Obračun i rasplet krize tek predstoje

Kratkotrajna pobuna ruskih plaćenika imaće dugoročne posljedice za Vladimira Putina i rat u Ukrajini, a analitičari ocjenjuju da neuvjerljivi dogovor između predsjednika i Jevgenija Prigožina neće maskirati razmjere razdora u zemlji

22465 pregleda 53 reakcija 21 komentar(a)
Prigožin napušta vojno sjedište u Rostovu, Foto: Rojters
Prigožin napušta vojno sjedište u Rostovu, Foto: Rojters

Dogovorom o obustavi pohoda na Moskvu i povlačenju žestoko naoružanih plaćeničkih snaga iz južnog grada Rostova stabilizovana je situacija koja je prijetila da preraste u građanski rat i ublažen je jedan od najvećih izazova za vlast ruskog predsjednika Vladimira Putina. Međutim, analitičari ocjenjuju da će kratkotrajna pobuna nekadašnjeg Putinovog štićenika Jevgenija Prigožina i pripadnika njegove privatne vojske Vagner ostaviti dugoročne posljedice za Putinovu kontrolu vlasti i da pravi obračun tek slijedi.

Crveni trg u Moskvi juče je bio zatvoren
Crveni trg u Moskvi juče je bio zatvorenfoto: REUTERS

Putinov imidž žestokog lidera već je bio narušen usljed rata koji se razvlači 16 mjeseci i u kojem je stradao veliki broj ruskih vojnika, a Prigožinov marš na Moskvu je razotkrio dodatne slabosti u ruskom državnom i vojnom vrhu.

Kriza tokom vikenda takođe znači i da su neke od najuspješnijih snaga koje se u Ukrajini bore za Rusiju, Prigožinov Vagner i Čečeni koji su poslati da ih zaustave, povučene sa fronta.

Prema sporazumu kojem je posredovao bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, Vagnerovi borci su se vratili u baze nakon što im je garantovana bezbjednost, a njihov lider Jevgenij Prigožin će otići u Bjelorusiju.

Prigožin, koji je objavljivao niz audio i video poruka tokom pobune, juče se nije oglašavao nakon što je iz Kremlja saopšteno da je dogovor postignut. Putin se takođe nije obraćao javnosti od postizanja dogovora, a bjeloruska Belta novinska agencija je objavila da su Putin i Lukašenko i juče imali telefonski razgovor.

Mada je okončana neposredna kriza, izvjesno je da je pokrenuta druga, dugoročnija, tvrde analitičari.

“Za jednu diktaturu izgrađenu na ideji neprikosnovene moći, ovo je ogromno poniženje, i teško je zamisliti da će se duh sumnje ikada vratiti u bocu”, kazao je za agenciju Asošiejtid pres Filip O Brajan, profesor strateških studija na Univerzitetu Sent Endrjuz u Škotskoj.

Ruska državna televizija juče je objavila intervjuu sa Putinom u kojem on kaže da mu je prioritet konflikt u Ukrajini i da je u stalnom kontaktu sa ministarstvom odbrane. Rojters, međutim, ističe da djeluje da je intervju sniman prije pobune budući da ruski predsjednik ne pominje događaje od subote.

Herojski ispraćaj Prigožina iz Rostova

Prigožin, 62, snimljen je u subotu kasno uveče kako napušta vojno sjedište u Rostvu - stotinama kilometara južno od Moskve.

Na video snimcima objavljenim na društvenim mrežama iz Rostova tokom noći vide se plaćenici kako se povlače u konvoju oklopnih vozila i tenkova uz klicanje, skandiranje “Vagner” i slavljeničku pucnjavu stanovnika.

Ispraćaj Prigožina iz Rosova ukazuje na širu podršku koju uživa šef Vagnera među djelovima ruskog stanovništva, uprkos tome što je Vladimir Putin nazvao “izdajnikom”.

Stanovnici Rostova ispraćaju pripadnike Vagnera
Stanovnici Rostova ispraćaju pripadnike Vagnerafoto: REUTERS

U subotu, Prigožinove trupe zauzele su ključne zgrade u Rostovu bez praktično ikakvog otpora. Pojedini stanovnici rekli su za britanski “Gardijan” da se raduju dolasku vojskovođe. “Konačno im možemo poželjeti dobrodošlicu kući”, rekao je 36-godišnji Jevgenij. “Nadam se da će pobijediti.”

“Čuvajte se”, uzviknula je jedna žena odlazećim borcima.

Za razliku od toga, nekoliko sati nakon što su Vagnerove trupe napustile grad, pojedini stanovnici su ljutito reagovali na dolazak policije koja je zauzela njihovo mesto, vičući “izdajice” i “sramota!”.

“Putin se plaši Prigožina, a obični ljudi se očigledno ne plaše”, rekao je za “Gardijan” Andrej Kolesnikov, viši saradnik u Karnegi ruskom Evroazijskom centru, sa sjedištem u Moskvi.

Kolesnikov je rekao da su događaji u Rostovu ukazali na to da je Prigožinova populistička, antielitistička ličnost koja se ne libi da vlastima saspe istinu u lice naišla na dobar prijem kod mnogih Rusa.

“Postoji pravo interesovanje za Prigožina i njegove borce”, rekao je analitičar. Kolesnikov je dodao da je izuzetno to što neki lokalni stanovnici Rostova na Donu otvoreno pokazuju svoje simpatije prema Prigožinu, u političkoj klimi u kojoj čak i najmanji oblici neslaganja mogu dovesti do dugih zatvorskih kazni. “Nacija žudi za promjenom, a za neke je Prigožin vrijedna alternativa Putinu”.

Nezavisni politički analitičar Konstantin Kalačov rekao je za AFP: “Kriza institucija i povjerenja do juče nije bila toliko očigledna mnogima u Rusiji i na Zapadu. Danas je to jasno. Jučerašnji poziv na jedinstvo koji su uputili predstavnici elita samo je to potvrdio. Iza toga je kriza institucija i strah za sebe”, rekao je on.

On je stakao da će ruske lidere zabrinuti prizori civila koji aplaudiraju Vagnerovim jedinicama u Rostovu. “Putinova pozicija je oslabljena”, rekao je on. “Putin je potcijenio Prigožina, kao što je prije toga potcijenio Zelenskog... Mogao je ovo da zaustavi telefonskim pozivom Prigožinu, ali nije”.

Neuvjerljivi dogovor

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov kazao je da će prema sporazumu, sklopljenom kasno u subotu, krivični postupak protiv Prigožina zbog oružane pobune biti odbačen, da će se Prigožin preseliti u Bjelorusiju, a Vagnerovi borci koji su podržali pobunu neće snositi nikakve posljedice. Borci koji nijesu učestvovali u pobuni moći će da potpišu ugovor sa Ministarstvom odbrane.

Peskov je odbio da kaže da li su Prigožinu napravljeni ustupci, osim garancija bezbjednosti za njega i za njegove ljude, kako bi ga ubijedili da povuče sve svoje snage.

Mada je Putin ranije u subotu obećao da će kazniti one koji stoje iza oružanog ustanka, Peskov je odluku o dogovoru branio tvrdeći da je Putinov najveći cilj da se “izbjegne krvoproliće i unutrašnji sukob sa nepredvidim posljedicama”.

Moskva
foto: REUTERS

Voditelji na televizijskim kanalima pod kontrolom Kremlja trudili su se juče da predstave dogovor za okončanje krize kao demonstraciju Putinove mudrosti, ali su korisnici društvenih mreža primijetili ironiju u činjenici da je Prigožin oslobođen krivične odgovornosti za oružanu pobunu dok mnogi Rusi koji samo progovore protiv rata u Ukrajini služe duge zatvorske kazne.

“Gardijan” ocjenjuje da dogovor na prvi pogled djeluje neuvjerljivo. Prigožin je, prema riječima onih koji ga poznaju, uvijek bio sklon da rizikuje i da vrlo vjerovatno neće sjediti u egzilu u Bjelorusiji dok njegovu plaćeničku vojsku rasformiraju. Ostaje nejasno zašto bi on prihvatio bezbjednosne garancije Lukašenka koji je i sam pod velikim pritiskom Rusije. Isto tako pitanje je zašto bi Putin dozvolio potencijalnom rivalu da ostane u susjednoj zemlji, kada bi bilo daleko jednostavnije da naredi njegovo ubistvo ili zatvaranje. Ruski lider ima politički motiv da se žestoko obračuna sa odmetnutim vojskovođom ili u suprotnom rizikuje da djeluje slabo, što je smrtni grijeh u politici Kremlja.

U televizijskom obraćanju tokom drame u subotu, Putin je kazao da pobuna dovodi u pitanje samo postojanje Rusije i čak je uporedio sa haosom 1917. koji je doveo do Boljševičke revolucije.

Američki obavještajni podaci ukazuju da je već izvjesno vrijeme Prigožin nagomilavao snage na granici sa Rusijom, što je u suprotnosti sa njegovom tvrdjom da je pobuna odgovor na napad od petka

Objavljujući pobunu, Prigožin je optužio ruske snage da su gađale Vagnerove kampove u Ukrajini, raketama, artiljerijskom i helikopterskom paljbom. On je rekao da je načelnik generalštaba Valerij Gerasimov naredio napade nakon sastanka sa ministrom odbrane Sergejem Šojguom na kojem su odlučili da unište plaćeničku grupu.

Međutim, američki obavještajni podaci ukazuju da je već izvjesno vrijeme Prigožin nagomilavao snage na granici sa Rusijom, što je u suprotnosti sa njegovom tvrdjom da je pobuna odgovor na napad od petka, prenijela je agencija AP.

“Vašington post” je objavio da je američke špijunske agencije smatraju da i sam Putin bio makar dan prije ranije bio obaviješten da Prigožin planira pobunu.

Aleksandar Baunov bivši diplomata i analitičar Karnegi fondacije, tvrdi da su Prigožinove kritike ruskog vojnog vrha zapravo bile svojevrstan poziv Putinu da se pridruži maršu i još jednom preuzme ulogu čovjeka koji se obračunava sa sistemom korumpiranih i nesposobnih generala.

“Prigožin je prebacio odgovornost ne samo za neuspjehe i gubitke, već i za samo početak rata sa Putina na Šojgua i druge korumpirane zvaničnike, kao da poziva predsjednika da se pridruži maršu na ministarstvo odbrane i na cijeli sistem pa čak i da ga predvodi”, napisao je Baunov. Međutim nije uspio, tvrdi Baunov i dodaje da je sada otvorena “neizlječiva rana” unutar ruske elite, dok se dvije strane međusobno optužuju za izdaju.

Kina umanjuje značaj pobune

Zapadni lideri i cijela međunarodna zajednica sa zabrinutošću su pratili dešavanja u nuklearno naoružanoj Rusiji, a Kina je juče u prvom komentaru na krizu saopštila da podržava Rusiju u očuvanju nacionalne stabilnosti i da je nedavna eskalacija tenzija u Rusiji “unutrašnja stvar” te zemlje.

“Kina će podržati Rusiju naglašavajući da se neće uplitati u njena unutrašnja dešavanja”, kazao je za Rojters ugledni kineski vojni ekspert i analitičar Song Žongping. “Prigožin shvata da je teško ostvariti željene rezultate kroz pobunu”, kazao je on.

Kineski “Global tajms” koji je pod kontrolom vlasti objavio je juče da je raspirivanje “pobune” Prigožina i stvaranje “iluzije” da u Rusiji ima mnogo unutrašnjih kontradiktornosti i da se “zgrada se ruši” predstavlja najnoviji napad zapadnih medija i još jedan pokušaj podrivanja ruskog društvenog jedinstva. Mnogi kineski građani izrazili su podršku Putinu na društvenim mrežama.

Prigožin je prebacio odgovornost ne samo za neuspjehe i gubitke, već i za sami početak rata sa Putina na Šojgua i druge korumpirane zvaničnike, kao da poziva predsjednika da se pridruži maršu na ministarstvo odbrane i na cijeli sistem pa čak i da ga predvodi. Međutim, nije uspio i sada je otvorio neizlječivu ranu unutar ruske elite, dok se dvije strane međusobno optužuju za izdaju, kazao je bivši diplomata Aleksandar Baunov

Američki državni sekretar Entoni Blinken kazao je juče da je pobuna boraca Vagnera ukazala na “pukotine” u snazi Putinovog rukovodstva čije će se pravi razmjeri saznati tek narednih nedjelja ili mjeseci.

“Mislim da nijesmo vidjeli posljednji čin”, kazao je Blinken za ABC njuz i dodao da su tenzije koje su dovele do pobune rasle mjesecima i da će kriza uticati na vojne sposobnosti Moskve u Ukrajini.

Italijanski šef diplomatije Antonio Tajani kazao je u intervjuu za italijanski list “Mesađero” da je Putin stvorio uslove za pobunu dozvolivši Prigožinu da izgradi tako snažnu privatnu vojsku.

“Mit o jedinstvu Putinove Rusije je završen. Ova unutrašnja eskalacija dijeli rusko raspoređivanje vojske. To je neizbježan ishod kada podržavate i finansirate legiju plaćenika”, rekao je Tajani. “Jedno je sigurno: ruski front je slabiji nego juče. Nadam se da će mir sada biti bliži”.

U Moskvi je juče bilo mirno, Crveni trg je bio zatvoren ali inače nije bilo većih znakova pojačane bezbjednosti. Do juče popodne, vojska se povukla iz ruske prijestonice, a građani su izašli na ulice i u kafiće. Saobraćaj je uspostavljen a blokade i kontrolni punktovi su uklonjeni. Na auto-putevima ka Moskvi ekipe su popravljale kolovoze koji su još prekjuče u panici oštećeni.

Pojedini građani su izrazili dozu razumijevanja za Prigožina.

“Vlasti vjerovatno treba da čuju šta ima da kaže osoba koja ima određenu težinu u društvu kazao za Rojters mladić koji se predstavio kao Oleg.

Bonus video: