Fon der Lajen prihvatila ostavku komesarke Marije Gabrijel, mandatarke za formiranje Vlade Bugarske

"Želim da zahvalim Mariji Gabrijel na njenoj službi kao komesarke za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i omladinu. Za tri i po godine na toj poziciji, ona je dala veliki doprinos unapređenju prioriteta Komisije u toj oblasti", navodi se u saopštenju predsjednice EK

4819 pregleda 0 komentar(a)
Fon der Lajen, Foto: Reuters
Fon der Lajen, Foto: Reuters

Predsjednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen prihvatila je ostavku evropske komesarke za inovacije Marije Gabrijel, koja je danas mandat za formiranje Vlade Bugarske dobila od šefa te države.

"Želim da zahvalim Mariji Gabrijel na njenoj službi kao komesarke za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i omladinu. Za tri i po godine na toj poziciji, ona je dala veliki doprinos unapređenju prioriteta Komisije u toj oblasti", navodi se u saopštenju predsjednice EK.

Fon der Lajen joj je posebno zahvalila zbog odlične primjene programa Horajzon i snažnog pokretanja inovacija i start-apova kroz Evropski savjet za inovacije.

"Uvjerena sam da će njeno evropsko iskustvo, u ovom i prethodnom Kolegijumu komesara, biti dobro iskoršćeno za njenu zemlju", saopštila je Fon der Lajen.

Predsjednik Bugarske Rumen Radev dao je danas mandat za formiranje vlade Mariji Gabrijel koju je predložila koalicija GERB-UDF, prenio je portal Sofija glob. Ta koalicija je kao najveća parlamentarna grupa dobila mogućnost da prva predloži mandatara.

Bivši bugarski premijer Bojko Borisov ranije je najavio da će nominovati Gabrijel za novu premijerku, pošto nijedna partija ni poslije pet uzastopnih izbora nije uspjela da obezbijedi većinu za formiranje stabilne vlade.

Gabrijel je na ceremoniji prijema mandata u Sofiji izjavila da će predstaviti "stručnu vladu, ujedinjenu oko jasnih prioriteta".

Ona ima nedjelju dana da predloži sastav vlade ili da, ako ne uspije, vrati mandat predsjedniku.

Bonus video: