Jermenija zaplijenila pošiljku kokaina vrijednosti 250 miliona dolara

Prošle godine u Jermeniji su zabelježena 743 slučaja trgovine drogom, a 2021. ih je bilo 420

6864 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vlasti Jermenije saopštile su danas da su zaplijenile više od jedne tone kokaina vrijednosti 250 miliona dolara što je jedna od najvećih zapljena droge u istoriji te male zemlje na Kavkazu.

Pošiljku iz Ekvadora naručila je jermenska kompanija i prevezena je preko Paname, Italije i Gruzije, navodi se u saopštenju Službe nacionalne bezbjednosti.

Otvorena je istraga, saopštilo je jermensko tužilaštvo.

Jermeniji je bilo namijenjeno i 2,7 tona kokaina vrijednosti 800 miliona dolara, skrivenog među bananama iz Ekvadora i nedavno zaplijenjenog u Italiji.

Trgovina drogom je u porastu u Jermeniji, zemlji sa oko tri miliona stanovnika. Prošle godine u Jermeniji su zabelježena 743 slučaja trgovine drogom, a 2021. ih je bilo 420.

Taj nagli porast stavio je pod pritisak jermensku vladu. U februaru je ministar unutrašnjih poslova Vahe Gazarijan bio na meti kritika poslanika zbog "eksplozije trgovine drogom".

Opoziciona poslanica Agnesa Hamoijan osudila je "užasnu statistiku" koja pokazuje da "država ne preduzima nikakve ozbiljne mjere" da zaustavi tu trgovinu, u koju su, kako je rekla, umiješani "visoki zvaničnici".

Bonus video: