BLOG Borbe na istoku Ukrajine intenzivirane, sukobi u najmanje tri oblasti

Rat u Ukrajini - 509. dan

33036 pregleda 12 komentar(a)
Ukrajinska vojska u regionu Zaporožja, Foto: Reuters
Ukrajinska vojska u regionu Zaporožja, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.07.2023. 21:07h
Završeno
15:35h

NATO je na samitu u Vilnjusu zapečatio na dugi rok oružani sukob s Rusijom u Ukrajini i novi hladni rat, zaključuju analitičari u Evropskoj uniji i SAD da je tako Moskva shvatila bitne odluke vođa Atlantskog saveza.

14:57h

Borbe na istoku Ukrajine su "donekle intenzivirane" jer se ukrajinske i ruske snage sukobljavaju u najmanje tri oblasti na istočnom frontu, rekao danas visoki zvaničnik ukrajinske odbrane, prenosi Rojters.

Ta agencija navodi da je Kijev prošlog mjeseca pokrenuo dugoočekivanu kontraofanzivu da ponovo zauzme teritoriju koju je okupirala Rusija i ostvario je sve veće uspjehe u djelovima istoka i juga.

Zamjenica ministra odbrane Ukrajine Hana Malijar rekla je u aplikaciji Telegram da ruske snage već dva dana zaredom napadaju u pravcu Kupjanska u oblasti Harkova.

"Mi smo u defanzivi", napisala je Malijar.

"Vode se žestoke borbe, pozicije obe strane se dinamički mijenjaju nekoliko puta dnevno".

Malijar je takođe rekla da se dvije vojske bore oko razorenog grada Bahmuta, ali da ukrajinske snage "postepeno napreduju" duž njegovog južnog krila.

Ona je dodala da kijevske trupe takođe odbijaju ruske napade u blizini Avdijevke i Marijinke.

13:59h

Ruski predsjednik Vladimir Putin ocijenio je danas da ukrajinska kontraofanziva pokrenuta u junu nije imala uspjeha pred otporom ruske odbrane na istoku i jugu Ukrajine.

"Svi pokušaji neprijatelja da probije našu odbranu, posebno koristeći strateške rezerve, nisu uspjeli tokom cijelog perioda ofanzive. Neprijatelj nije imao uspjeha", ocijenio je Putin, u intervjuu za televiziju Rusija jedan koji će danas u cijelosti biti objavljen.

On je ocijenio kao "pozitivno" stanje ruskih snaga na frontu.

"Naše trupe se drže herojski. To je neočekivano za neprijatelja, i čak prelaze u ofanzivu u nekim sektorima i osvajaju povoljnije položaje", rekao je ruski šef države.

U petak je šef ukrajinske predsjedničke administracije Andrij Jermak priznao da ukrajinska kontraofanziva ne napreduje "toliko brzo" i izjavio da zapadni saveznici ne vrše pritisak na Kijev po tom pitanju.

Ofanziva se vodi od juna uz podršku teškog naoružanja koje je Zapad isporučio, i napreduje sporo ka ruskim trupama koje imaju vremena da organizuju solidnu odbranu, između ostalog sa poljima mina, a i dalje raspolažu sredstvima da granatiraju ukrajinske snage.

Ukrajinski generalštab je saopštio danas da se nastavljaju ofanzivne operacije u pravcu Melitopolja i Berdjanska, dva grada koje je okupirala Rusija na jugu Ukrajine.

Ranije protekle nedelje rusko Ministarstvo odbrane je tvrdilo da su ruske trupe uspjele da izvrše proboj od 1,5 kilometara na dijelu fronta kod Limana, u regionu Donjecka, na istoku Ukrajine.

09:39h

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je sa samita NATO otputovao sa novim potvrdama o isporukama oružja. Šta to znači za Ukrajinu? O kakvim scenarijima zaštite Ukrajine se dalje razmišlja?

Kako Ukrajini pružiti garantije trajne bezbjednosti – to je pitanje o kojem se mnogo diskutuje. Od bilateralnih dogovora pa do punopravnog članstva – mogu se zamisliti različiti putevi ka cilju da se Rusija odvrati od daljih napada na tu zemlju.

09:31h

Jedan civil je ubijen, a još jedan ranjen u ruskom granatiranju u ukrajinskoj oblasti Harkov, dok je sedam povrijeđeno u jednom selu u Zaporožju, saopštili su u nedjelju ukrajinski zvaničnici, prenosi agencija Rojters.

U oblasti Harkova i Zaporožja na istoku i jugoistoku Ukrajine vodile su se žestoke borbe tokom većeg dijela 17 mjeseci otkako je Moskva izvršila invaziju na svog susjeda, dok se kijevske snage bore da oslobode oblasti koje ruske snage sada zauzimaju.

U potezu koji je naširoko osuđen kao nezakonit, Rusija je prošle godine rekla da pripaja Zaporožje i druge djelove Ukrajine i da kontroliše tamošnju nuklearnu elektranu, najveću evropsku elektranu, ali glavni grad regiona, Zaporožje, ostaje pod kontrolom Kijeva.

Ukrajina je u septembru ponovo zauzela veći dio istočnog regiona Harkova, a ruske snage sada zauzimaju samo mali deo zemlje.

Jedan 33-godišnji muškarac je poginuo, a jedan je ranjen u ruskoj vatri na stambene zgrade u selu Kolodiazne u regionu tokom noći, rekao je Oleh Sinehubov, guverner Harkova, u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

On je rekao da je Rusija tokom noći lansirala četiri rakete zemlja-vazduh S-400 na grad Harkov, malo oštetivši stambenu zgradu.

Guverner Zaporožja Jurij Malaško objavio je na Telegramu da su tri žene i četiri muškarca povrijeđeni i da je više kuća oštećeno u teškom ruskom granatiranju iz višecjevnih raketnih bacača na selo Stepnohirske u subotu popodne.

Tokom proteklog dana bilo je 48 slučajeva pucanja ruske artiljerije na niz gradova i sela u regionu, rekao je Malaško.

Rusija je granatirala grad Zaporožje, oštetivši najmanje 16 zgrada, rekao je na Telegramu Anatolij Kurtijev, sekretar gradskog vijeća, dodajući da je jedan okrug u nedjelju ujutro bio bez struje.

Ruski zvaničnik u djelovima Zaporožja koje kontroliše Moskva, Vladimir Rogov, rekao je u subotu da su ukrajinske snage uništile školu u selu Stulneve, dok su snage protivvazdušne odbrane presrele dron iznad grada Tokmak.

Rojters nije mogao nezavisno da provjeri ruske i ukrajinske navode.

Obje strane negiraju da su ciljale civile.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je u subotu da je tokom proteklog dana uništilo više ukrajinskih skladišta oružja u regionu Zaporožja.

Najviša vojna komanda Ukrajine saopštila je da Rusija pokušava da zaustavi napredovanje Ukrajine, snažno granatirajući to područje.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ponovo je u subotu obećao da će osloboditi svu zemlju koju Rusija okupira.

"Ne možemo ostaviti nijedan naš narod, nijedan grad i selo pod ruskom okupacijom", rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju.

"Gdje god traje ruska okupacija, vlada nasilje i poniženje ljudi", rekao je on.

09:17h

Ruska protivvazdušna ofbrana i flota u Crnom moru angažovane su u odbijanju napada ukrajinskih bespilotnih letjelica iznad krimske luke Sevastopolj rano u nedjelju 16. jula, rekao je zvaničnik kojeg je postavila Moskva, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Čuju se eksplozije.

Napadi su zabilježeni iznad luke Sevastopolj i gradskih okruga Balaklave i Hersona, rekao je Mihail Razvožajev, guverner Sevastopolja postavljen od strane Moskve, u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Nije bilo neposrednih detalja o razmjerima napada ili bilo kakvoj šteti od napada na Krimsko poluostrvo, koje je Rusija anektirala od Ukrajine 2014. godine.

Izvještaji se nisu mogli nezavisno provjeriti.

Ranije su ruski okupacioni zvaničnici izvijestili i o napadu na bazu ruske Crnomorske flote i rekli da je pomorski transport, uključujući trajekte, u luci obustavljen. Suspenzija je ukinuta rano 16. jula.

Ukrajina gotovo nikada javno ne preuzima odgovornost za napade unutar Rusije ili na teritoriju pod kontrolom Rusije u Ukrajini, ali je posljednjih mjeseci govorila da uništavanje ruske vojne infrastrukture pomaže u kontraofanzivi Kijeva.

09:10h

Na Telegramu se pojavila informacija kako je ruski general-major Vladimir Seliverstov smijenjen s mjesta zapovjednika 106. vazdušno-desantne divizije, piše Skaj njuz, a prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kao vođa grupe, Seliverstov je učestvovao u bitkama oko Bahmuta od početka ove godine.

Ovo bi bila veća druga smjena u vrlo kratkom razdoblju nakon što je prethodno smijenjen general Ivan Popov.

Prema vojnim analitičarima, smjene generala pokazatelj su podjela unutar ruskih snaga nakon neuspjele pobune Jevgenija Prigožina i Vagner grupe.

08:20h

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je osujetilo pokušaj ukrajinskog napada dronom u blizini luke Sevastopolj na Krimu, prenosi Rojters.

"Jutros je osujećen pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad sa sedam bespilotnih letjelica i dva bespilotna polupotopljiva čamca na objekte na teritoriji poluostrva Krim u blizini grada Sevastopolja“, saopštilo je ministarstvo na aplikacija Telegram.

Bonus video: