Ukrajinski ministar: Kasetna municija se neće koristiti u Rusiji

"Shvatamo da kasetno oružje stvara rizik za stradanje civila od neeksplodiranih oružja. No, takođe postoji veliki rizik za civile ako ruske trupe i tenkovi pređu ukrajinske položaje i zauzmu još više ukrajinskog teritorija i pokore ukrajinske civile, jer Ukrajina nema dovoljno naoružanja", rekao je savjetnik za državnu bezbjednost predsjednika SAD

13415 pregleda 7 komentar(a)
Reznikov, Foto: Reuters
Reznikov, Foto: Reuters

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov pozdravio je odluku Sjedinjenih Država o slanju kasetnih bombi u Kijev, rekavši da će to pomoći u oslobađanju ukrajinskih teritorija, ali obećao je da se naoružanje neće koristiti u Rusiji.

Vašington je u petak najavio da će snabdjeti Ukrajinu s naširoko zabranjenim kasetnim naoružanjem, kako bi pomogao protivofanzivi te zemlje.

"Oružje će pomoći u spašavanju života ukrajinskih vojnika"

Reznikov je kazao da će oružje pomoći u spašavanju života ukrajinskih vojnika, dodajući da će Ukrajina voditi strogu evidenciju njihove upotrebe i razmjenjivati informacije sa svojim partnerima, prenosi Hina.

"Naša pozicija je jednostavna – moramo osloboditi naše privremeno okupirane teritorije i spasiti živote naših ljudi. Ukrajina će koristiti ovo oružje samo za oslobođenje naših međunarodno priznatih teritorija. Ovo oružje se neće koristiti na zvanično priznatoj ruskoj teritoriji", napisao je Reznikov na Tviteru.

Kasetne bombe zabranjene su u više od 100 zemalja. Uglavnom ispuštaju veliki broj manjih bombi koje mogu ubiti ne čineći razliku na velikom području. "Zvončići" koji ne eksplodiraju momentalno predstavljaju opasnost decenijama.

Rusija kritikovala odluku SAD

Moskva je juče ponovo kritikovala američku odluku, opisujući je kao još "jedan nečuven primjer antiruske" politike Vašingtona.

"Još jedno 'čudesno oružje', na koje Vašington i Kijev računaju ne obazirući se na njegove teške posljedice, ni na koji način neće uticati na tok specijalne vojne operacije, čiji će ciljevi biti u potpunosti ostvareni", rekla je portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Savjetnik za državnu bezbjednost američkog predsjednika Džoa Bajdena Džejk Salivan pokušao je u petak iznijeti argumente za snabdijevanje Ukrajine oružjem kako bi povratila teritorije otete nakon ruske invazije u februaru 2022. godine.

"Shvatamo da kasetno oružje stvara rizik za stradanje civila od neeksplodiranih oružja. No, takođe postoji veliki rizik za civile ako ruske trupe i tenkovi pređu ukrajinske položaje i zauzmu još više ukrajinskog teritorija i pokore ukrajinske civile, jer Ukrajina nema dovoljno naoružanja", rekao je Salivan.

Reznikov: Vojska će koristiti kasetno oružje za probijanje neprijateljskih odbrambenih linija

Reznikov je kazao da vojska neće koristiti kasetno oružje u urbanim područjima i da će ga koristiti samo za "probijanje neprijateljskih odbrambenih linija", prenosi Hina.

Rusija, Ukrajina i SAD nisu potpisale Konvenciju o kasetnom naoružanju, koja zabranjuje proizvodnju, skladištenje, upotrebu i prenos tog oružja. Španija, potpisnica konvencije, rekla je da se protivi odluci.

"Španija, na osnovu čvrste obaveze koju ima prema Ukrajini, takođe ima čvrstu obavezu zbog koje određeno oružje i bombe ne može isporučiti ni pod kojim okolnostima", rekla je španska ministarka odbrane Margarita Robles.

Britanija je takođe potpisnica konvencije koja zabranjuje proizvodnju ili korišćenje kasetnog naoružanja te obeshrabruje upotrebu istog, rekao je premijer Riši Sunak.

Bonus video: