EK: Vlade EU da ukinu javnu podršku za visoke troškove energije

Komisija je naglasila potrebu da vlade EU ukinu javnu podršku domaćinstvima i preduzećima za visoke troškove energije i iskoriste ušteđevine za otplatu duga nakupljenog od pandemije

1857 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Njemačka treba više da ulaže u obnovljive izvore energije i dalje se udaljava od fosilnih goriva, saopštili su iz Evropske komisije (EK).

Komisija, koja služi kao izvršna ruka EU, savjetovala je najvećoj evropskoj ekonomiji da dodatno smanji zavisnost od fosilnih goriva u nizu preporuka ekonomske politike, koje su došle kao dio šire analize predstavljene državama članicama EU-a.

Komisija je naglasila potrebu da vlade EU ukinu javnu podršku domaćinstvima i preduzećima za visoke troškove energije i iskoriste ušteđevine za otplatu duga nakupljenog od pandemije.

"Iako su cijene energije nedavno pale, još se suočavamo s mnogim izazovima", rekao je potpredsjednik EK Valdis Dombrovskis.

EK je posebno savjetovala Njemačkoj da poveća napore za poboljšanje energetske efikasnosti u industriji, građevinarstvu i prometu.

Međutim, EK smatra da je Njemačka na dobrom putu u smanjenju makroekonomskih ravnoteža. Tijelo je savjetovalo Njemačku da slijedi "razboritu" politiku potrošnje i oporezivanja.

Komisija je takođe upozorila da će redovna pravila EU-a o dugu, koja su bila obustavljena tokom pandemije, ponovo stupiti na snagu s kaznama počevši od nredne godine.

"Njemačka bi to trebalo da uzme u obzir prilikom trošenja državnog ovogodišnjeg budžeta i izrade planova potrošnje za narednu godinu", navodi se u preporuci EK.

Bonus video: