Tabloid priznao da je nezakonito prikupljao informacije o princu Hariju

Pravna bitka princa Harija protiv britanske štampe počinje danas, tako što se prva od tri tužbe vojvode od Saseksa za hakovanje telefona našla pred sudom

2262 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Britanski tabloid Dejli Miror (Daily Mirror) izvinio se, jer je nezakonito prikupljao informacije o princu Hariju, koji je na sudu dobio parnicu jer mu je izdavač hakovao telefon.

Izdavač tabloida je podnijetim dokumentima osporio tvrdnje o „nezapamćenom“ presretanju glasovne pošte princa Harija i još tri poznate ličnosti i naveo da oštećeni nisu podnijeli tužbe na vrijeme.

Međutim, u tim dokumentima se navodi i da „postoje određeni dokazi o uputima da su oštećeni bili dio drugog tipa nezakonitog prikupljanja informacija“, među kojima je i princ.

Tabloid navodi da „garantuje kompenzaciju“, ali ne i u kojoj bi formi ona mogla biti.

„Izdavač tabloida se bezrezervno izvinjava za sve takve slučajeve nezakonitog prikupljanja informacija i uverava tužioce da se takvo ponašanje nikada neće ponoviti“, navodi se u sudskim dokumentima.

Pravna bitka princa Harija protiv britanske štampe počinje danas, tako što se prva od tri tužbe vojvode od Saseksa za hakovanje telefona našla pred sudom.

Hari i tri manje poznate ličnosti tuže bivšeg izdavača Dejli Mirora zbog navodne invazije na privatnost.

Aktivnosti o kojima je riječ desile su se prije više od dvadeset godina, kada su novinari i privatnici presretali govornu poštu, kako bi prisluškivali članove kraljevske porodice, političare, sportiste, poznate ličnosti, pa čak i žrtve zločina.

Hakovanje telefona je, nakon što je kasnije otkriveno, izazvalo skandal u javnosti.

Očekuje se da će Hari lično svjedočiti u junu, rekao je njegov advokat. Hari se na Višem sudu iznenada pojavio prošlog mjeseca, kako bi pratio četvorodnevno ročište njegove druge tužbe.

Princ vodi rat protiv britanskih novinara pravnim tužbama, ali i svojim memoarima „Spare“, obećavajući da mu je životna misija da reformiše medije, koje krivi za smrt svoje majke, princeze Dajane.

Hari je takođe tužio izdavače Dejli Mejla (Daily Mail) i Sana (Sun) zbog skandala sa hakovanjem telefona, nakon što je jednogodišnja istraga o etici štampe 2011. godine otkrila da su zaposleni u sada ugašenom tabloidu News of the World prisluškivali govornu poštu mobilnih telefona.

Hari je u sudskim dokumentima optužio medije da su još dok je bio mali stvorili narativ u kome je prikazivan kao „debeo“, „varalica“ i „maloljetna pijanica“.

Njegove tužbe mogle bi dodatno da pokvare porodične odnose, koji su zategnuti otkako su Hari i njegova supruga Megan napustili kraljevski život 2020. i preselili se u SAD, nakon što su se žalili na rasističke stavove britanske štampe.

Izdavači se brane tvrdnjom da Hari nije pokrenuo slučajeve u roku od šest godina. Hari je u svojim memoarima za kašnjenje u podnošenju tužbe djelimično okrivio svoju porodicu.

Bonus video: