Ukrajina još nije poslala ključne snage na front

Komandant ukrajinskih kopnenih snaga kazao da će kontraofanziva Kijeva potrajati i da vjeruje da će njegove snage uspjeti da probiju rusku odbranu

14407 pregleda 10 komentar(a)
Foto: REUTERS
Foto: REUTERS

Komandant ukrajinskih kopnenih snaga prvi put je u intervjuu za britanski “Gardijan” potvrdio da glavni dio ofanzivnih rezervnih snaga još nije poslat na front u borbi sa Rusijom, rekavši: “Sve i dalje predstoji”.

U razgovoru iz jedne vojne baze na istoku Ukrajine, general pukovnik Oleksandr Sirski je za britanski list pričao o stresu i problemima na bojnom polju. On je kazao da je ruski generalštab predvidio gdje se ukrajinske snage najviše izložene opasnosti, ali je poručio Kremlju da i on traži smrtonosne slabosti u njihovim linijama.

Sirski, koji je predvodio ukrajinsku odbranu Kijeva prošlog proljeća i šokirao svijet kontraofanzivom kojom je oslobođen veliki dio teritorije na sjeveroistoku Ukrajine na jesen, kazao je da svijet treba da bude strpljiv.

foto: Rojters

“Svi žele pobjedu odmah”, kazao je on. “I mi to želimo. Međutim, treba da budemo spremni da će ovaj proces potrajati izvjesno vrijeme jer su na obje strane nagomilane velike snage i dosta materijala, a postavljeno je dosta barijera”. “Želim da kažem da naše glavne snage još nijesu poslate u bitku, a mi sada tragamo za slabostima u odbrani neprijatelja. Sve i dalje predstoji”.

Rusija je pokrenula ofanzive na više lokacija uključuju Kupijansk u sjeveroistočnom regionu Harkova i u Limanu na istoku.

Sirski, 57, kazao je da su “žestoke borbe” vođene u Serbjanski šumi blizu Bahmuta u oblasti Donjecka i da je Rusija premjestila ključne snage sa juga. “Teško je, stresno”, kazao je on komentarišući za “Gardijan” vojnu situaciju na istoku. “Rusi pokušavaju da preuzmu inicijativu. Dakle, situacija je zaista teška”, kazao je on i dodao “ne smijemo potcijeniti neprijatelja”. “Neprijatelj je predvidio i nastavlja da predviđa najopasnije pravce našeg kretanja i gradi snažnu odbranu koju je prilično teško probiti”.

Svi žele pobjedu odmah. I mi to želimo. Međutim, treba da budemo spremni da će ovaj proces potrajati izvjesno vrijeme jer su na obje strane nagomilane velike snage i dosta materijala. a postavljeno je dosta barijera, kazao je Sirski

Međutim, Sirski je istakao da zbog morala, obuke i pripreme njegovih vojnika on vjeruje da će doći do proboja koji će ukrajinske snage iskoristiti. “Dakle ovo je proces koji traje. Svi prave procjene, a niko ne želi da dva puta bude prevaren na isti način”.

Ukrajinski generalštab sastavio je 12 novih brigada za dugoočekivanu ofanzivu, a devet brigada je opremio NATO savez. Vjeruje se da su do sada u borbu poslate samo tri brigade, piše “Gardijan”.

Tokom protekle dvije nedjelje zabilježen je spori napredak, a oslobođeno je osam sela dok Vladimir Putin tvrdi da su ruske snage nanijele teške gubitke ukrajinskim trupama.

General Sirski tvrdi da ih neće pokolebati to što su brojno nadjačani budući da se procjenjuje da na ukrajinskoj teritoriji ima 400 000 ruskih vojnika. “Nikada se nijesam borio protiv neprijatelja u odnosu na kojeg smo nadmoćni, uvijek je njih bilo mnogo više”, kazao je on, dodajući da neće bespotrebno ugrožavati živote ukrajinskih vojnika. Sirski je takođe kazao da je ponosan na to što se nalazi na ruskoj listi za odstrel budući da to skreće pažnju neprijatelja sa napada na njegove vojnike.

“Nažalost u ratu, naročito tako intenzivnom, događaju se gubici. To je neizbježno. Glavno je pitanje kakav su vaši gubici u poređenju sa onima neprijatelja. Tu se odražava vaša efikasnost kao vojnog lidera”.

Putin tvrdi da je Rusija odbila kontranapad Kijeva, a u obraćanju savjetu bezbjednosti u četvrtak kazao je da je ukrajinska vojska primorana da napravi pauzu u ofanzivi zbog “ozbiljnih gubitaka... kako u ljudstvu tako i u opremi”.

Međutim lider ruskih plaćenika, Jevgenij Prigožin, juče je ponovo optužio vojno rukovodstvo da laže javnost o razmjerima gubitaka u Ukrajini. “Ruska vojska se povlači u svim pravcima i krvari”, kazao je šef Vagner grupe na snimku objavljenom na kanalu Telegram.

Prigožin je takođe doveo u pitanje ruska opravdanja za invaziju na Ukrajinu odbacujući tvrdnje Moskve da je Kijev u februaru 2022. godine planirao ofanzivu na istočne teritorije koje su pod kontrolom Rusije.

“Ništa se neuobičajeno nije događalo uoči 24. februara”, kazao je Prigožin. “Ministarstvo odbrane pokušava da obmane javnost i predsjednika i spinuje priču da je postojalo ludački nivo agresije od strane Ukrajine i da su htjeli da nas napadnu zajedno sa cijelim NATO blokom”, kazao je šef Vagnera.

Prigožin već mjesecima kritikuje ministra odbrane Sergeja Šojgua, ali je njegov posljednji ispad svojevrsna eskalacija budući da je direktno osporio Putinovo objašnjenje za početak rata.

Takođe juče, Kijev je pozvao Ukrajince da ne paniče i ne prave zalihe tableta joda nakon što je predsjednik Volodimir Zelenski kazao da Moskva planira da sprovede “teroristički napad” izazivajući curenje radijacije u najvećoj evropskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje.

Kremlj je odbacio te navode nazivajući ih “lažima”, ali je ta izjava izazvala paniku kod mnogih Ukrajinaca, a cijene joda u apotekama su naglo skočile.

Bonus video: