Požari u Grčkoj slabe, na Rodosu vatra ugašena

Vatrogasci su uložili "nadljudski napor", ali nisu uspjeli da ukrote požar koji se ponovo rasplamsava u širem području Volosa i u Agijalosu, rekao je portparol vatrogasne brigade Joanis Artopojos

10660 pregleda 0 komentar(a)
Vatrogasci gase požar u centralnoj Grčkoj, Foto: REUTERS
Vatrogasci gase požar u centralnoj Grčkoj, Foto: REUTERS

Šumski požari u Grčkoj jenjavaju nakon skoro dvije nedelje, ali hitne službe još uvijek rade na sprječavanju novih požara u centralnom dijelu zemlje.

U požarima, podstaknutim porastom temperature i jakim vjetrovima, poginulo je pet ljudi, uništene su kuće, farme i fabrike i spaljeni djelovi šumskog područja, prenosi Rojters.

Vatrogasci su uložili "nadljudski napor", ali nisu uspjeli da ukrote požar koji se ponovo rasplamsava u širem području Volosa i u Agijalosu, rekao je portparol vatrogasne brigade Joanis Artopojos.

Desetine vatrogasaca gasili su požare na tom području, uz pomoć pet aviona i helikoptera, zbog bojazni da jak vjetar ne izazove nove požare, saopštila je tamošnja vatrogasna brigada.

Ministarstvo rada Grčke pozvalo je poslodavce u industrijskoj zoni Volos da obustave rad.

Na ostrvu Rodos, gdje je više od 20.000 turista i lokalnog stanovništva napustilo primorske hotele i kuće tokom vikenda, požari su utihnuli nakon što su izgorjeli oko 10 odsto površine ostrva.

Timovi su 11 dana djelovali u nastojanju da potpuno ukrote požar na svim frontovima.

Premijer Kirijakos Micotakis rekao je da Grčka treba da preduzme više koraka u borbi protiv efekata klimatskih promjena, naglašavajući potrebu da se dalje poboljša prevencija požara.

Bonus video: