Dronovi otkrivaju slabosti u ruskoj odbrani

Nakon što su se Moskva i naftne rafinerije našle na udaru prilično bazičnih bespilotnih letjelica, ruski jastrebovi ponovo pozivaju na odgovornost vojno ruskovodstvo

13596 pregleda 7 komentar(a)
U jednoj od ruskih rafinerija izbio je požar usljed napada dronom, Foto: Rojters
U jednoj od ruskih rafinerija izbio je požar usljed napada dronom, Foto: Rojters

Napadi dronovima na teritoriji Rusije u posljednja dva dana ukazali su na propuste ruske protivvazdušne odbrane i naglasili ranjivost Moskve uoči očekivane ukrajinske kontraofanzive.

Nakon napada na elitne djelove ruske prijestonice juče su bespilotne letjelice pogodile dvije naftne rafinerije koje se nalaze na oko 80 kilometara od najvećih ruskih terminala za izvoz nafte.

Napad na naftnu rafineriju Afipski u ruskom regionu Krasnodar izazvao je požar koji je kasnije ugašen, dok je drugi napad bio na rafineriju Ilski i nije prouzrokavana šteta, kazali su ruski zvaničnici.

Napadi su razbijesnili ruske jastrebove koji kritikuju vojni vrh zbog propusta da zaštiti srce moći Kremlja koje se nalazi oko 500 kilometara od linije fronta.

Jevgenij Prigožin
Jevgenij Prigožinfoto: REUTERS

Najmoćniji ruski plaćenik, Jevgenij Prigožin, kazao je juče da je zatražio od tužilaca da sprovedu istragu o tome da li su visoki ruski odbrambeni zvaničnici počinili “zločin” prije ili tokom rata u Ukrajini. Ovaj zahtjev Prigožina je njegov do sada najotvoreniji izazov Putinovim vojnim liderima, ministru odbrane Sergeju Šojguu i načelniku generalštaba Valeriju Gerasimovu.

“Danas sam poslao pisma Istražnom komitetu i Tužilaštvu Ruske Federacije sa zahtjevom da se provjeri da li su visoki funkcioneri Ministarstva odbrane u pripremi i tokom sprovođenja specijalne vojne operacije počinili zločin”, rekao je Prigožin. “Ova pisma neće biti objavljena jer će se ovim baviti istražni organi.

Prigožin nikada ne kritikuje direktno Putina i djeluje uz odobrenje onih koji su razočarani načinom na koji vojska sprovodi rat, ističe Rojters.

Vojni posmatarači tvrde da su dronovi korišteni u napadima na teritoriju Rusije relativno primitivni i jeftini, ali imaju domet do 1000 kilometara. Pojedini dronovi koji su oboreni iznad Moskve su letjelice UJ-22 ukrajinske proizvodnje i mogu da nose eksploziv, prenijela je agencija Asošijetid pres.

Dronovi uspijevaju da stignu do Moskve neprimijećeni i zbog toga što je ruska odbrana uglavnom fokusirana na odvraćanje napada iz sofisticiranijih oružja

Mark Kansijan, viši savjetnik u Centru za strateške i međunarodne studije, smatra da je jedan od razloga zašto dronovi uspijevaju da stignu do Moskve neprimijećeni i taj što je ruska protivvazdušna odbrana uglavnom fokusirana na odvraćanje napada iz sofisticiranijih oružja.

“Oni su usmjereni na rakete, balističke projektile, avione, a ne na dronove kratkog dometa koji mogu da lete veoma nisko”, kazao je Kansijan za AP. “Ruska protivvazdušna odbrana nije dizajnirana za to”, kazao je on.”

Ruska vojska će, po njegovom mišljenju, premjestiti dio protivvazdušne odbrane sa fronta kako bi pomogla u zaštiti Moskve što će oslabiti ruske trupe uoči ukrajinske kontraofanzive.

Pojedini analitičari ističu da Putinova relativno mirna reakcija, za razliku od ljutitih istupa jastrebova, odražava njegovo uvjerenje da napadi neće bitnije uznemiriti javnost.

“Putin je u više navrata pričao o nevjerovatnom strpljenju i odmjerenosti ruskog naroda”, kazala je za AP Tatjana Stanovaja iz Karnegi fondacije. “Nezavisno od toga koliko je prkosan ukrajinski napad, Putin ne misli da može isprovocirati nezadovoljstvo javnosti prema vladi”.

Ona je istakla da iako umanjivanjem važnosti napada vlasti izgledaju “poniženo i bespomoćno” to je u skladu sa Putinovom odlukom da odugovlači konflikt.

Bonus video: