Kraj jednodnevne pobune: Putin je veliki gubitnik

U Rusiji je okončana jednodnevna pobuna plaćenika iz Vagnera. Oko Moskve su kopani rovovi, Putin je pričao o "izdaji", a na kraju su svi pomilovani. Poznavaoci prilika kažu da je to težak udarac za ruskog predsjednika

11689 pregleda 54 reakcija 54 komentar(a)
Na ulicama Moskve bili izvedeni i oklopni transporteri, Foto: Reuters
Na ulicama Moskve bili izvedeni i oklopni transporteri, Foto: Reuters

Ruski organi odbaciće sve optužbe i prekinuti istrage protiv gazde plaćeničke paravojske Jevgenija Prigožina, ali će ovaj za uzvrat morati da napusti zemlju i skrasi se u Bjelorusiji.

Njegovi ljudi koji su učestvovali u pobuni biće pomilovani, a ostali vagnerovci će moći da potpišu ugovore sa regularnom ruskom vojskom, rečeno je iz Kremlja.

To je, ukratko, ishod napete subote tokom koje su, maltene bez ispaljenog metka, trupe Vagnera stigle na dvestotinak kilometara od Moskve, nakon što su prethodno preuzele kontrolu nad Rostovom i Voronježom.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je u toku dana govorio o "nožu u leđa" i prijetio odmazdom. Prigožin je pak pričao o "oslobođenju Rusije" i da je njegovih 25.000 spremno da ide do kraja.

Od toga nije bilo ništa. Očito je primiren sukob između Prigožina i vojnog vrha koji je Rusiju mogao mnogo da košta tokom ukrajinske kontraofanzive. Ali, po koju cijenu je Kremlj smirio stvari?

Težak udarac po imidž

Po svemu sudeći, Putin se o tome neće obraćati javnosti. "Njemu bi bilo veoma teško da objasni ovaj zaokret i ovo poniženje", kaže Ina Ruk, dopisnica njemačkog javnog servisa ARD iz Moskve.

"Pobuna nije bila inscenirana", priča Ruk. "Svi smo vidjeli snimke da se preko autoputa kopaju rovovi kako bi se spriječio napredak Vagnerovih trupa. Sad te rovove zatrpavaju".

Prema riječima ove novinarke, Kremlju se osvetilo što je dio monopola sile predao u privatne ruke paravojski koje su obavljale "prljavi posao". Na kraju je umalo došlo do otvorenog sukoba na ruskoj teritoriji.

"To jeste težak udarac za Putinov imidž. Ne znam kako će se iz toga izvući", dodaje Ruk.

Prema pisanju Vašington posta, američki obavještajci su još od sredine mjeseca znali za moguću pobunu Vagnera, a dan pred pobunu su o tome obavijestili Bijelu kuću.

Kao povod je Prigožin uzeo navodni vazdušni napad regularne vojske na jedan kamp Vagnera u kojem je, kako tvrdi, stradalo mnogo njegovih boraca. Ministarstvo odbrane je demantovalo takav napad.

Već mjesecima Prigožin otvoreno napada i psuje ruski vojni vrh, posebno ministra odbrane Šojgua i načelnika generalštaba Gerasimova. Tvrdi da mu ne doturaju dovoljno municije ili da ga ostavljaju na cjedilu na ukrajinskom frontu.

Šta će biti u Ukrajini?

U subotu su iz Kijeva poručili da je pobuna u Rusiji "znak slabosti". Internetom su kružili snimci ukrajinskih vojnika koji demonstrativno jedu kokice i uživaju dok gledaju vijesti iz Rusije.

Prema riječima portparola Kremlja Dimitrija Peskova, situacija se neće odraziti na tok "specijalne vojne operacije", kako se u Moskvi naziva agresija na susjednu zemlju.

Sa druge strane, komandant ukrajinske vojske Valerij Zalužnij tvrdi da ukrajinska kontraofanziva "ide po planu".

Kijev navodi da je "oslobođena" oblast kod Krasnogorovke, zapadno od Donjecka, kao i da je počela ofanziva na sela u okolini razorenog gradića Bahmuta. Te navode je nemoguće nezavisno provjeriti.

Upravo su u Bahmutu vagnerovci vodili najžešće borbe, a Prigožin i njegovi borci stekli izvjesne simpatije među Rusima.

Kako piše Noje cirher cajtung, pitanje je da li će regularna vojska uspjeti da integriše vagnerovce. Prema analizi tog lista, ne samo što je Putin pokazao slabost, već je i umanjio svoje šanse u Ukrajini.

"Putin je još jednom spriječio najgore. Istovremeno, iz dramatičnih događaja ovog vikenda on je izašao kao veliki gubitnik", zaključuje list.

Bonus video: