BLOG Lokalne vlasti: Ruske trupe granatirale naselje u Zaporoškoj oblasti, ubijene četiri osobe

Rat u Ukrajini - 514. dan

36618 pregleda 43 reakcija 43 komentar(a)
Detalj iz Zaporoške oblasti, Foto: Reuters
Detalj iz Zaporoške oblasti, Foto: Reuters
Ažurirano: 21.07.2023. 22:39h
Završeno
22:35h

Ruske trupe granatirale su danas naselje u blizini Huliaipolea u Zaporoškoj oblasti, ubivši četiri radnika jednog poljoprivrednog preduzeća, saopštile su lokalne vlasti, prenosi Kijev indipendent.

"Danas imamo strašne vijesti o gubitku terenskih radnika. Bili su mladi, energični, imali porodice i snove i radili su za dobro naše zemlje", saopštilo je gradsko vijeće Huliaipolea na Fejsbuku.

Kako se navodi, u napadu su poginula četiri muškarca, a dva su ranjena.

Više detalja nije bilo.

Grad Hulijajpole u Zaporoškoj oblasti na liniji fronta bio je izložen stalnim napadima sa ruskih položaja na jugu, navodi Kijev indipendent.

22:33h

Ruska plaćenička grupa Vagner trenutno se ne bori u Ukrajini, rekao je danas savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džejk Salivan za Aspen bezbjednosni forum, prenosi Rojters.

Šef te grupe Jevgenij Prigožin prikazan je u video snimku u srijedu u kome je rekao kako njegovi borci za sada više neće učestvovati u ratu u Ukrajini, ali im naređuje da skupe snagu za Afriku.

22:30h

Rusija želi da se brodovi u Crnom moru podvrgnu inspekciji kako bi se uvjerila da oni ne služe za transport oružja, rekao je danas zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin, a prenosi agencija Tass.

Osvrćući se na izjavu ruskog ministarstva odbrane da će Moskva sve brodove koji plove Crnim morem ka ukrajinskim lukama smatrati prevoznicima vojnog tereta, Veršinjin je rekao: "Ono što se tu misli jeste da se u to moramo uvjeriti, moramo provjeriti da li brod nosi nešto loše. To znači uviđaj, inspekciju, ako je potrebno, da se uvjeri da li je to tačno ili ne."

Veršinjin je ovaj pristup nazvao "potpuno logičnim, posebno nakon napada koji su se desili".

"Sada nema pomorskog humanitarnog koridora, već postoje zone povećane vojne opasnosti", rekao je on.

Rusko ministarstvo odbrane je u srijedu saopštilo da će Rusija, u ponoć 20. jula a u vezi sa raskidom ugovora o pomorskom prevozu žita u kojem je učestvovala, sve brodove koji idu Crnim morem ka ukrajinskim lukama smatrati prevoznicima vojnog tereta.

Ministarstvo odbrane je pojasnilo da će se one zemlje pod čijim zastavama plove ovakva plovila smatrati uključenima u ukrajinski sukob na strani Kijeva.

Ministarstvo je saopštilo i da je jedan broj morskih područja u sjeverozapadnim i jugoistočnim djelovima međunarodnih voda Crnog mora proglašen privremeno opasnim za plovidbu.

13:39h

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je danas da bi agresija na Bjelorusiju bila ravna agresiji na Rusiju i da bi Moskva odgovorila "svim mogućim sredstvima".

"Pokretanje agresije protiv Belorusije bilo bi kao pokretanje agresije na Rusiju. Odgovorili bismo na to svim sredstvima koja su nam na raspolaganju", upozorio je Putin na sednici Savjeta bezbjednosti koju je prenosila televizija.

12:45h

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine osudilo je "ruske prijetnje upotrebom sile protiv civilnih plovila bez obzira na njihovu zastavu".

"Ministarstvo odbrane Rusije je 19. jula izjavilo je da Ruska Federacija namjerava da napada sva trgovačka plovila u vodama Crnog mora koja plove ka ukrajinskim lukama. Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine najoštrije osuđuje ruske prijetnje upotrebom sile protiv civilnih plovila bez obzira na njihovu zastavu. Ruske izjave su napad na slobodu plovidbe širom svijeta", saopšteno je iz Ambasade Ukrajine u Podgorici.

 Namjera Rusije da, kako dodaju, "tretira strane brodove kao vojne ciljeve", grubo krši njene obaveze na osnovu međunarodnog prava prema svim državama koje se bave mirnom plovidbom u Crnom moru.

"Prema Konvenciji UN o pravu mora (UNCLOS), trgovački brodovi država koje nisu uključene u oružani sukob imaju pravo na slobodnu i mirnu plovidbu, što se ne smatra činom agresije. Norme međunarodnog humanitarnog prava zabranjuju bilo kakve napade na brodove neutralnih država ako oni ne učestvuju u borbenim dejstvima ili ne podržavaju takve akcije", navodi se u saopštenju.

Nema razloga vjerovati, dodaju iz ambasade, da trgovački brodovi stranih država podržavaju ratne akte samo izvozeći žito u "druge zemlje kojima je ono potrebno da bi spriječila glad."

"Djelovanje Rusije ne može se opravdati nikakvim normama međunarodnog prava, uključujući i pravo zaraćene strane da uspostavi blokadu. Ruska izjava nema nikakvu legitimnu vojnu svrhu, već je usmjerena na zastrašivanje neutralnih država. Izjava Rusije se odnosi na cijelo Crno more, a ne samo na teritoriju neposredno oko ukrajinskih luka, i, štaviše, ne pravi izuzetke iz medicinskih i drugih humanitarnih razloga, kako to zahtjevaju zakoni o ratovanju na moru.

"Rusko povlačenje iz 'Sporazuma o zrnu' i redovni cinični napadi na ukrajinsku lučku infrastrukturu, navigaciona pomagala i terminale za žito nisu ništa drugo nego pokušaji Rusije da eliminiše Ukrajinu kao konkurenta sa tržišta, namjerno poveća svjetske cijene hrane i obogati se na račun patnji miliona ljudi širom svijeta.

"Pozivamo naše partnere da u potpunosti podrže inicijativu Ukrajine za stvaranje humanitarnog pomorskog koridora u Crnom moru. Humanitarni koridor će obnoviti vitalne puteve snabdijevanja hranom do regiona kojima je ona najpotrebnija. Pozivamo međunarodnu zajednicu da osudi postupke Rusije i preduzme odgovarajuće mjere da garantuje bezbjednost plovidbe Crnim morem kao garanciju prehrambene bezbjednosti u svijetu", zaključuje se u saopštenju.

12:24h

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je Crnomorska flota vježbala ispaljivanje raketa na “plutajuće mete“, dva dana nakon što je Moskva upozorila da bi se brodovi koji idu ka ukrajinskim lukama mogli smatrati vojnim ciljevima, prenosi Rojters.

U saopštenju se navodi da je flota takođe uvježbala zatvaranje zona u kojima je privremeno isključeno ograničenje plovidbe kao i "zarobljavanje broda koji je izvršio prekršaj“.

12:23h

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski razriješio je Vadima Pristajka sa mjesta ambasadora u Britaniji, prenosi Rojters.

U naredbi Zelenskog nije dat razlog za smjenu, ali je navedeno da je Pristajko takođe smijenjen sa mjesta predstavnika Ukrajine u Međunarodnoj pomorskoj organizaciji.

12:23h

Sekretar poljskog komiteta za bezbjednost zemlje Zbignjev Hofman izjavio da će premjestiti pripadnike vojske sa zapada na istok zemlje, prenosi Rojters izvještaj novinske agencije PAP.

Prema riječima Hofmana, vojna formacija se premješta zbog "mogućih prijetnji", jer se borci privatne vojne organizacije "Vagner" nalaze u Bjelorusiji.

11:47h

Ruske krstareće rakete, koje su letjele nisko da izbjegnu ukrajinsku protivvazdušnu odbranu, uništile su danas skladište hrane na farmi u regionu Odese, nakon što su snage Kremlja proširile svoje ciljeve nakon trodnevnog bombardovanja infrastrukture u crnomorskoj luci u tom regionu, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

Dvije rakete su pogodile skladište i izazvale požar, a dok su se radnici borili da ga ugase još jedan projektil je pogodio i uništio farmu rekao je guverner južne Odese Oleh Kiper.

U napadu su povređene dvije osobe i uništeno je 100 metričkih tona graška i 20 metričkih tona ječma, navodi Kiper.

Rusija je ciljala ukrajinsku infrastrukturu za izvoz žitarica nakon što je obećala da će uzvratiti za napad koji je oštetio Kerčki most između Rusije i poluostrva Krim koji je ona anektirala 2014. godine.

Portparolka Operativne komande ukrajinske vojske Jug Natalija Humenjuk rekla je da "neprijatelj nastavlja sa terorom i to je nesumnjivo povezano sa dogovorom o žitu".

I Rusija i Ukrajina najavile su da će brodove koji putuju u crnomorske luke tretirati kao potencijalne vojne mete.

Rusko ministarstvo odbrane je u međuvremenu saopštilo da je mornarica izvela vježbe koje su simulirale akciju za zatvaranje dijela Crnog mora.

(BETA)

Bonus video: