Junker odgovorio Orbanu: Solidarnost je dvosmjerna ulica

Šef EK je takođe ukazao da Mađarska prima EU subvencije od više od tri odsto svog BDP-a svake godine, što je najviši procenat od bilo koje EU zemlje.
1 komentar(a)
Žan Klod Junker, Foto: Reuters
Žan Klod Junker, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.09.2017. 10:03h

Predsjednik Evropske komisije (EK) Žan Klod Junker oštro je odgovorio mađarskom premijeru Viktoru Orbanu na njegov zahtjev za dodatna sredstva EU za ojačanje granice, podsjećajući ga da je "solidarnost dvosmjerna ulica", i nabrajajući svu pomoć koju je Brisel ponudio ili pružio Mađarskoj da se suoči s imigracijom.

Kako prenosi portal Politiko (Politico) Junker je u pismu upućenom Orbanu naveo da je tokom migrantske krize 2015. godine Mađarska odbila mogućnost da ima korist od premještanja do 54.000 ljudi i odlučila da vrati gotovo četiri miliona eura evropskih sredstava koje je Komisija unaprijed dostavila Mađarskoj.

Mađarski premijer je 31. avgusta pisao Junkeru i tražio da EK nadoknadi pola troškova koje je posljednjih nekoliko godina njegova vlada imala za obezbjeđenje svoje granice, koja je dijelom i spoljna granica EU.

Orban je naredio izgradnju dvije žičane ograde na svojoj granici 2015, sa Srbijom i sa Hrvatskom.

Junker je u svom odgovoru naveo da su tri hitna poklona od ukupno 6,26 miliona eura bila dostupna Mađarskoj, koja nije ispunila potrebnu papirologiju da bi dobila pristup većini tih sredstava.

Junker je dodao da Mađarska i dalje ima pristup svojoj nacionalnoj kvoti od evropskog bezbjednosnog fonda izdvojenog za granice u periodu izmedju 2014. i 2020, koji iznosi više od 40 miliona eura.

Šef EK je takođe ukazao da Mađarska prima EU subvencije od više od tri odsto svog BDP-a svake godine, što je najviši procenat od bilo koje EU zemlje.

"Solidarnost je dvosmerna ulica. Postoje vremena kada zemlje članice mogu da očekuju da dobiju pomoć i vremena kada one, zauzvrat, treba da budu spremne da doprinesu", napisao je Junker.

Bonus video: