Rojters: Afrički lideri pritisli Putina da okonča ukrajinski sukob i obnovi sporazum o žitu

"Ovaj rat mora da se završi. I može da se završi samo na osnovu pravde i razuma", rekao je predsjednik Komisije Afričke unije Musa Faki Mahamat Putinu i afričkim liderima u Sankt Peterburgu

5359 pregleda 11 komentar(a)
Putin sa afričkim liderima na samitu u Sankt Peterburgu, Foto: Reuters
Putin sa afričkim liderima na samitu u Sankt Peterburgu, Foto: Reuters

Afrički lideri su u petak izvršili pritisak na ruskog predsjednika Vladimira Putina da nastavi sa svojim planom za okončanje ukrajinskog sukoba i da obnovi sporazum koji je ključan za Afriku o bezbjednom ratnom izvozu ukrajinskog žita, koji je Moskva napustila prošle nedjelje, prenosi Rojters.

Iako nisu direktno kritične prema Rusiji, njihove intervencije drugog dana samita bile su usaglašenije i snažnije od onih koje su afričke zemlje do sada izrazile.

Oni su služili kao podsjetnici na dubinu afričke zabrinutosti zbog posljedica rata, posebno zbog rasta cijena hrane.

"Ovaj rat mora da se završi. I može da se završi samo na osnovu pravde i razuma", rekao je predsjednik Komisije Afričke unije Musa Faki Mahamat Putinu i afričkim liderima u Sankt Peterburgu.

"Prekidi u snabdijevanju energijom i žitom moraju odmah da se okončaju. Sporazum o žitu mora biti produžen za dobrobit svih naroda svijeta, posebno Afrikanaca", rekao je on.

Rojters je u junu izvijestio da afrički plan predviđa niz mogućih koraka za smirivanje sukoba, uključujući povlačenje ruskih trupa, uklanjanje ruskog taktičkog nuklearnog oružja iz Bjelorusije, suspenziju naloga Međunarodnog krivičnog suda za hapšenje Putina i ublažavanje sankcija .

Putin ga je hladno primio kada su mu ga afrički lideri predstavili prošlog mjeseca.

U javnim izjavama u petak, on je na sličan način ponovio svoj argument da su Ukrajina i Zapad, a ne Rusija, odgovorni za sukob.

Predsjednik Republike Kongo Denis Sasu Ngeso rekao je da inicijativa "zaslužuje najveću pažnju", pozivajući "hitno" na mir.

Južnoafrički predsjednik Siril Ramafosa rekao je Putinu: "Osjećamo da imamo pravo da pozivamo na mir – konflikt koji je u toku takođe negativno utiče na nas."

Tok poziva podstakao je Putina da više puta brani stav Rusije i konačno da osmominutnu izjavu, koju je Kremlj kasnije objavio u video snimku, na početku večernjih razgovora sa afričkim liderima koji stoje iza mirovnog plana.

On je ponovo optužio Zapad da je podržao "puč" u Kijevu 2014. godine – kada je talas uličnih protesta primorao ukrajinskog proruskog predsednika da pobjegne – i da pokušava da uvuče Ukrajinu u vojnu alijansu NATO-a koju predvode SAD i potkopa rusku državnost.

Rekao je da je Kijev taj koji odbija da pregovara u skladu sa dekretom donijetim ubrzo nakon što je prošlog septembra tvrdio da je anektirao četiri ukrajinska regiona koje Rusija delimično kontroliše, dodajući: "Lopta je u potpunosti u njihovom polju."

Bonus video: