Island privremeno obustavlja lov na kitove u ime dobrobiti životinja

Posljednje aktivno lovačko društvo u zemlji, Hvalur, već je najavilo da će ova sezona biti posljednja zbog pada profitabilnosti ribolova

7246 pregleda 39 reakcija 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Islandska vlada saopštila je da obustavlja lov na kitove do kraja avgusta, u ime dobrobiti životinja, takođe nagovještavajući da se toj kontroverznoj praksi bliži kraj.

"Donio sam odluku da privremeno prestanemo sa kitolovom" do 31. avgusta, rekao je ministar za hranu Svandis Svavarsdotir i dodao da se odluka zasniva na zakonu o dobrobiti životinja.

Ministar je dodao da ta aktivnost nema budućnosti ukoliko vlada i nosioci lovačke dozvole ne mogu da garantuju uslove dobrobiti kitova.

Posljednje aktivno lovačko društvo u zemlji, Hvalur, već je najavilo da će ova sezona biti posljednja zbog pada profitabilnosti ribolova.

Sezona lova na kitove na Islandu traje od sredine juna do sredine septembra, ali je malo vjerovatno da će se aktivnosti nastaviti poslije 31. avgusta.

Godišnje kvote dozvoljavaju ubijanje 209 velikih i 217 malih kitova. Ali je ulov posljednjih godina slabiji zbog manje potražnje za mesom kitova.

Prema posljednjih anketama, 51 odsto građana Islanda je protiv lova na kitova, dok je ih prije četiri godine bilo 42 odsto.

Islanđani su protiv lova jer ubijanje kita može da traje nekoliko sati i protivno je islandskom zakonu.

Video snimci koje su vlasti nedavno objavile pokazuju agoniju kitova ulovljenih prošle godine, koja je trajala pet sati.

Island, Norveška i Japan su jedine zemlje koje dozvoljavaju lov na kitove.

Bonus video: