Španija glasa: Socijalisti bi mogli da izgube, a krajnji desničari bi mogli u vladu prvi put od Frankove diktature

Premijer Pedro Sančez je raspisao izbore prije vremena nakon što je ljevica pretrpjela poraz na lokalnim izborima u maju

7749 pregleda 1 komentar(a)
Detalj sa jednog glasačkog mjesta, Foto: Reuters
Detalj sa jednog glasačkog mjesta, Foto: Reuters

Građani Španije danas glasaju na potencijalno neizvjesnim opštim izborima na kojima bi vladajući socijalisti premijera Pedra Sančeza mogli da izgube vlast, a krajnje desničarska stranka mogla bi biti dio nove vlade prvi put u 50 godina, prenosi Rojters.

Glasanje je počelo u devet sati a biće završeno u 20, kada će biti objavljene izlazne ankete.

Procjenjuje se da će o konačnom rezultatu odlučiti manje od milion glasova i manje od 10 mjesta u parlamentu od 350 mjesta, kažu stručnjaci.

Sančez je raspisao izbore prije vremena nakon što je ljevica pretrpjela poraz na lokalnim izborima u maju.

Sančez na glasačkom mjestu
Sančez na glasačkom mjestufoto: Reuters

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da na će izborima vjerovatno pobijediti Narodna partija desnog centra Alberta Nunjeza Feiha, ali da bi formirala vladu moraće da bude partner sa krajnje desnom partiom Voks čiji je lider Santijago Abaskal.

Ovo bi bio prvi put da krajnje desničarska stranka uđe u vladu od okončanja diktature Franciska Franka 1970-ih.

Mnogi Španci su bijesni što ih prozivaju da glasaju na vrhuncu vrelog ljeta kada su na odmoru.

Poštanska služba je u subotu izvijestila da je poštansko glasanje postavilo rekord svih vremena od 2,47 miliona, jer mnogi ljudi biraju da glasaju sa plaže ili planina.

Ishod bi mogao da zavisi od toga da li će Feiho ili Sančez imati podršku dovoljno manjih partija da formiraju koalicionu vladu.

Premijerova manjinska socijalistička (PSOE) vlada trenutno je u koaliciji sa krajnje ljevičarskim Unidas Podemosom koji se kandiduje na izborima u nedjelju pod Sumar platformom.

Sančezova vlada je donijela je progresivne zakone o eutanaziji, pravima transrodnih osoba, abortusu i pravima životinja i poručila biračima da bi takva prava mogla biti oduzeta ako Voks koji je usmjeren protiv feminizma i bude dio sljedeće vlade.

Sančez je na funkciji od 2018. godine, a njegov premijerski mandat obilježen je upravljanjem kriznim situacijama - od pandemije Kovida i njenih ekonomskih efekata do politički remetilačkih posljedica i neuspješne nezavisnosti Katalonije 2017.

Feiho, koji nikada nije izgubio izbore u svojoj rodnoj Galiciji, predstavlja se kao stabilan i siguran, što bi moglo da se dopadne nekim biračima, kažu stručnjaci.

Formiranje nove vlade zavisi od složenih pregovora koji bi mogli da potraju nedjeljama ili mjesecima, pa čak i da se završe novim izborima.

Takva neizvjesnost mogla bi da ugrozi efikasnost Španije kao trenutno šestomjesečne rotirajuće predsjedavanjuće Savjetom Evropske unije (EU), kao i potrošnju sredstava EU za oporavak od Kovida.

Bonus video: