Obični Rusi biraju manje zlo

Građane uzdrmala pobuna Vagnera, dok se propagandisti Kremlja trude da se distanciraju od Prigožina i pokažu lojalnost Putinu

35571 pregleda 38 reakcija 25 komentar(a)
Margarita Simonjan, Foto: Rojters
Margarita Simonjan, Foto: Rojters

Kada su borci ratnog vođe Jevgenija Prigožina marširali prema Moskvi, glavna propagatorka Kremlja i urednica državne televizije RT Margarita Simonjan bila je neobično tiha.

Simonjan, nekada jedna od najvećih Prigožinovih navijačica u ruskoj eliti, kasnije je objasnila da je bila na krstarenju Volgom i snimala dokumentarac o pravoslavnim crkvama, nesvjesna da je država na ivici kolapsa, piše “Fajnenšl tajms”.

Njeno nevjerovatno objašnjenje zašto je propustila najveću prijetnju 23-godišnjoj vladavini predsjednika Vladimira Putina označilo je jednodnevnu pauzu u širenju propagande prije nego što je moskovska elita počela da užurbano prerađuje narativ o nekadašnjem vojskovođi u usponu, osuđujući Prigožinove akcije i projektujući brzi povratak u normalnost u prijestonici i šire.

U državnim medijima, mnoge bivše vatrene pristalice Prigožina su se brzo okomile na njega zbog “izdaje”, optužujući ga da pokušava da destabilizuje Rusiju. Ipak, morali su da izvode složene manevre dok su pokušavali da opravdaju Putinovo javno upravljanje situacijom, navodi FT.

Simonjan je izuzetno fleksibilno stala u odbranu Putinovog poteza da odustane od optužbi protiv Prigožinove Vagner grupe, iako je samo nekoliko sati ranije obećao da će ih kazniti.

“Pravne norme nisu Hristova zapovijest ili Mojsijeve ploče,” rekla je Simonjan. “Napisali su ih ljudi da bi zaštitili vladavinu prava i stabilnost u zemlji ... u nekim izuzetnim kritičnim slučajevima ... one ne važe.”

“Naši branitelji. Hvala vam!”: Moskva
“Naši branitelji. Hvala vam!”: Moskvafoto: Beta/AP

Mnogi Rusi, posebno oni koji su se našli na putanji Vagnerovog marša, privatno su priznali da su bili uznemireni i da im se činilo da ih rat u Ukrajini sada pogađa jače nego ranije.

“Postojao je osjećaj da će odmah početi rat, u centru Rusije sa ljudima koji su se već borili i koji se ničega ne plaše,” priznao je jedan pristalica rata koji živi u jugozapadnom dijelu Voronježa, koji je vidio-snimke boraca Vagnera kako jure ka njegovom gradu u subotu.

“Mislio sam da će se Voronjež pretvoriti u Bahmut,” dodao je, misleći na uništeni ukrajinski grad koji su “vagnerovci” držali pod opsadom. “Bilo je jezivo”.

Jedna mlada majka koja živu u predgrađu Voronježa, rekla je da je pobuna Vagnera i granatiranje ruskog grada Šebekino - dodatno podrila ono malo osjećaja stabilnosti koji je ostao.

“Bili smo zaglavljeni u našem selu (u subotu). Toga sam se plašila od početka rata, da ćemo se zaglaviti i da nećemo moći da odemo. I dogodilo se.”

FT ističe da prokremaljski glasovi nijesu oklijevali da pohvale Putina za stabilizovanje situacije, odbacujući očigledne protivurječnosti.

Dmitrij Kiseljov, de fakto glavni propagandista Rusije, rekao je u svojoj vodećoj emisiji o aktuelnim dešavanjima da je pobuna dokazala da je “Rusija još jednom prošla test zrelosti”. Rekao je da društvo nije podržalo pobunu.

“Zašto je bilo moguće prekinuti pokušaj pobune bez krvoprolića? Zato što je narod imao vrhunsko povjerenje u predsjednika,” rekao je Kiseljov.

Dmitrij Kiseljov
Dmitrij Kiseljovfoto: Reuters

Međutim, kako je Putin ograničio javne komentare na petominutnu tiradu u ponedjeljak, a većina ostalih najviših zvaničnika, osim ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, nisu se oglašavali, čak ni najvatreniji glasnogovornici Kremlja nisu imali materijala.

Nekoliko vojnih blogera naklonjenih Kremlju nastavilo je da brani Prigožina, kritikujući druge nacionaliste zbog licemjerja. “Ne mogu da shvatim one koji su prije samo nekoliko dana zdušno podržavali Vagner - a sada odjednom pričaju o tome kako treba pogubiti izdajnike”, napisao je na Telegramu Aleksandar Pelevin, istaknuti pristalica napada na Ukrajinu koji je dugo navijao za Vagner.

Međutim, ostali u proratnim medijima su se utrkivali da se distanciraju od Prigožina i pokažu lojalnost Kremlju.

Jedan ruski politički konsultant je rekao da je radio za Prigožina do prošle godine, ali da sada smatra da je “od vitalnog značaja” da digne glas, nazivajući vojskovođu “dželatom” koji je samo gladan moći.

Obični Rusi, čak i ako žele promjene, ako shvate da te promjene ne vode ka boljim stvarima, izabraće uobičajeno jelo na svom meniju - Putina

Andrej Kolesnikov, viši saradnik Karnegijeve zadužbine za međunarodni mir, smatra da je režim nesumnjivo izašao slabiji iz subotnje drame, ali da Putinova vlada ipak izgleda bolje od alternative.

“Obični Rusi, čak i ako žele promjene, ako shvate da te promjene ne vode ka boljim stvarima, izabraće uobičajeno jelo na svom meniju - Putina”, rekao je Kolesnikov.

“Da, Putin i njegov režim su pokazali slabost, ali ako alternativa nije bila ubjedljiva, najbolja strategija je da podrže ili simuliraju podršku Putinu”.

Mnogi Rusi su rekli da su spremni da ostave tu epizodu za sobom.

“U mom okruženju niko ne obraća pažnju na vijesti i samo živi svoj život”, rekla je mlada žena iz Sankt Peterburga. “Kada je Prigožin krenuo ka Moskvi, to je, naravno, bilo uznemirujuće za ljude ... Ali da budem iskrena, ovaj užas traje već godinu i po, a živjeti u stanju depresije, straha i užasa sve vrijeme je nemoguće”.

Druga mlada žena, koja živi u Voronješkoj oblasti, priznala je da je tokom pobune ​​bilo “neprijatnih” trenutaka. Bila je u kuhinji kada je iznenada ugledala vojni helikopter kako leti tačno iznad susjedne kuće. Jedan komšija je poslao snimak helikoptera sa naoružanim ljudima koji se naginju kroz vrata.

Ipak, ona ismijava one koji su paničili, rekavši da je neko izašao da napravi zalihe heljde. “Šta će da radi, da pravi barikade od te heljde?”

“Ako padnete u histeriju, šta onda? Da se prijavite u duševnu bolnicu? Moramo nekako živjeti.”

Bonus video: