Između Vagnerovih plaćenika i ruskog nuklearnog oružja

Bjeloruski grad Osipoviči, sa burnom istorijom, ponovo je izložen rizicima rata

16607 pregleda 31 reakcija 2 komentar(a)
Spomenik Lenjinu u Osipovičima, Foto: Rojters
Spomenik Lenjinu u Osipovičima, Foto: Rojters

Bjeloruski grad burne prošlosti sada proganjaju nove tajne: prazni kamp za pobunjene ruske plaćenike tek treba da bude stavljen u upotrebu, a možda čak i skladišno postrojenje za taktično nuklearno oružje za koje Rusija tvrdi da ga je rasporedila u Bjelorusiji.

U bivšem vojnom kampu okruženom jelovom i brezovom šumom, na sjeveru Osipoviča, bjeloruska vojska je postavila više od 300 velikih šatora, ali plaćenici iz Vagnera još nisu saopštili da li žele da ga koriste.

Kamp, u kojem trenutno obitavaju samo komarci, pokreće pitanja o sudbini dogovora koji je predsjednik Vladimir Putin postigao kako bi spriječio do sada najveću prijetnju njegovoj vladavini.

Šatorski kamp za Vagner u mjestu Tsol
Šatorski kamp za Vagner u mjestu Tsolfoto: REUTERS

Predsjednik Aleksandar Lukašenko je ponudio šefu Vagnera Jevgeniju Prigožinu kampove uključujući i onaj u Tsalu, mada je u četvrtak kazao da se Prigožin i njegovi borci i dalje nalaze u Rusiji. Njihovi dalji planovi su nejasni, ističe agencija Rojters.

Niko iz Vagnera do sada nije posjetio kamp, kazao je juče novinarima prilikom obilaska general major Leonid Kasinski, saradnik za ideološka pitanja bjeloruskog ministarstva odbrane.

“Vi novinari ne treba da pokušavate da napravite senzaciju ni od čega”, kazao je Kasinski stranim novinarima prilikom obilaska kampa, oko 90 kilometara južno od prijestonice Minsk i oko 230 kilometara sjeverno od ukrajinske granice.

“Ovo je ljetnji kamp napravljen za obuku i vježbe”, kazao je Kasinski. “Niko iz Vagnera još nije dolazio ovdje”, dodao je.

Grad Osipoviči je dugo lelujao na talasima evropske istorije. Nekada su bio dio Velike Kneževine Litvanije, zatim Ruskog Carstva, bio su domaćin boljševičkih revolucionara i okupiran od strane nacističke Njemačke prije nego što ga je Crvena armija ponovo oslobodila tokom Drugog svjetskog rata.

Osipoviči
foto: REUTERS

Usred današnjeg rata u Ukrajini, najvećeg kopnenog rata u Evropi od 1945. godine, grad je ponovo u pipcima nemira.

Istočno od grada, iza šume, nalazi se tajno postrojenje za koje američka Centralna obavještajna agencija vjeruje da ga je posjetio jedan visoki ruski oficir zbog potencijalnog pozicioniranja nuklearnog oružja, tvrdi Savez američkih naučnika. Njihov vodeći nuklearni istraživač, Hans Kristensen, kazao je u jednom istraživačkom izvještaju da još nema vizuelnih dokaza koji ukazuju na postojanje postrojenja sa aktivnim nuklearnim oružjem na teritoriji Bjelorusije.

Na pitanje o istraživanju koje ukazuje da bi to postrojenje moglo biti korišteno za nuklearno oružje, Kasninski je kazao: Možda CIA tako misli; ne znam na čemu je to zasnovano.

“Niko vam nikada neće reći gdje se stacionirano taktičko nuklearno oružje - to treba da shvatite”, kazao je Kasinski.

Zapadno od Osipoviča nalazi se vojna baza gdje su primijećeni lanseri kratkog dometa raketa Iskander sposobnih za nošenje nuklearnih bojevih glava, koje je Rusija prenijela u Bjelorusiju 2022. godine. Iskanderi su jedno od sredstava za dostavu nuklearnih bojevih glava za koje Minsk i Moskva tvrde da se sada nalaze u Bjelorusiji.

Na jugu grada nalazi se bjeloruska vojna baza.

U gradu se nalazi velika statua Vladimira Lenjina koja hrabro korača ka komunističkoj budućnosti, koja je sada okružena apotekama, kafićem pod imenom “Mladost”, supermarketom i bankom. “Što će nam uopšte Vagner ovdje?” Ne vidim ništa dobro u tome što su ovdje”, rekao je Ilja Petrov, stanovnik od 50 godina. “Ne trebaju nam takvi drugovi, kao ni rat. Mi smo miran narod, mirna zemlja - ali izgleda da neki žele da nas učine potpuno nemiroljubivima.”

Drugi stanovnik koji je želio da ostane anoniman zbog osjetljivih političkih tema u Bjelorusiji kazao je za Rojters da je zabrinut zbog osuđenika koje je Vagner regrutovao uz obećanje da će biti pomilovani ako se budu borili u Ukrajini.

Lukašenko je kazao u četvrtak da je Rusija već rasporedila taktičko nuklearno oružje na njegovoj teritoriji i ismijavao zapadne špijune jer su propustili transport bojevih glava, za koje je kazao da nijesu transportovane kopnenim putem.

“Ne treba da pokušavate da od taktičkog nuklearnog oružja pravite horor priču”, kazao je Kasinski.

“Ne želimo da se borimo ni sa kim ali... ako se iko na zapadu nada da će u slučaju agresije protiv nas plakati samo supruge i majke Bjelorusije, onda se gorko varaju”.

Bonus video: