Počinje špansko predsjedavanje EU

Španija je predsjedavanje EU preuzela od Švedske a na kraju godine će ga predati Belgiji

3615 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Španija danas počinje šestomjesečno predsjedavanje EU a prioriteti će joj biti reindustrijalizacija Evrope, napredak u ekološkoj tranziciji, napredovanje po pitanju socijalne pravde i jačanje evropskog jedinstva.

Predstavljajući ranije prioritete petog rotirajućeg predsjedavanja EU, španski premijer Pedro Sančes rekao je da je Španija "duboko proevropska" zemlja i da su joj prioriteti "veoma u skladu sa glavnim brigama i zahtjevima građana".

U cilji reindustrijalzacije i obezbjeđenja strateške autonomije EU, Španija će raditi na ubrzavanju razvoja strateških industrija i tehnologija, promovisanju istraživanja, industrijske politike i veće integracije jedinstvenog tržišta.

Takođe će raditi na omogućavanju širenja i diverzifikacije trgovine sa trećim zemljama i jačanju evropskih lanaca snabdjevanja.

Na planu drugog prioriteta, Sančes je istakao potrebu napredovanja ekološke tranzicije dodajući da će zahvaljujući njoj Evropa uštedjeti 133 milijarde eura na uvozu fosilnog goriva do 2030, kreirati milion radnih mjesta i učiniti ekonomiju konkurentnijom.

Kada je riječ o socijalnom stubu politike EU, španski premijer je istakao potrebu da se jednom zauvijek stane na put svim vrstama izbjegavanja i utaje poreza od strane super bogataša i velikih globalnih korporacija.

Četvrti prioritet predsjedavanja EU biće jačanje evropskog jedinstva pa će se Španija fokusirati na dalje produbljivanje unutrašnjeg tržišta, što će kulminirati u bankarskoj uniji i uniji tržišta kapitala, i na unapređenju zajedničkih instrumenata iz fondova EU.

Španija će raditi i na napretku po pitanjima poput pakta o migracijama i azilu.

Sančes je podsjetio da se od prethodnog španskog predsjedavanja Evropa suočila sa finansijskom krizom, Bregzitom, pandemijom i sada ratom u Ukrajini i velikim prilivom izbjeglica i raseljenih.

Govoreći o prioritetima, ministar spoljnih poslova Španije Hose Manuel Albares rekao je da sa povratkom rata u Evropu, Unija mora da bude ujedinjena.

Rekao je da Madrid tokom predsjedavanja želi da "napreduje u procesu pristupanja zemalja kandidata, da prati nove kandidate kao što je Ukrajina".

Tokom predsjedavanja EU, Španija će organizovati brojne sastanke, uključujući Evropske političke zajednice početkom oktobra u Granadi.

Španija je predsjedavanje EU preuzela od Švedske a na kraju godine će ga predati Belgiji.

Bonus video: