VIDEO Američka vojska trenira Ukrajince: "Rekao im je da neprijatelju prirede pakao"

Novinarka Glasa Amerike je razgovarala sa troje pripadnika grupe Gejtor, koji su od početka bili uključeni u proces

17319 pregleda 6 komentar(a)
Ukrajinski vojnici (Ilustracija), Foto: Reuters
Ukrajinski vojnici (Ilustracija), Foto: Reuters

Američke snage obučile su više od 10.000 ukrajinskih vojnika od aprila prošle godine, a Glas Amerike je došao do prvih video snimaka na kojima se vidi kako američka vojska trenira Ukrajince, nakon što je Rusija izvršila invaziju na tu zemlju.

Novinarka Glasa Amerike je razgovarala sa troje pripadnika grupe Gejtor, koji su od početka bili uključeni u taj proces.

"To je postalo veoma obimno za mene, okej, imam misiju, ali jednostavno nisam siguran kako ćemo ovo da uradimo", kaže Džeri "Blejk" Glas, komandant grupe Gejtor.

"Bukvalno smo imali vojnika koji je čekao na granici, kada su prešli preko ukrajinske granice, vojnika iz grupe Gejtor koji je trebao da ih primi, leti sa njima do Njemačke. On je jeo i spavao sa njima, išao je sa njima na lokaciju za obuku, vratio se, odveo ih nazad na granicu, mahnuo im i rekao im da neprijatelju prirede pakao", kaže član grupe major Rajan Hegemajer.

Američka vojska obučava ukrajinsku još od prvog ruskog napada na tu zemlju.

Obuka se sprovodila u bazi na zapadu Ukrajine, gdje su pripadnici Nacionalne garde iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) pripremali ukrajinske vojnike od 2015. godine.

Međutim, 12. februara 2022. godine, dok su se ruske snage okupljale na ukrajinskoj granici, američki vojnici su dobili naredbu da se evakuišu iz Ukrajine.

"Iskreno, nismo željeli da ih napustimo", kaže Hegemajer. "Bilo je teško. Stalno smo govorili da se naša čitava misija vrti oko podrške njima."

"Bio je to jedan od najtežih dana. Bilo je tužno i razočaravajuće", objašnjava Glas.

Za manje od 40 sati, grupa Gejtor je postala prošlost. Deset dana poslije, Rusija je napala Ukrajinu.

"Nismo se dobro osjećali. Ništa ne radimo, ali mogli bismo pomagati", kaže treći član grupe, major Majkl Leki.

Međutim, manje od dva mjeseca od početka invazije, dok su SAD slale opremu i oružje u Ukrajinu, Glas i njegov tim su dobili novu naredbu.

"Moramo da smislimo kako da obučavamo Ukrajince da koriste sve to, već ove sedmice, a Ukrajinci moraju da budu spremni da pucaju iz haubice 777 u roku od deset dana", pojašnjava Glas nova naređenja.

Ukrajinski vojnici stigli su na obuku u Njemačku direktno sa bojnog polja. Hegemajer kaže da nikada neće zaboraviti taj trenutak.

"Vidjeli smo ih kako nam prilaze na granici, iznureni od rata, poznata lica. Prelazili su sa kesama, sa svim što su posjedovali, možda sa rezervnom uniformom ili sa malo pribora za ličnu higijenu. Ali bilo je vrlo emotivno moći zagrliti te momke", navodi Hegemajer.

Trening u Njemačkoj je proširen da bi uključio HIMARS mobilne raketne lansere i više od deset novih vrsta oružja, uključujući haubice M777. Počeli su i časovi održavanja, da bi Ukrajinci mogli popravljati svoje novo oružje.

"Ponovo smo imali svrhu i bilo je sjajno. Zaista jeste", kaže Leki.

Zadatak koji je samo nekoliko sedmica ranije bio jedna od najnižih tačaka u karijerima ovih vojnika, postao je jedan od najsvjetlijih trenutaka za njih.

"Ono što ja uradim danas, sjutra vidim da to utiče na promjene na ratištu. I onda shvatim da bi implikacije na Evropu, možda i čitav svijet, mogle da traju pet, 10, 20 ili 40 godina kasnije", navodi Glas.

"Srce vam bude veliko, jer znate da im dajete tačno ono što im treba. Srećan sam što mogu da budem dio istorije. Napravili smo razliku", kaže Leki.

Nakon što je njihova misija okončana, razliku je počela praviti naredna grupa američkih vojnika koja je preuzela obuku Ukrajinaca.

Bonus video: