Putin: Pripremamo odgovor na napad

Ruski predsjednik napad na most na Krimu nazvao okrutnim i bezumnim činom

3389 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Rojters
Foto: Rojters

Ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je juče da njegovo ministarstvo odbrane priprema predloge za odgovor na napad u kojem je oštećen most koji povezuje Krim sa jugom Rusije, za koji je okrivio Ukrajinu.

Na kraju sastanka sa nacionalnim i regionalnim zvaničnicima kako bi procijenili posljedice, Putin je napad nazvao okrutnim i bezumnim činom ističući da most mjesecima nije korišten za snabdijevanje ruskih snaga u Ukrajini.

Moskva je saopštila da je u napadu na most poginulo dvoje ruskih civila, a da je njihove kćerka povrijeđena.

Krim most
foto: Beta/AP

Kijev nije pružio zvanično objašnjenje, ali su ukrajinski mediji citirali neidentifikovane zvaničnike koji tvrde da je Služba bezbjednosti Ukrajine (SBU) umiješana. Portparol SBU-a Artem Dektjarenko je nagovijestio da će agencija otkriti detalje eksplozije nakon što Ukrajina pobijedi u ratu, ali nije direktno preuzeo odgovornost.

Ukrajina tvrdi da je most ilegalan i da je legitimna meta zbog toga što ga Rusija koristi za snabdijevanje vojske. Rojters podsjeća da je most u oktobru takođe bio na meti napada.

Eksplozija na mostu ka Krimu može imati direktan uticaj na sposobnost Moskve da snabdijeva svoje trupe na jugu Ukrajine i može otkriti ranjivost ruske crnomorske infrastrukture prema uređajima poput bespilotnih letjelica koje se kreću po moru: malih, brzih daljinski kontrolisanih čamaca punih eksploziva.

Rusko ministarstvo inostranih poslova saopštilo je juče da ukoliko se otkrije da su dronovi “porijeklom sa Zapada” korišteni u napadu, i ako su saveznici Ukrajine bili uključeni u tu akciju, to bi potvrdilo da su oni “saučesnici u terorističkim aktivnostima Kijeva”.

Eksplozije su prijavljene prije svitanja na mostu dugom 19 km, koji je Putin naredio da se izgradi nakon što je 2014. godine pripojio Krim od Ukrajine.

Bonus video: