Energoatom: Rusija planira da prisilno "evakuiše" više od tri hiljade zaposlenih nuklearne elektrane Zaporožje

Operater ukrajinske nuklearke je naveo da je Rusija pokazala "nesposobnost" u radu postrojenja te da će evakuacija tako velikog broja zaposlenih uticati na sigurnost samog pogona, čak i u trenutnom režimu gašenja

5298 pregleda 1 komentar(a)
Nuklearna elektrana Zaporožje, Foto: REUTERS
Nuklearna elektrana Zaporožje, Foto: REUTERS

Energoatom, operater ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožja, upozorio je da Rusija planira da prisilno "evakuiše" oko 3.100 zaposlenih najveće evropske nuklearne elektrane, koja se već suočava s "katastrofalnim nedostatkom kvalifikovanog osoblja".

Energoatom je saopštio da će 2.700 zaposlenih, koji su potpisali ugovore s predstavnicima ruskih nadležnih vlasti, biti premješteno iz grada Energodara, u blizini elektrane, kojeg je okupirala ruska vojska nakon što je Moskva u februaru prošle godine pokrenula invaziju na Ukrajinu.

Operater ukrajinske nuklearke je naveo da je Rusija pokazala "nesposobnost" u radu postrojenja te da će evakuacija tako velikog broja zaposlenih uticati na sigurnost samog pogona, čak i u trenutnom režimu gašenja.

Energoatom je rekao da radi na okupljanju stručnjaka koji će raditi u elektrani nakon što Ukrajina povrati kontrolu na regijom Zaporožja u kojoj se nalazi istoimena nuklearka.

Stožer ukrajinskih Oružanih snaga saopštio je da su ruske trupe započele evakuaciju članova porodica zaposlenih elektrane.

Čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi nedavno je rekao kako je "krajnje zabrinut" jer su ukrajinske snage pojačale granatiranje kako bi protjerale rusku vojsku u blizini glavnog grada regije Zaporožja, grada Zaporožja, koji je okupiran na početku sada već 14-mjesečne ruske invazije.

"Opšta situacija u području u blizini nuklearke Zaporožja postaje sve nepredvidljivija i potencijalno opasna", rekao je Grosi.

"Veoma sam zabrinut zbog vrlo realne sigurnosti nuklearke", dodao je.

Operater ruske nuklearne elektrane Rosenergoatom naveo je u utorak da nije bilo promjena u radu elektrane Zaporožja i da je situacija "stabilno napeta".

Otkako su ruske snage zauzele nuklearnu elektranu, Moskva i Kijev se međusobno optužuju da su gađale elektranu.

Reaktori u postrojenju koji je podignut uz vrijeme Sovjetskog Saveza, isključeni su, a ako dođe do prekida napajanja rashladnih sistema elektrane, postoji rizik od pregrijavanja nuklearnog goriva.

Nuklearka je nekoliko puta od ruske invazije bila prisiljena raditi na pomoćnim generatorima.

Bonus video: