Mađarska odlaže glasanje o kandidaturi Švedske za prijem u NATO uoči samita u julu

Mađarska je, uz Tursku, jedina NATO članica koja još uvijek nije potvrdila Švedski zahtjev za prijem u alijansu.

4340 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Mađarski parlament odložio je danas ratifikaciju kandidature Švedske za prijem u NATO za svoje jesenje zasijedanje, što znači da se nordijska zemlja neće pridružiti zapadnom vojnom savezu prije ili tokom samita NATO u julu.

Na objavi na Fejsbuku poslanik opozicione Demokratske koalicije Agnes Vidai napisao je da je mađarski premijer Viktor Orban i njegova partija Fides neće zakazati glasanje o pristupanju Švedske tokom poslednjeg proljećnog zasijedanja sledeće nedelje.

Mađarska je, uz Tursku, jedina NATO članica koja još uvijek nije potvrdila Švedski zahtjev za prijem u alijansu.

Nordijske države, zajedno sa susjednom Finskom odbacile su svoju politiku vojne neutralnosti nakon što je Rusija napala Ukrajinu u februaru 2022. godine, najavivši svoju želju da pristupe NATO paktu.

Visokorangirani mađarski zvaničnici su rekli da podržavaju pristup Švedske u alijansu, ali istovremeno su postavili nejasne zahtjeve Stokholmu kao uslov za prijem.

U martu Mađarska je poslala delegaciju u Švedsku i Finsku da bi se riješili "politički sporovi" koji su izazvali sumnju kod nekih poslanika Fidesa oko toga da li da podrže njihove prijave za NATO.

Orbanova vlada je tvrdila da su švedski politčari pričali "čiste laži" o stanju demokratije u Mađarskoj, što je prema njegovim riječima ostavio neke zakonodavce u nedoumici da li da podrže kandidaturu za pristupanje.

Neizvjesnost oko kandidature Švedske pojačana je primjedbama Turske koja optužje Stokholm da je previše blag prema grupama za koje Ankara smatra da su terorističke organizacije.

Bonus video: