BLOG U granatiranju Dnjepra stradala djevojčica, Rusija preko noći napala i Kijev, nastavljene borbe oko Bahmuta

Rat u Ukrajini – 467. dan

13564 pregleda 13 komentar(a)
Detalj iz Dnjepra nakon sinoćnjih napada, Foto: Reuters
Detalj iz Dnjepra nakon sinoćnjih napada, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.06.2023. 21:27h
Završeno
08:31h

Uprkos nedavnom ublažavanju borbi u Bahmutu, nastavljaju se sukobi oko tog uništenog grada na istoku Ukrajine, dok Moskva trpi značajne gubitke, saopštile su u oružane snage Ukrajine.

Najviša vojna komanda te zemlje u svom dnevnom izvještaju je saopštila da su ruske snage izvele dvije neuspješne operacije oko Bahmuta, kao i brojne vazdušne udare i artiljerijsko granatiranje obližnjih sela, prenosi Rojters.

Šef ruske plaćeničke grupe "Vagner" Jevgenij Prigožin rekao je u subotu da je 99 odsto njegovih boraca napustilo Bahmut nakon višemjesečnog napada u najdužoj i najkrvavijoj borbi u ratu.

Prema vojnim analitičarima, Bahmut - nekada dom za 70.000 ljudi - nema nikakvu stratešku vrijednost. Međutim, Moskva je objavila da je njegovo osvajanje odskočna daska za napredovanje dublje u industrijski region Donbasa.

08:26h

Poslije napada u Dnjepru, Rusija je pokrenula novi talas vazdušnih napada na Ukrajinu tokom noći, dok su ukrajinske vazdušne snage saopštile su da su uništile više od polovine vazdušnih ciljeva.

Oborene su četiri od šest krstarećih raketa i tri od pet dronova iranske proizvodnje "Šahed" koje je lansirala Rusija, saopštile su vazduhoplovne snage na Telegramu, prenosi Rojters.

Gradska vojna uprava Kijeva ranije je saopštila da je presrela sve rakete koje je Rusija lansirala i koji su se približavali Kijevu. Nije odmah bilo jasno gdje su pale pogođene rakete i dronovi koji nisu uništeni.

Rusija je u više navrata napadala glavni grad Ukrajine od maja, uglavnom noću, uoči dugo očekivane ukrajinske kontraofanzive za vraćanje teritorije.

08:22h

Dvogodišnja djevojčica je stradala, a 22 osobe su povrijeđene, uključujući petoro djece, kada je ruska raketa pogodila Dnjepar u centralnom dijelu Ukrajine, rekao je regionalni guverner Sergij Lisak.

"Preko noći je tijelo djevojčice koja je tek napunila dvije godine izvučeno ispod ruševina jedne kuće", napisao je Lisak na Telegramu, a prenosi Rojters.

Sedamnaest osoba nalazi se u bolnici nakon napada krstarećim raketama kratkog dometa "Iskander" na stambeno područje, dodao je Lisak.

Nikola Lukašuk, predsjednik savjeta Dnjepropetrovske oblasti, rekao je da je 17 djece stradalo u regionu otkako je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu u februaru 2022.

"Nijedna riječ ne može da umiri bol roditelja koji su izgubili ono najdragocjenije u svom životu", rekao je Lukašuk.

U ratu je u Ukrajini poginulo najmanje 485 djece, a povrijeđeno je skoro 1.500, saopštila je danas Kancelarija glavnog tužioca Ukrajine.

08:21h

Ruska invazija na Ukrajinu - 467. dan. Šta se dešavalo juče možete pogledati na linku ispod.

Bonus video: