UN saopštile da Rusija odbija pomoć za pogođene rušenjem brane Kahovka

Kremlj je danas saopštio da je odluka Rusije da odbije pomoć Ujedinjenih nacija u oblastima Ukrajine pod ruskom kontrolom, poplavljenim probijanjem brane Kahovka, motivisana "bezbjednosnim opasnostima i drugim", piše Rojters

1484 pregleda 0 komentar(a)
Ujedinjene nacije, Foto: Shutterstock
Ujedinjene nacije, Foto: Shutterstock

Ujedinjene nacije saopštile su da je Rusija odbila pomoć stanovništvu ugroženom rušenjem brane Kahovka na jugu Ukrajine, a Moskva navodi da je ta odluka donijeta iz bezbjednosnih razloga.

Koordinatorka humanitarne pomoći UN-a za Ukrajinu Denise Braun izjavila je sinoć da se ta organizacija angažovala zajedno sa Moskvom i Kijevom da bi ublažila posledice razaranja, nastale rušenjem brane, prenosi Asošiejted pres.

Ruska vlada je "odbila zahtjev da pristupimo oblastima pod njenom privremenom vojnom kontrolom. Pozivamo ruske vlasti da djeluju u skladu sa svojim obavezama prema međunarodnom humanitarnom pravu", izjavila je Braun.

Kremlj je danas saopštio da je odluka Rusije da odbije pomoć Ujedinjenih nacija u oblastima Ukrajine pod ruskom kontrolom, poplavljenim probijanjem brane Kahovka, motivisana "bezbjednosnim opasnostima i drugim", piše Rojters.

Brana Kahovka na rijeci Dnjepar dignuta je u vazduh 6. juna što je izazvalo poplavu širom južne Ukrajine i djelova Hersonske oblasti pod kontrolom Rusije, a za njeno djelimično oštećenje uzajamno se optužuju Ukrajina i Rusija.

Neki analitičari su proboj brane vidjeli kao pokušaj Rusije da osujeti kontraofanzivu Ukrajine u oblasti Hersona.

Bonus video: