EU: Španija počinje predsjedavanje usred predizborne kampanje

U Španiji se krajem jula održavaju parlamentarni izbori. U Madridu tvrde da eventualna promjena vlade neće uticati na predsjedavanje Evropskom unijom - koje je počelo 1. jula i traje do kraja godine.

2244 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Od prvog jula, Španija preuzima predsjedavanje Evropskom unijom. Samo tri nedelje kasnije 23. jula, na prijevremenim izborima bira se novi parlament u Madridu. Trenutno je neizvjesno kako će proći aktuelni socijalistički premijer Pedro Sančez. Konzervativci imaju bolje rezultate u anketama, a Narodna stranka bi mogla da sarađuje sa desnim populistima i u tom slučaju imala bi više mandata u parlamentu od lijeve koalicije predvođene Sančezom.

Na pitanje o mogućem uticaju izbora na špansko predsjedavanje EU, Sančez kaže: "Demokratija nikada nije problem. Nije ovo prvi put u Evropi da se tokom predsjedavanja EU održavaju izbori. Već je bilo promene vlasti", rekao je premijer početkom juna.

Nesvakidašnji početak

Istina je da su se u nekim članicama tokom predsjedavanja EU održali i izbori. Prošle godine se tokom francuskog predsjedavanja predsjednik Emanuel Makron borio za reizbor. A u Češkoj je tokom predsjedavanja Unijom čak pala vlada. No, održavanje izbora na samom početku šestomjesečnog predsjedavanja, a samim tim i moguća promjena vladajuće konstelacije su apsolutni izuzetak u istoriji EU.

Pedro Sančez ima puno posla u predizbornoj kampanji i zbog toga je čak pomjerio svoj nastup u Evropskom parlamentu. Prvobitno je planirano da prije izbora u Strazburu predstavi svoj program za špansko predsedavanje i da o tome diskutuje sa poslanicima. Ali to će se ipak dogoditi tek nakon ljetnje pauze - a sa kojim španskim premijerom, to se sada ne zna.

Španske diplomate u Briselu se trude da ostave utisak da sve teče po planu, da će posao biti obavljen kao i obično, rutinski, bez obzira na izbore. Na kraju krajeva, tvrdi se da su teme predsjedavanja pripremane mjesecima, ako ne i godinama, i da je sve intenzivno koordinisano sa partnerskim zemljama Belgijom i Mađarskom, koje će predsjedavati EU-om sledeće godine.

Moguća promjena vlasti i eventualna pobjeda konzervativnog, odnosno desno-populističkog tabora neće mnogo toga promijeniti po pitanju tradicionalno proevropskog kursa Madrida, smatraju analitičari i novinari u Španiji.

"Tokom narednog polugodišta španska vlada mora riješiti izazove pred kojima se nalazi Evropa, a njih ima mnogo. (…) Španija je u prošlosti na zadovoljavajući način obavljala dužnost predsjedavajuće EU, a to se očekuje i sada", napisao je list La Vanguardia iz Barselone povodom početka već petog španskog predsjedavanja Unijom od 1986. otkako je ta zemlja postala punopravna članica.

Najvažnije teme: Ukrajina i proširenje

Najvažniji zadatak će biti podrška Ukrajini i odbrana od ruskog agresora, rekla je španska politička analitičarka Karme Kolomina na jednom skupu u Madridu koji je poslužio kao priprema za predsjedavanje.

"Ukrajina je prisutna u svakoj diskusiji i kod svake odluke EU." A Evropska unija mora odlučiti da li će se već tokom ove godine moći pokrenuti pregovori sa Ukrajinom, a time istovremeno i sa Moldavijom.

Kolomina smatra da ima napretka i po pitanju ostalih šest kandidatskih zemalja sa Zapadnog Balkana: "Postoji snažan trenutak za proširenje. Još uvijek ne znamo kako bismo ga mogli iskoristiti da nešto postignemo. To ne zavisi samo od kandidata, već i od nas", kaže ova stručnjakinja. Pritom misli na hitno potrebne reforme unutar EU kako bi mogla da funkcioniše sa više članica.

Španija želi da forsira diskusiju o spremnosti EU da prihvati nove članice, obećao je šef diplomatije u Madridu Hose Manuel Albares Bueno. "Moramo razmisliti o reformama koje bi mogle dovesti do sledećeg koraka u integraciji. Jedan primjer za to je donošenje odluka po većinskom principu u oblasti spoljne ili fiskalne politike. Pritom ne smijemo zanemariti evropske perspektive zemalja koje imaju kandidatski status", rekao je ministar u Madridu.

Raskošno predsjedavanje...

Za razliku od štedljivih Šveđana, koji predsjedavaju EU do kraja juna, španska vlada neće štedjeti sredstva kako bi svoju zemlju odgovarajuće predstavila evropskoj javnosti. Uobičajeni neformalni sastanci Vijeća, odnosno posebni samiti čelnika Unije, održavaće se na 22 različita mjesta širom Španije, uključujući i ostrva kao što su Majorka ili Kanarska ostrva. Šveđani su se zadovoljili (s nekoliko rijetkih izuzetaka) održavanjem sjednica u jednoj neuglednoj sajamskoj hali blizu aerodroma u Stokholmu.

Da li će Španci uspjeti da zablistaju i na kraju "proguraju" svoju agendu, sada je teško procijeniti, smatraju diplomate u Briselu.

"Predsjedavajuća zemlja želi da diktira agendu, ali na kraju agenda, odnosno aktuelni događaji, diktiraju ono čime se bavi predsjedavajuća zemlja", glasi poznata izjava docenta Aleksandra Stuba. Bivši finski političar je bio ministar za pitanja EU tokom finskog predsjedavanja Evropskom unijom.

Bonus video: