„Srušen mit da je Ruska Federacija snažna”

Moskva je saopštila da je odbila prekogranični upad na Belgorod iz Ukrajine, borci iz dvije grupe koje su preuzele odgovornost za napad poručili da će se vratiti

35941 pregleda 295 reakcija 81 komentar(a)
Pripadnici RVC poziraju na oklopnom vozilu na graničnom prelazu u regionu Belgorod, Foto: Rojters
Pripadnici RVC poziraju na oklopnom vozilu na graničnom prelazu u regionu Belgorod, Foto: Rojters

Rusija je juče saopštila da je, nakon dva dana sukoba, istjerala borce koji su prešli granicu iz Ukrajine u jednom od najvećih upada na rusku teritoriju od početka rata.

Rojters ističe da nema potvrde iz nezavisnih izvora da su sukobi okončani, mada je jedna od dvije grupe koja je tvrdila da stoji iza napada na društvenima mrežama objavila: “Jednog dana ćemo se vratiti i ostaćemo”. Guverner ruskog regiona Belgorod takođe je kazao da su ukinute antiterorističke mjere koje je uveo nakon napada u ponedjeljak.

Usljed sukoba u Belgorodu, gradu i oblasti koja se nalazi oko 600 kilometara od Moskve i na svega pola sata vožnje od granice sa Ukrajinom, Rusija je bila primorana da evakuiše mjesta duž granice. Regionalne vlasti su saopštile da je tokom evakuacije preminula jedna žena.

Kremlj za napad optužuje Ukrajinu, što Kijev poriče. Dvije grupe koje su preuzele odgovornost za napad opisuju sebe kao naoružane ruske disidente.

Sa snimka napada na militante u Belgorodu koji je objavilo rusko ministarstvo odbrane
Sa snimka napada na militante u Belgorodu koji je objavilo rusko ministarstvo odbranefoto: REUTERS

Ruska vojska je saopštila da je usmrtila preko 70 “ukrajinskih nacionalista” i uništila četiri oklopna vozila, ali ti podaci nijesu potvrđeni iz nezavisnih izvora, navodi Rojters.

”Ruske snage su opkolile neprijateljske borce i porazile ih napadima iz vazduha, artiljerijskom vatrom i aktivnim dejstvima graničnih jedinica”, saopštilo je ministarstvo odbrane. “Ostaci nacionalista su potisnuti na ukrajinsku teritoriju gdje su i dalje bili na udaru vatre dok nijesu potpuno eliminisani”, dodaje se.

Ukrajinska obavještajna služba kontroliše grupe

Dvije grupe koje su preuzele odgovornost, Legija ruske slobode i Ruski dobrovaljački korpus (RVC), tvrde da su njihovi pripadnici naoružani ruski borci koji žele zbacivanje predsjednika Vladimira Putina.

Legija je saopštila da je priznaje Ukrajina i da se njeni pripadnici bore u toj zemlji protiv Rusije. RVC je preuzeo odgovornost za prethodne napade unutar Rusije, uključujući i prekogranični napad u susjednom regionu Brijansk u martu.

”Dobro jutro svima, osim Putinovim poslušnicima. Dočekali smo zoru na oslobođenoj teritoriji i idemo dalje”, saopštila je Legija na Telegramu. “Ponovo je raspršen mit da su građani u Ruskoj Federcaiji bezbjedni i da je Ruska Federacija snažna”, navodi se u kasnijem postu.

Militantne grupe pokrivaju niz političkih perspektiva ujedinjenih u želji da vide pad Putina, ali nijesu nezavisni budući da se oslanjaju na Ukrajince za podršku i oružje, kazao je Mark Galeoti

RVC je objavio: “Jednog dana vratićemo se da ostanemo. U međuvremenu, partizanski pokret nije vezan okvirima tradicionalnih borbenih operacija”.

Mark Galeoti, šef konsultantske firme Majak intelidžens iz Londona, kazao je da ove militantne grupe pokrivaju niz političkih perspektiva ujedinjenih u želji da vide pad Putina.

”Međutim istovremeno, moramo da shvatimo da to nijesu nezavisne snage... njih kontroliše ukrajinska vojna obavještajna služba. Oni se oslanjaju na Ukrajince za podršku i oružje”.

Kijev je zvanično odbacio krivicu za napad na rusku teritoriju, mada su izjave bile protkane očiglednom ironijom poput ruskih negiranja o ulozi separatističkih pokreta u Ukrajini.

”Kijev sa tim nema nikakve veze”, objavio je na Tviteru savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihailo Podoljak. “Kao što znate, tenkovi se prodaju u svakoj ruskoj radnji, a podzemne gerilske grupe se sastoje od ruskih građana”.

Moskva tvrdi da su napadači u Belgorodu ukrajinski saboteri koji žele da skrenu pažnju sa ruskog zauzimanja grada Bahmut od prije nekoliko dana nakon jedne od najkrvavijih borbi u Evropi od Drugog svjetskog rata.

”Još jedna potvrda da ukrajinski militanti nastavljaju njihove aktivnosti protiv naše zemlje. To od nas zahtijeva dosta napora, i ti napori se nastavljaju”, kazao je Portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Na pitanje o izvještajima da su napadači Rusi, on je kazao: “To su ukrajinski borci iz Ukrajine. Ima mnogo etničkih Rusa koji žive u Ukrajini. Ali oni su i dalje ukrajinski militanti”.

Podijeljeni između dvije države

Skoro deceniju Belgorod je suočen sa nasiljem koje je Rusija pokrenula nad Ukrajinom. Nakon što su izbili sukobi između Ukrajine i ruskih separatista na istoku zemlje 2014. godine, hiljade Ukrajinaca pobjegle su preko granice kao izbjeglice. Do oktobra 2014, gradske vlasti Belgoroda su kazale da se više od 60 000 raseljenih Ukrajinaca vratilo u region, podsjeća britanski “Gardijan”.

Od izbijanja rata u februaru 2022. godine, bilo je izvješataja da su hiljade ljudi pobjegle, naročito nakon oslobađanja ukrajinskog grada Harkova u septrembru prošle godine.

Pojedini Ukrajinci koji su živjeli pod ruskom okupacijom u Harkovu i koji su pobjegli u Belgorod kazali su za “Gardijan” da se plaše da će ih smatrati kolaboracionistima.

Prije 2014. godine Rusi su redovno iz Belgoroda putovali za Harkov - drugi po veličini grad u Ukrajini. Budući da su ta dva grada na udaljenosti od svega 80 kilometara, prekogranična prijateljstva, veze i porodični odnosi su uobičajeni.

Nakon izbijanja rata pojedine porodice su razdvojene. U septembru, “Gardijan” je razgovarao sa Irinom, koja sa kćerkom živi u Belgorodu, ali čiji bivši suprug živi preko granice u Harkovu.

”Naše dijete je podijeljeno između dvije zemlje”, kazala je ona. “Štogod da se desi to će tako ostati”.

Bonus video: