BLOG FSB pokrenuo istragu protiv Prigožina; Šef Vagnera optužio rusku vojsku da je uništila njegove borce

Rat u Ukrajini - 485. dan

47146 pregleda 26 reakcija 26 komentar(a)
Prigožin, Foto: Reuters
Prigožin, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.06.2023. 22:23h
Završeno
22:16h

Osnivač Vagnera i ruski plaćenik Jevgenij Prigožin kazao je da njegov poziv na akciju protiv ruske vojske nije vojni udar, već "marš za pravdu".

"Ovo nije vojni udar", rekao je Prigožin u seriji audio zapisa objavljenih na Telegramu.

"To je marš za pravdu. Naše akcije ni na koji način ne ometaju trupe", naveo je Prigožin, prenosi agencija Rojters.

Prigožin je takođe optužio ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua da je naredio da 2.000 tijela Vagnerovih boraca bude sakriveno u mrtvačnici na jugu Rusije.

21:58h

Ruska federalna služba bezbjednosti (FSB) otvorila je krivični postupak protiv osnivača Vagnera i najuticajnijeg ruskog plaćenika Jevgenija Prigožina zbog pozivanja na oružanu pobunu, objavila je novinska agencija TASS, pozivajući se na Nacionalni antiteroristički komitet.

Prigožin je optužio rusku vojsku da "uništava" njegove borce, ne obrazlažući u potpunosti svoju optužbu i obećao da će zaustaviti "zlo" vojnog vrha.

"Predsjednik Vladimir Putin je obaviješten o razvoju događaja i preduzimaju se neophodne mjere, objavila je novinska agencija Interfaks, citirajući portparola Kremlja Dmitrija Peskova.

21:13h

Osnivač Vagnera i najuticajniji ruski plaćenik Jevgenij Prigožin optužio je rusku vojsku da je uništila njegove borce, ne obrazlažući svoju optužbu, i obećao da će zaustaviti "zlo" vojnog vrha.

Ministarstvo odbrane Rusije je brzo izdalo saopštenje u kojem se navodi da Prigožinove optužbe "ne odgovaraju stvarnosti i predstavljaju informativnu provokaciju".

U nizu audio poruka na svom zvaničnom Telegram kanalu, Prigožin je rekao da se "zlo" ruskog vojnog vrha "mora zaustaviti", dodajući:

"Biće kažnjeni oni koji su uništili naše momke, koji su uništili živote više desetina hiljada ruskih vojnika. Molim da niko ne pruža otpor", rekao je Prigožin.

20:25h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je izrazio očekivanje da će druge zemlje poslušati njeno upozorenje da Rusija možda planira napad na nuklearnu elektranu Zaporožje kako bi izazvala radijacijsku katastrofu, javlja danas Asošijeted pres.

Članovi ukrajinske vlade izvjestili su međunarodne predstavnike o mogućoj prijetnji po nuklearnu centralu Zaporožje, najveću u Evropi, koju je okupirala Rusija a čijih je šest reaktora zatvoreno mjesecima.

Zelenski je kasno sinoć izrazio očekivanje da će druge nacije dati "odgovarajuće signale i izvršiti pritisak" na Moskvu.

"Naš princip je jednostavan: svijet mora znati šta okupator sprema. Svi koji to znaju moraju da djeluju", rekao je Zelenski i dodao: "Svijet ima dovoljno snage da spriječi bilo kakve incidente s radijacijom, a kamoli radijacijsku katastrofu".

Portparol Kremlja poriče da prijetnja postrojenju u okupiranom Zaporožju dolazi od ruskih snaga.

Mogućnost smrtonosnog radijacijskog zagađenja izaziva zabrinutost u svijetu otkako su ruske trupe prošle godine napale Ukrajinu i zauzele nuklearku u Zaporožju.

Šef Agencije za atomsku energiju Ujedinjenih nacija (IAEA) mjesecima je pokušavao da ispregovara uspostavljanje zone bezbjednosti oko objekta, jer su obližnja područja izložena stalnom granatiranju, ali nije uspio.

IAEA je juče ocijenila da je "vojna situacija postala napetija" s obzirom da se ukrajinska protivofanziva odvija u Zaporožju i susjednom Donjecku.

Iako je poslednji od šest reaktora elektrane zatvoren prošle jeseni kako bi se smanjio rizik, stručnjaci upozoravaju da bi do ispuštanja radijacije ipak moglo da dođe ako sistem za održavanje jezgra reaktora i hlađenje istrošenog nuklearnog goriva izgubi struju ili dotok vode.

Rusija i Ukrajina međusobno se optužuju oko toga koja je veća prijetnja po elektranu.

(BETA)

18:37h

Važan most između Krima i regiona na jugu Ukrajine koji su djelimično okupirale ruske snage a koji je pogođen u ukrajinskom udaru, nije u ovom trenutku više upotrebljiv, rekao je danas jedan ruski zvaničnik.

Most Čongar koji ima dvije paralelne trake koje vezuju Krim sa oblasti Herson na jugu Ukrajine pogođen je udarom u noći od srijede na četvrtak.

"Nažalost most je mnogo više oštečen nego što smo prvobitno mislili", rekao je za rusku televiziju šef administracije okupiranog dijela regiona Herson Vladimir Saldo.

On je rekao da narednih 15 do 20 dana ili više dok se sprovode radovi i utvrđuje šta se može učiniti most nije više upotrebljiv za saobraćaj.

Most se nalazi na najdirektnijem putu između Krima i Melitopolja, jednog od najvećih gradova koji je Rusija zauzela na jugu Ukrajine.

Krim, ukrajinsko poluostrvo koje je Moskva pripojila 2014. godine služi kao pozadinska baza za ruske snage, posebno za slanje pojačanja i održavanje opreme.

Prema tome, kako navodi Frans pres, nekoliko mostova koji povezuju Krim sa okupiranim jugom Ukrajine su neophodni za sprovođenje ruskih vojnih operacija, u jeku kontraofanzive ukrajinskih snaga na jugu i istoku zemlje.

(BETA)

09:59h

Ukrajinske oružane snage zaustavile su rusku ofanzivu prema gradovima Kupijansk i Liman na istoku zemlje i napreduju na jugu, izjavila je danas  zamjenica ministra odbrane Ukrajine, Hana Malijar, prenosi Rojters.

"Imali smo veoma žestoke borbe u pravcu Kupijanska i Limana, ali su naši vojnici tamo zaustavili neprijatelja", rekla je ona za ukrajinsku televiziju.

Rojters navodi da je Ukrajina u ranoj fazi svog najambicioznijeg kontranapada od ruske invazije u februaru 2022. i kaže da je ponovo zauzela osam sela, što je njen prvi značajniji dobitak na bojnom polju za sedam mjeseci.

Ali Rusija još uvijek drži djelove teritorije u istočnoj i južnoj Ukrajini, a ukrajinske snage tek treba da se potisnu do glavnih odbrambenih linija za koje je Rusija imala mjesecima da se pripremi.

"Zaista, pred nama su još glavni događaji. A glavni udar tek predstoji. Zaista, neke od rezervi - to su iscenirane stvari - biće aktivirane kasnije", rekla je je Malijar.

Ona je rekla da ruske snage i dalje imaju za cilj da preuzmu kontrolu nad cijelim regionom Donjecka i Luganska u istočnoj Ukrajini.

08:35h

Jedna osoba je poginula, a jedna je povrijeđena danas kada su ukrajinske snage granatirale put u južnom regionu Zaporožja koji Rusija sada smatra dijelom svoje teritorije, prenijela je ruska agencija TASS pozivajuću se na hitne službe, navodi agencija Rojters.

Incident se dogodio u blizini sela Novohorivka, navodi se u saopštenju.

08:30h

Ukrajinske snage su tokom noći oborile svih 13 krstarećih raketa i jedan izviđački dron koji je lansirala Rusija, saopštilo je danas Vazduhoplovstvo, prenosi Kijev indipendent.

Četiri bombardera TU-95 ispalila su 13 krstarećih raketa Kh-101/Kh-555 iz Kaspijskog mora na vojni aerodrom u Hmeljničkoj oblasti. Sve ih je uništila protivvazdušna odbrana Ukrajine, uglavnom iznad ciljane oblasti, navodi Vazduhoplovstvo.

Na osnovu izvještaja regionalne vojne uprave Hmeljnicki, vazdušni napad se dogodio između tri i četiri sata ujutro  po lokalnom vremenu.

Vojska je takođe eliminisala jedan izviđački dron neutvrđenog tipa, saopštilo je Vazduhoplovstvo.

Bonus video: