BLOG SAD najavile novu vojnu pomoć Ukrajini, Putin smatra da ukrajinska kontraofanziva nije uspjela

Rat u Ukrajini - 471. dan

29042 pregleda 29 reakcija 29 komentar(a)
Posljedice ruskog napada u Žitomirskoj oblasti, Foto: Reuters
Posljedice ruskog napada u Žitomirskoj oblasti, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.06.2023. 22:59h
Završeno
18:42h

Američke vlasti saopštile su danas da će uputiti novu tranšu vojne pomoći Ukrajini, koja se uglavnom tiče opreme za protivvazdušnu odbranu, u vidu različitih narudžbi odbrambenoj industriji, a u vrijednosti od oko dvije milijarde dolara.

To ilustruje stalnu posvećenost trajnim sposobnostima ukrajinskih oružanih snaga da brane svoju teritoriju i dugoročno se suprotstave ruskoj agresiji, navodi se u saopštenju Pentagona.

Pomoć od tačno 2,1 milijardu dolara pomoć uključuje dodatnu municiju za protivvazdušne sisteme Patriot, sisteme Hawk starije generacije i pripadajuće rakete, artiljerijsku municiju kalibra 105 i 203 mm, bespilotne letjelice Puma, laserski navođene rakete, kao i podršku za obuku vojnika i održavanje opreme.

SAD, prva zemlja donator Ukrajini, isporučile su ili obećale više od 39,7 milijardi dolara različitog naoružanja Ukrajini od početka ruske ofanzive 24. februara 2022. godine, naveo je Pentagon.

18:40h

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da je velika kontraofanziva koju Ukrajina priprema mjesecima "počela" na frontu, ali da snage Kijeva nisu stigle da "postignu ciljeve".

"Možemo u potpunosti reći da je ofanziva počela, o čemu svjedoči upotreba ukrajinskih strateških rezervi", rekao je Putin u video snimku koji je na Telegramu emitovao izvještač ruske javne televizije.

Putin
Putinfoto: Reuters

Prema njegovim riječima, borbe traju pet dana, ali "ukrajinske snage nisu postigle svoj cilj ni na jednom frontu".

"Svi kontraofanzivni pokušaji do sada su propali, ali ukrajinski režim i dalje ima ofanzivni potencijal", dodao je Putin i naveo da će ruski odgovor "biti zasnovan na tom zapažanju".

Ruska vojska je prenijela da se posljednjih dana vode intenzivne borbe na jugu Ukrajine, tvrdeći da je odbila nekoliko ukrajinskih napada, što bi predstavljalo početak ogromne kontraofanzive koju je mjesecima pripremao ukrajinski generalštab.

Ukrajinske vlasti, čija je vojska sada opremljena modernom zapadnom opremom, čini se da minimalizuju borbe. Vlasti i dalje ne govore o svojoj strategiji.

12:49h

Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko izjavio je u petak da su četiri osobe poginule u polavama u Hersonskoj oblasti nakon uništenja brane Nova Kahovka.

Dodao je da se njih 13 vodi kao nestalo, kao i da je ukupno 2.412 ljudi evakuisano, prenosi Rojters.

12:49h

Zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Malijar izjavila je da je situacija na liniji fronta napeta i da se teške borbe vode regionu Donjecka na istoku zemlje, prenosi Rojters.

"Situacija je napeta na svim područjima fronta", navela je Malijar na Telegramu.

12:48h

Kremlj je saopštio da ruske obavještajne službe istražuju napad dronom na ruski grad Voronjež, za koji optužuje Ukrajinu, u kojem su tri osobe povrijeđene.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da službe bezbjednosti rade na razjašnjavanju detalja incidenta, prenosi Rojters.

Regionalni načelnik je prethodno saopštio da su tri osobe lakše ranjene kada je dron udario u stambenu zgradu u gradu.

12:46h

Teške borbe vode se u oblasti Donjecka i Zaporožja, saopštila je ruska vojska, ističući da je najmanje 21 ukrajinski tenk uništen u borbama u ključnim djelovima linije fronta, prenosi Rojters.

Rojters prenosi da je portparol ruske borbene grupe "Vostok" rekao da je 13 ukrajinskih tenkova uništeno u borbama u oblasti Zaporožja i osam u regionu Donjecka.

08:46h

Ukrajinska vojska saopštila je da je tokom noći oborila deset ruskih bespilotnih letjelica, kao i četiri krstareće rakete.

Ruske snage lansirale su tokom noći 16 dronova i šest krstarećih projektila tokom napada, navodi se u saopštenju, kako prenosi Rojters.

Ističe se i da su dvije ruske rakete pogodile civilni objekat u centralnoj Ukrajini.

08:45h

Ruski zvaničnici i vojni blogeri saopštili su da su tokom noći vođene teške borbe u ključnom regionu Zaporožja, na jugu Ukrajine, javio je BBC.

Oni navode da ukrajinske trupe pokušavaju da napreduju južno od grada Orehova, gdje je zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Maliar juče rekla da je neprijatelj u "aktivnoj odbrani".

Nekoliko vojnih eksperata je reklo da će se ukrajinska vojska vjerovatno fokusirati na Zaporožje pokušavajući da povrati pristup Azovskom moru i podijeli okupacione ruske snage u regionu.

To bi oslabilo njihove borbene sposobnosti i eliminisalo kopneni most do Krima, južnog ukrajinskog poluostrva koje je Rusija nezakonito pripojila 2014. godine.

(BETA)

08:41h

Sjedinjene Američke Države će objaviti novi paket oružja za Ukrajinu u vrijednosti od više od dvije milijarde dolara, javlja Blumberg njuz, pozivajući se na zvaničnike administracije.

Novi paket pomoći obuhvatiće veliki paket municije za PVO, kao i sredstva koja će omogućiti Ukrajini da kupi PVO sisteme "havk" i "patriot", prenosi Rojters.

08:37h

Rat u Ukrajini – 471. dan. Otklanjaju se posljedice poplave nakon granatiranja brane Nova Kahovka u Hersonskoj oblasti. Kijev i Moskva se međusobno optužuju za rušenje brane.

Američki predsjednik Džo Bajden rekao je da su zapadne države učinile sve da pripreme Ukrajinu za kontraofanzivu, dodajući da je optimista.

"Kolektivno smo uradili sve da im pomognemo da budu spremni. Pomoć će se nastaviti", poručio je Bajden na konferenciji za medije, prenosi Rojters.

Dodao je i da je bio "veoma optimističan u razgovorima sa Ukrajincima", istakavši da SAD i saveznici namjeravaju da pruže pomoć Kijevu u obezbjeđivanju "dugoročne bezbjednosti".

Bonus video: