sprovođenje zakona, državnu tužiteljku Irinu Venediktovu i šefa bezbjednosti Ivana Bakanova, koji su oboje bili njegovi višegodišnji prijatelji. U obraćanju naciji, on je kazao da vlasti istražuju preko 650 slučajeva navodne izdaje i pomaganja Rusiji, uključujući i 60 na teritoriji koju je zauzela Rusija čija su meta osobe koje “rade protiv naše zemlje”.

”Tako veliki broj zločina protiv temelja nacionalne bezbjednosti i veza uspostavljenih između ukrajinskih zvaničnika za sprovođenje zakona i ruskih specijalnih službi povlači veoma ozbiljna pitanja”, izjavio je.

Međutim, iako postoje značajni dokazi o izdaji i saradnji sa neprijateljem, takođe u Ukrajini raste zabrinutost da nijesu svi slučajevi i optužbe legitimni. Pojedini smatraju da se lov na špijune sada preklapa sa političkim lovom na vještice. Oni strahuju da bi potraga sada mogla biti sve više povezana sa politikanstvom i ličnim razmiricama ili naporima da se prikrije korupcija i malverzacije. Ali takođe i odvraćanje pažnje sa sve većeg broja pitanja o nespremnosti vlade uoči invazije revanšističke i ogorčene Rusije.

Zbog istorijskih veza sa Rusijom, poznato je da su Bezbjednosna služba Ukrajine i druge bezbjednosne agencije, kao i oružana i energetska industrija u zemlji, pune špijuna

Među slučajevima koji izazivaju zabrinutost kada je u pitanju moguće prikrivanje korupcije je i onaj protiv 40-godišnjeg Romana Dudina. “Nešto nije u redu sa ovim slučajem”, kazala je za “Politiko” Ivana Klimpuš Cincadze, bivša vicepremijerka a sada opoziciona poslanica.

Takav je stav i nekolicine pristalica koje su prisustvovale prošlonedjeljnom saslušanju. “Ovo je politički progon, on je veoma dobar oficir, pošten i dostojanstven”, kazala je 50-godišnja Irina, čiji je sin sada koji sada živi na Floridi služio sa Dudinom.” On je politički nezavisna osoba i istraživao je korupciju u vezi sa gradonačelnikom Harkova i pojedinih moćnih političara, a ovo je način da se zaustave te istrage”, tvrdi ona.

Zelenski je u maju razriješio Dudina dužnosti, rekavši da “nije radio na odbrani grada od prvih dana opšteg rata”. Međutim, zanimljivo je to što je Dudin priveden i optužen tek nakon četiri mjeseca, a uhapšen je tek u septembru prošle godine. Dudinov advokat, Oleksandr Koževnikov, kazao je da ni Zelenski ni nadređeni u SBU nijesu imali prigovore na rad Dudina prije nego što je smijenjen.

”Malo je reći da su dokazi slabi, sve ovo prošlo ne odgovara realnosti. On je primio nagrade i priznanja za njegove napore prije i tokom rata od ministarstva odbrane”, kazao je Koževnikov. “Kada sam pristao da ga zastupam, kazao sam Romanu da ću ukoliko bude i naznake o izdaji odmah odustati - ali nema ničega”, dodao je.

Advokat Romana Dudina je rekao da ni Zelenski ni nadređeni u SBU nijesu imali prigovore na njegov rad prije nego što je smijenjen

Državni istražni biro kaže da se Dudin “umjesto da organizuje rad na suprotstavljanju neprijatelju... zapravo upustio u sabotaže”. Tvrdi se da je on vjerovao da će ruska “ofanziva biti uspješna” i da se nadao da će mu ruske vlasti biti naklonjene zbog njegove servilnosti, uključujući i “namjerno stvaranje uslova” koji su omogućili napadačima da zaplijene oružje i opremu iz baze bezbjednosne službe u Harkovu. Pored toga, optužuju ga da je bez dozvole napustio dužnost, nezakonito naredio osoblju da napusti region i za uništavanje bezbjednog komunikacionog sistema za kontakt sa Kijevom.

Međutim, čini se da dokumenta koja je “Politiko” dobio od relevantnih ukrajinskih agencija, podrivaju te navode. Jedan dokument pokazuje da nije utvrđena nikakva šteta na bezbjednom sistemu komunikacija, a u dokumentu od ministarstva odbrane navodi se da je Dudin oružje iz arsenala lokalnog SBU uputio snagama teritorijalne odbrane. “Lokalni bataljoni su mu zahvalni zbog dostavljanja oružja”, kazao je Koževnikov.

Prema dokumentu na 29 stranica koji je sastavila odbrana za eventualno suđenje, Dudin i njegovi podređeni su bili veoma aktivni u suprotstavljanju ruskim snagama čim su ispaljeni prvi hici, zarobivši 245 sabotera, identifikujući 556 kolaboracionista i sprovodeći izviđanje kretanje ruskih trupa. Blagovremene informacije koje je SBU proslijedila pomogle su vojsci i obavještajnim jedinicama da zaustave ulazak oklopne ruske kolone da uđe u Harkov, tvrde advokati odbrane.

”Jedino naređenje koje nije izvršio je transfer njegovog tima alfa specijalnih snaga koji ima 25 pripadnika na linije fronta jer su bili potrebni za hvatanje sabotera”, kazao je Koževnikov. “Sumnjiv je i trenutak njegove smjene - to se dogodilo u trenutku kada je istraživao navode o tome da su pojedini uticajni političari preusmjerili humanitarnu pomoć”.

Ivan Bakanov
Ivan Bakanovfoto: Reuters

Čak i prije slučaja Dudina postojale su brojne sumnje u utemeljenost pojedinih optužbi za izdaju - uključujući i mlake navode protiv Venediktove i Bakanova. Oboje su optuženi da nijesu uspjeli da spriječe kolaboracioniste unutar njihovih odsjeka. Međutim, Venediktova je iznenada u novembru imenovana za ukrajinsku ambasadorku u Švajcarskoj. Prije dvije nedjelje, Državni istražni biro je naveo da ta agencija nije pronašla ništa što bi potkrijepilo optužbe protiv Bakanova.

Oslobađanje od optužbi uz nejasno objašnjenje, nakon njihovog ponižavanja i javne smjene, izazvalo je zbunjenost, mada pojedini insajderi u SBU okrivljuju Bakanova da nije revnosno radio na razotkrivanju špijuna prije ruske invazije.

Izdaja je najčešća optužba - nezavisno od toga da li je utemeljena ili ne - i koristi se refleksno. Prošlog mjeseca, nekoliko ukrajinskih vojnika je optuženo za izdaju zbog toga što su otkrili informacije tokom neovlaštene misije, što je omogućilo Rusiji da gađa jedan vojni aerodrom. Vojnici su probali da bez dozvole zauzmu jedan ruski avion u julu nakon što je pilot nagovijestio da bi želio da prebjegne. Koliko god ta misija bila nespretna, pravnici smatraju da ona nije izdajnička.

Lov na špijune ili lov na vještice? Budući da se riječ izdaja ovih dana lako izgovara u Kijevu, advokati odbrane u Okružnom sudu Pečersk strahuju da se to dvoje stapaju.

Priredila: N. Bogetić

Bonus video: