Premijer Gruzije tvrdi da bi sankcije Rusiji razorile ekonomiju

"Ne samo da bismo nanijeli štetu Gruziji, već bismo razorili svoju ekonomiju i ugrozili interese naše zemlje i našeg naroda ako bismo uveli bilo kakav oblik ekonomskih sankcija Rusiji", rekao je Garibašvili na forumu u Kataru

7194 pregleda 3 komentar(a)
Zastave Gruzije i Rusije, Foto: Shutterstock
Zastave Gruzije i Rusije, Foto: Shutterstock

Tbilisi ne može sebi da dozvoli da Moskvi uvede sankcija koje bi mogle da "razore" ekonomiju Gruzije, izjavio je danas gruzinski premijer Irakli Garibašvili, dok je opozicija u toj zemlji na nedavnim demonstracijama optužila vlast za zatvaranje protivnika, ućutkivanje nezavisnih medija, saradnju sa Kremljom i nastojanje da zemlju ne uvede u Evropsku uniju (EU).

Nekoliko dana po obnavljanju vazduhoplovne linije između Tbilisija i Moskve, u jeku rata u Ukrajini, gruzinski lider je branio poziciju svoje zemlje koja je na meti kritika međunarodne zajednice.

"Ne samo da bismo nanijeli štetu Gruziji, već bismo razorili svoju ekonomiju i ugrozili interese naše zemlje i našeg naroda ako bismo uveli bilo kakav oblik ekonomskih sankcija Rusiji", rekao je on na forumu u Kataru.

Proruske separatističke republike Abhazija i Južna Osetija proglasile su nezavisnost od Gruzije početkom 1990-ih, posle raspada SSSR-a. Posle kratkog rata s Gruzijom 2008, Rusija je faktički preuzela kontrolu nad obje te teritorije i priznala njihovu nezavisnost.

Garibašvili je kritikovao međunarodnu zajednicu koja je tada, kako je rekao, "nastavila normalne odnose s Rusijom".

"Gdje je tu logika? Naš rat nije bio rat, a rat u Ukrajini jeste rat?", pitao je on, podsjetivši da je Rusija 2008. godine zauzela 20 odsto gruzinske teritorije i postavila dvije vojne baze.

Gruzija zvanično želi da se pridruži EU i NATO, ali nevladine organizacije i opozicioni aktivisti vladajuću stranku "Gruzinski san" optužuju da ima proruski i autoritarni stav.

Hiljade pristalica opozicije okupile su se u aprilu na protestu protiv vlasti u Tbilisiju.

Bonus video: