Njemačkoj najviše prijeti špijunaža iz Rusije, Kine i Sjeverne Koreje

Agencija za zaštitu ustava preduzećima u sektoru odbrane preporučuje konkretne mjere da se zaštite od špijunaže - na primjer obuku zaposlenih ili da agenciju obavještavaju o sumnjivim slučajevima

3185 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Špijunaža u Njemačkoj posebno prijeti preduzećima i istraživačkim ustanovama u sektoru odbrane, saopštila je u petak Savezna agencija za zaštitu ustava, odnosno unutrašnja obavještajna služba.

Već godinama su na njemačke kompanije grupisani sajber napadi koje vjerovatno usmjeravaju pojedine države, kažu u agenciji. Zaposleni su, na primjer, preko sajtova za karijeru sa lažnih profila dobijali tobožnje ponude konkurentskih firmi. Lažne ponude za posao sadržale su kod kojim se u slučaju uspješnog napada pristupalo čitavoj mreži unutar kompanije.

Većina špijunskih akcija, prema navodima agencije, stiže iz Rusije, Kine i Sjeverne Koreje.

"Radi se o strateškom izviđanju, tajnoj nabavci vojnih tehnologija i znanja, a moguć́e i pripremanju ciljanih akata sabotaže", kaže se u saopštenju.

Agencija za zaštitu ustava preduzećima u sektoru odbrane preporučuje konkretne mjere da se zaštite od špijunaže - na primjer obuku zaposlenih ili da agenciju obavještavaju o sumnjivim slučajevima.

Bonus video: