Prigožin: Vagner neće potpisati nikakve ugovore sa Šojguom

Ministarstvo odbrane Rusije je u subotu saopštilo da je ministar Sergej Šojgu naredio svim "dobrovoljačkim odredima" da potpišu ugovore sa njegovim ministarstvom do kraja mjeseca

9583 pregleda 2 komentar(a)
Prigožin u gradu Bahmutu, Foto: Reuters
Prigožin u gradu Bahmutu, Foto: Reuters

Najmoćniji ruski plaćenik Jevgenij Prigožin rekao je u danas da njegovi borci iz grupe Vagner neće potpisati nikakav ugovor sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom, samo nekoliko sati nakon što je Ministarstvo odbrane pokušalo da stavi pod svoju kontrolu dobrovoljačke odrede, prenosi Rojters.

Prigožin, osnivač Vagner grupe, više puta je napadao vrh vojske predsjednika Rusije Vladimira Putina zbog onoga što smatra izdajom jer nije uspio da pravilno vodi rat u Ukrajini.

Rojters navodi da ni Šojgu ni načelnik Generalštaba Valerij Gerasimov nisu javno komentarisali Prigožinove uvrede i kritike.

Međutim, Ministarstvo odbrane je u subotu saopštilo da je Šojgu naredio svim "dobrovoljačkim odredima" da potpišu ugovore sa njegovim ministarstvom do kraja mjeseca, što je korak za koji je ministarstvo reklo da će povećati efikasnost ruske vojske.

Iako Ministarstvo odbrane nije pominjalo Vagner u svom javnom saopštenju, ruski mediji su prenijeli da je Šojgu pokušao da privuče plaćenike.

"Vagner neće potpisati nikakve ugovore sa Šojguom", rekao je Prigožin u odgovoru na zahtjev za komentar na naredbu Šojgu.

Prigožin je rekao da je Vagner integrisan u cjelokupni sistem i potpuno podređen interesima Rusije, ali da bi njegova visokoefikasna komandna struktura bila oštećena ako bi podnosila izvještaje Šojguu.

"Šojgu ne može pravilno da upravlja vojnim formacijama", rekao je Prigožin i dodao da je Vagner koordinisao svoje akcije u Ukrajini sa generalom Sergejem Surovikinom, kojeg ruski mediji zovu "General Armagedon“.

Bonus video: