Španija počela ekshumaciju tijela 128 žrtava građanskog rata iz Frankovog mauzoleja

Ostaci 34 hiljade ljudi, mnogi od njih žrtve Frankovog režima, sahranjeni su anonimno u kripti bazilike u planinama sjeverozapadno od Madrida.

7102 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Tim forenzičara počeo je sa ekshumacijom tijela 128 žrtava Španskog građanskog rata iz bivšeg mauzoleja Generala Fransiska Franka u blizini Madrida, javlja Rojters.

Ekshumacija se dešava dok se izborna kampanja u Španiji "zagrijava", a prva je koja uključuje ostatke ljudi čija su tijela premiještena iz drugih dijelova Španije nakon rata (1936-1939) i sahranjena bez dozvole njihovih porodica.

Ostaci 34 hiljade ljudi, mnogi od njih žrtve Frankovog režima, sahranjeni su anonimno u kripti bazilike u planinama sjeverozapadno od Madrida.

"Ovo je pravda za sve porodice koje su tražile da se njihovi voljeni vrate" rekao je Feliks Bolanjos, ministar zadužen za proces ekshumacije.

Frankova vladavina duga 40 godina još uvijek je aktuelna tema u španskom društvu i kamen spoticanja između dvije političke struje u državi.

Jedan od prvih poteza aktuelnog premijera, socijal-demokrate Pedra Sančeza, nakon dolaska na vlast 2018. bio je proglašavanje zakona koji omogućuje porodicama da identifikuju svoje voljene koji su sahranjeni u nekim od preko 2400 neobilježenih grobnica.

Konzervativna Narodna partija je obavijestila javnost da će, ukoliko osvoji većinu na izborima 23. jula, povući "Zakon demokratskog sjećanja".

"Sve jedno te isto od ove vlade - zloupotreba institucija i naše istorije" kazao je Izabel Dijaz Ajuso, predsjednik Madridskog regiona.

Vlada je rekla da je tim od 15 forenzičkih eksperata počeo prvu fazu identifikacije 18 tijela, a uzorci su poslati Nacionalnom Institutu za Toksikologiju i Forenziku u Madridu.

Bonus video: