Erdogan i Stoltenberg razgovarali o Rusiji: Prekid tenzija u subotu spriječio pojavu humanitarnih tragedija

Erdogan je Stoltenbergu prenio da se Turska nada da će "nedavni događaji" u Rusiji biti "nova prekretnica na putu pravednog mira u Ukrajini", prenijela je agencija Anadolija

3298 pregleda 1 komentar(a)
Stoltenberg i Erdogan 4. juna u Istambulu, Foto: Reuters
Stoltenberg i Erdogan 4. juna u Istambulu, Foto: Reuters

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan i šef NATO-a Jens Stoltenberg razgovarali su danas o posljedicama subotnje pobune privatne vojske "Vagner" u Rusiji i mogućnostima za prijem Švedske u NATO.

Erdoganov kabinet je saopštio da su u telefonskom razgovoru istakli da je "prekid tenzija" u subotu u Rusiji "spriječio pojavu neopozivih humanitarnih tragedija".

Erdogan je Stoltenbergu prenio da se Turska nada da će "nedavni događaji" u Rusiji biti "nova prekretnica na putu pravednog mira u Ukrajini", prenijela je agencija Anadolija.

Navedeno je da Turska "ne mijenja svoj stav u vezi s prijemom Švedske u NATO" - s čim se ne slaže, jer pristalice političkih organizacija Kurda i dalje "slobodno organizuju demonstracije" u Švedskoj.

Erdogan se požalio i na "nepravdu" SAD koje odbijaju da Turskoj isporuče najsavremenije lovačke avione F-35 što "pokušpvaju da povežu" s pitanjem prijema Švedske. Turska smatra da to "više šteti NATO-u nego njoj".

Bonus video: