Putin: Patriote iskorištene, izdajnici će odgovarati

Lider Kremlja poručio organizatorima pobune da će biti privedeni pravdi. Jevgenij Prigožin rekao da nije imao za cilj zbacivanje vlade nego da sačuva Vagner

16524 pregleda 108 reakcija 9 komentar(a)
Putin se sinoć sastao sa šefovima ruskih bezbjednosnih službi, Foto: Reuters
Putin se sinoć sastao sa šefovima ruskih bezbjednosnih službi, Foto: Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin se sinoć obratio javnosti povodom oružane pobune i zahvalio se borcima i komandantima plaćeničke grupe Vagner koji su odustali da bi se izbjeglo krvoproliće.

On je rekao da će održati obećanje da omogući pripadnicima te grupe da pređu u Bjelorusiju ako žele, ili da potpišu ugovor sa ministarstvom odbrane ili se jednostavno vrate svojim porodicama.

Ne pominjući po imenu šefa plaćenika Jevgenija Prigožina, koji je vodio pobunu, Putin je rekao da su organizatori izdali državu, svoj narod i one koji su "uvučeni u zločin". Poručio im je da će biti "privedeni pravdi" a njihove akcije opisao kao "kriminalnu aktivnost sa ciljem slabljenja zemlje".

"Većina komandanata i boraca Vagnera su patriote. Oni su tajno iskorišteni protiv svoje braće po oružju," rekao je.

Putin je rekao i da bi "oružana pobuna ionako bila ugušena" i poručio da će "svaka ucjena i pokušaj organizovanja unutrašnje pobune završiti porazom".

On se takođe zahvalio ruskom narodu na "podršci, patriotizmu i solidarnosti", i dodao da je rusko društvo "ujedinjeno u odgovnosti da brani svoju domovinu".

Putin prilikom sinoćnjeg obraćanja
Putin prilikom sinoćnjeg obraćanjafoto: Reuters

Šef ruskih plaćenika se oglasio juče saopštenjem prvi put otkad je obustavio oružanu pobunu u subotu veče i rekao da je "društvo to zahtijevalo". On je rekao da mu nije bio cilj da zbaci vladu Rusije, nego da izrazi protest zbog neefikasnog vođenja rata u Ukrajini.

Prigožin je ponovio tvrdnju da je Vagner najefikasnija borbena snaga u Rusiji, "čak i u svijetu", i da je posramio jedinice koje je Moskva poslala u Ukrajinu 24. februara 2022.

Dodao je da mu je cilj bio da spriječi uništenje milicije Vagner i da prisili na odgovornost komandante koji su upropastili vojnu kampanju u Ukrajini. Kazao je da njegovi borci nisu učestvovali u borbi na terenu u Rusiji i da mu je žao što su morali da obore ruski helikopter koji je pucao na njih.

Prigožin je šokirao svijet oružanom pobunom u subotu, koju je iznenada obustavio kako su se njegovi borci približili prijestonici oborivši nekoliko letjelica, ali nisu naišli na otpor na terenu tokom pohoda od skoro hiljadu kilometara.

"Zaustavili smo se u trenutku kada je prva jurišna jedinica rasporedila svoju artiljeriju (kod Moskve), izvršila izviđanje i shvatila da će biti proliveno mnogo krvi," rekao je osnivač Vagnera je u 11-minutnoj glasovnoj poruci objavljenoj na aplikaciji Telegram.

Marš pokazao bezbjednosne probleme u Rusiji

On nije pomenuo gdje se nalazi niti buduće planove i nije otkrio nove detalje o misterioznom sporazumu kojim je okončana njegova pobuna. On je u subotu rekao da odlazi u Bjelorusiju na osnovu sporazuma u kojem je posredovao predsjednik te zemlje Aleksandar Lukašenko. Prigožin je kazao da će to omogućiti Vagneru da tamo nastavi svoje operacije.

Ponovio je tvrdnju, koja do sada nije potkrijepljena dokazima, da je ruska vojska napala Vagnerov kamp raketama a potom helikopterima, i ubila oko 30 njegovih ljudi, i rekao da je to bio neposredni okidač za ono što je nazvao "marš pravde".

"Naš marš je pokazao mnoge stvari o kojima smo ranije pričali: ozbiljne probleme sa bezbjednošću u zemlji", rekao je Prigožin.

On se ponovo požalio na vojno naređenje da sve dobrovoljačke jedinice uključujući Vagner potpišu ugovor do 1. jula kojim će biti stavljene pod kontrolu ruskog ministarstva odbrane. Manje od dva odsto pripadnika Vagnera je potpisalo, dodao je Prigožin, koji je posljednji put u javnosti viđen kako u sportskom terencu napušta Rostov na Donu u subotu veče.

Prigožin je posljednji put viđen u javnosti u subotu veče
Prigožin je posljednji put viđen u javnosti u subotu večefoto: Beta/AP

Tri glavne ruske novinske agencije objavile su juče da krivični proces protiv Prigožina nije zatvoren, uprkos ponudi imuniteta koja je objavljena kao dio nagodbe koja ga je ubijedila da odstupi.

Ruski premijer Mihail Mišustin je priznao da je Rusija suočena sa "izazovom za svoju stabilnost" i pozvao građane na lojalnost.

"Moramo djelovati zajedno, kao jedan tim, i održati jedinstvo svih snaga, okupljajući se oko predsjednika", rekao je sastanku vlade koji je prenosila televizija.

Vlasti su juče objavile video snimak ministra odbrane Sergeja Šojgua kako leti u avionu i kako ga izvještavaju, takođe bez dokaza o tome kada je snimljen. Jedan od Prigožinovih glavnih zahtjeva bila je smjena Šojgua i glavnog ruskog generala Valerija Gerasimova.

SAD: Direktno izazivanje Putina je novina

Američki Stejt department je juče saopštio da situacija u Rusiji ostaje dinamična nakon pobune i da nema nikakvu procjenu o tome gdje se nalazi Prigožin.

"Svakako je nova stvar vidjeti da se rukovodstvo predsjednika Putina direktno osporava. Novo je vidjeti Jevgenija Prigožina kako direktno dovodi u pitanje razloge za ovaj rat i govori da je on u suštini zasnovan na laži", rekao je novinarima portparol Stejt departmenta Metju Miler.

Prigožin je u petak doveo u pitanje ruska opravdanja za invaziju na Ukrajinu odbacujući tvrdnje Moskve da je Kijev u februaru 2022. planirao ofanzivu na istočne teritorije koje su pod kontrolom Rusije.

"Ništa se neuobičajeno nije događalo uoči 24. februara", kazao je Prigožin. "Ministarstvo odbrane pokušava da obmane javnost i predsjednika i spinuje priču da je postojao ludački nivo agresije od strane Ukrajine i da su htjeli da nas napadnu zajedno sa cijelim NATO blokom", kazao je šef Vagnera.

Američki predsjednik Džo Bajden izjavio je juče da je kratka pobuna ruskih plaćenika protiv Kremlja dio borbe unutar ruskog sistema i da SAD i njihovi saveznici nisu u nju umiješani.

"Jasno smo stavili do znanja da nismo umiješani, nismo imali ništa sa tim", rekao je Bajden u prvim komentarima o pobuni.

Prokremaljski aktivista u Moskvi u nedjelju
Prokremaljski aktivista u Moskvi u nedjeljufoto: Beta/AP

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je juče da obavještajne službe te zemlje ispituju da su zapadne špijunske agencije igrale ulogu u pobuni, objavila je agencija TASS. SAD su putem diplomatskih kanala za vikend poslale poruku Rusiji da nije bilo američkog učešća u pobuni protiv Kremlja, saopštila je juče Bijela kuća. Portparol Džon Kirbi je rekao da promjena režima u Rusiji nije politika SAD.

Strane vlade, i prijateljski i neprijateljski nastrojene prema Rusiji, traže odgovore na to šta se desilo iza scene i šta bi moglo biti sljedeće u zemlji sa najvećim nuklearnim arsenalom u svijetu.

Američki zvaničničnici, koji su govorili za Rojters pod uslovom da ostanu anonimni, rekli su da puno toga ostaje nejasno, uključujući to zašto ruske snage nisu učinile više da zaustave napredak Vagnera.

"Politički sistem pokazuje slabosti, a vojna moć puca", rekao je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borel novinarima u Luksemburgu.

"Izdajnici moraju biti pogubljeni"

Nekoliko ruskih poslanika je pozvalo da se razmotre strogi novi propisi za privatne vojne kompanije u okviru novog zakona, a neki insistiraju da Prigožin mora biti kažnjen.

Andrej Guruljov, general u penziji i trenutno poslanik koji je imao sukob sa šefom plaćenika, rekao je da Prigožin i njegova "desna ruka" Dmitrij Utkin, bivši vojni oficir koji predvodi Vagner, zaslužuju "metak u glavu".

"Čvrsto vjerujem da izdajnici u ratu moraju biti pogubljeni," rekao je.

Progožinov sukob sa vojskom traje godinama, od ruske vojne intervencije u Siriji, gdje su "vagnerovci" takođe bili aktivni.

Šojgu i general-pukovnik Jevgenij Nikiforov, komandant trupa Zapadnog vojnog okruga
Šojgu i general-pukovnik Jevgenij Nikiforov, komandant trupa Zapadnog vojnog okrugafoto: Reuters

Putin se u tom sukobu držao po strani, a Šojgu i Gerasimov su ćutali, što je možda odraz neizvjesnosti u vezi sa podrškom predsjednika, navodi Asošiejtid pres. Posmatrači su ocijenili da je time što nije okončao spor, Putin ohrabrio Prigožina da dramatično podigne ulog.

Aleks Janger, bivši šef britanske obavještajne agencije MI6, izjavio je da se čini da "nijedna strana nije imala kontrolu" tokom pobune.

On je za BBC izjavio da Prigožin "nije imao plan, nije imao dovoljno ljudi" da uspije, dok je Putin djelovao neodlučno, prvo rekao da će zgaziti pobunjenike, a onda postigao nagodbu.

"Svi su iz ovoga izašli slabiji," rekao je Janger.

Prigožin nema budućnost pod Putinom

Ruski mediji i komentatori su spekulisali da bi Šojgu mogao biti zamijenjen, ali da će Putin, koji izbjegava da donosi odluke pod pritiskom, vjerovatno čekati prije nego što objavi reorganizaciju.

Kremlj je saopštio da borci Vagnera neće biti gonjeni zbog pobune u znak priznanja za prethodnu službu Rusiji, a ako nisu učestvovali, mogu potpisati ugovore sa ministarstvom pravde.

Prema mišljenju ruske političke analitičarke Tatjane Stanovaje, Prigožinova pobuna je bio očajnički potez usred eskalacije njegove borbe sa ruskim vojnim rukovodstvom.

"Prigožin je prisiljen da napusti Ukrajinu i nije više mogao da održava Vagner kao prije, dok se državna mašinerija okretala protiv njega," napisala je na Tviteru.

Prigožin bi mogao izaći iz ove krize živ, ali on nema političku budućnost u Rusiji pod Putinom, rekla je Stanovaja.

Ukrajina se nada da će haos izazvan pobunom potkopati odbranu Rusije dok Kijev nastavlja sa kontraofanzivom, započetom ranije ovog mjeseca, da povrati teritoriju za koju Moskva tvrdi da je pripojila.

Bonus video: