Španija: Plantaže maslina u opasnosti - suša i astronomske cijene

Suša već drugu godinu za redom ugrožava plantaže maslina u Španiji i uzrok je visoke cijene maslinovog ulja. Da li će klimatska kriza postati kriza hrane?

4407 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

"Gospode, podari nam vodu!“ Molba Sebastijana Čika, biskupa u glavnom gradu španske provincije Haen, do sada je neuslišena. Čiko je prije neki dan predvodio molitvenu povorku od katedrale pa kroz grad. Ljudi su molili nebu za kišu, a u procesiji su bili i mnogi maslinari iz tog kraja.

Ali sunce je i tog dana neumoljivo sijalo – i nad gradom i nad okolnim maslinjacima. U provinciji Haen mjesecima nije bilo padavina. Ako se čudo kojem se nadaju ne dogodi uskoro, postoji opasnost da propadne žetva – već drugu godinu za redom. To je katastrofa za poljoprivrednike – katastrofa koju osjećaju i potrošači. Ionako vrlo visoke cijene maslinovog ulja nastaviće da rastu.

"Bez vode nema maslina, a bez maslina ova provincija pati“, kaže biskup Čiko. "Naša ekonomija zavisi od proizvodnje maslina.“ Na brežuljci Haena raste 66 miliona stabala maslina. U provinciji živi 630.000 ljudi. To je najvažnije područje za uzgoj maslina na svijetu. Tu se proizvodi maslinovo ulje koje se prodaje po čitavoj Evropi.

Voda za ljude i turiste, ali ne i za biljke

Meteorolozi nemaju dobre vijesti za poljoprivrednike. Nestašica vode u Španiji, koja ne prijeti samo proizvođačima maslina, već i mnogim drugim španskim poljoprivrednicima, vjerovatno će se nastaviti. Prema prognozama meteorologa, obilnije kiše moguće su tek od jeseni. Istraživači klime upozoravaju da će Španija dugoročno morati da se prilagodi višim temperaturama i manjim količinama padavina.

Drama sa nedostatkom padavina u Haenu vidljiva je i na branama u okolini: akumulaciona jezera su trenutno popunjena sa samo 25 odsto. To je dovoljno za snabdijevanje stanovništva i turista pitkom vodom, ali poljoprivrednicima je voda, koja im je očajnički potrebna da bi spasili svoja polja maslina – racionirana. Oni dobijaju samo četvrtinu vode u odnosu na iste periode proteklih godina.

U opasnosti čak i masline otporne na toplotu

"Situacija je katastrofalna“, kaže i Huan Luis Avilja, jedan od uzgajivača maslina u Haenu. „Ove godine nije u opasnosti samo berba, već i budućnost plantaža maslina.“ Nekoliko toplotnih talasa poslednjih nedjelja s temperaturama od gotovo 40 stepeni bukvalno su spržili bijele cvjetove na mnogim stablima. Veći dio maslina, čija se berba inače odvija od novembra do februara, već je izgubljen. Nikada, kaže, nije bilo ovako loše.

"Stablo masline može da izdrži veoma visoke temperature, ali samo ako dobija dovoljno vode. Ako nema vode, drvo nema snage da daje zdrave plodove“, objašnjava Avilja, koji je inače i portparol udruženju poljoprivrednika COAG.

Prošla sezona je bila loša – bila je to najtoplija godina otkako se u Španiji bilježe meteorološki podaci. „Ubrao sam 70 odsto manje maslina nego prethodnih godina", kaže Avilja. Ove sezone prinos će biti vjerovatno još manji.

Druge zemlje takođe pogođene sušom

Većina španskih uzgajivača maslina ima iste probleme kao i Avilja. U sezoni 2021/22, Španija je proizvela gotovo 1,5 miliona tona maslinovog ulja. Godinu dana kasnije, 2022/23, samo 680.000 tona. U ovoj sezoni 2023/24, ukoliko se ostvare sumorne prognoze, opet bi moglo da bude ogromnih gubitaka.

Ova "suša vijeka“ uzrokuje ogromnu štetu usjevima koja se mjeri milijardama. Ali, suša ne pogađa samo Špance. Ništa bolje nisu prošli ni maslinari u Portugaliji i Italiji. To stvara dodatni pritisak na cijene maslinovog ulja na evropskom tržištu.

Prema statistici Evropske unije, evropski farmeri su u sezoni 2021/22. proizveli skoro 2,3 miliona tona maslinovog ulja. U 2022/23. bilo je nešto manje od 1,4 miliona tona. To što se nije osjetio veći nedostatak u evropskom maslinarstvu zasluga je Grčke, jer je u toj zemlji nedostatak vode do sada bio manje primjetan. Grčka je bila jedina evropska zemlja koja je uspjela da poveća proizvodnju maslinovog ulja nakon prošlogodišnje berbe.

Nedostatak vode diže cijene hrane

Sušom pogođene plantaže dovele su do toga da cijene maslinovog ulja dostignu rekordne visine: prema podacima EU, ono u Evropi u prosjeku košta 50 odsto više nego prije dvanaest mjeseci. To znači da je ulje, koje je neizostavan dio čuvene mediteranske kuhinje, u opasnosti da postane luksuzni artikl.

"Cjenovni šok, kada se radi o maslinovom ulju, dokaz je da suša uzrokuje rast cijena životnih namirnica“, piše najveći španski dnevnik „El Pais“. Prema posljednjim dostupnim podacima iz marta 2023. cijene hrane u Španiji porasle su za 16,5 odsto u roku od godinu dana. Na nivou EU za čak 19,2 procenta. Da li će klimatska kriza uskoro da postane kriza hrane?

Neki španski proizvođači pokazali su se inventivni u krizi i stvorili su novi proizvod: mješaju dragoceno maslinovo ulje sa mnogo jeftinijim suncokretovim i tu mješavinu prodaju po povoljnoj cijeni. Da je taj proizvod koji se reklamira sa svijetlozelenim maslinama na etiketi zapravo mješavina skupog i jeftinog ulja, postaje jasno tek kada pročitate ono što je sitnim slovima napisano na etiketi.

Bonus video: