Zaharova: Velika većina NATO članica biće na direktnom udaru, o tome raspravljajte

Zaharova rekla da bi lideri NATO-a trebalo da raspravljaju o ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporižje na samitu iduće sedmice u Litvaniji

5793 pregleda 2 komentar(a)
Nuklearna elektrana u Zaporožju, Foto: Reuters
Nuklearna elektrana u Zaporožju, Foto: Reuters

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je u nedjelju da bi lideri NATO-a, predvođenog Sjedinjenim Državama, trebalo da raspravljaju o ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporižje na samitu iduće sedmice u Litvaniji.

Lideri NATO-a sastaće se u Viljnusu 11. i 12. jula kako razmotrili široki spektar tema, od podjela oko kandidature Ukrajine za članstvo i pristupanja Švedske do povećanja zaliha naoružanja i pregleda prvih odbrambenih planova u decenijama.

Optužujući Ukrajinu za "sistemsko nanošenje štete" nuklearnoj elektrani Zaporožje, Zaharova je rekla da samit NATO-a treba posvetiti tome ključnu pažnju, prenosi Hina.

"Uostalom, velika većina članica saveza biće u zoni direktnog udara" (ako se nešto dogodi u postrojenju), rekla je Zaharova u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Viljnus je udaljen otprilike hiljadu kilometara od nuklearne elektrane, najveće u Evropi.

Rusija i Ukrajina međusobno se optužuju za planiranje napada na elektranu, koja se nalazi na teritoriji pod kontrolom Rusije u ukrajinskoj oblasti Zaporižje, nedaleko od prve crte sukoba Rusije i Ukrajine.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski danima je upozoravao na ozbiljnu prijetnju postrojenju, a nedavno je rekao da su ruske snage minirale krov nekoliko reaktora.

Stručnjaci Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) rekli su da još nisu uočili nikakve naznake mina ili eksploziva u nuklearki, ali da im je potreban veći pristup kako bi bili sigurni.

Bonus video: