Velika Britanija proglasila za genocid zločine Islamske države nad iračkim Jezidima

"Jezidsko stanovništvo pretrpjelo je ogromne zločine od IS prije devet godina, a posljedice se osjećaju i danas", rekao je britanski državni ministar za Bliski istok, Sjevernu Afriku, Južnu Aziju i Ujedinjene nacije Tarik Ahmad

9074 pregleda 6 komentar(a)
Zastava Islamske države, Foto: Shutterstock
Zastava Islamske države, Foto: Shutterstock

Vlada Velike Britanije je danas odlučila da zvanično proglasil da su zločini koje je militantna grupa Islamska država (IS) počinila nad narodom Jezida u Iraku akti genocida.

"Jezidsko stanovništvo pretrpjelo je ogromne zločine od IS prije devet godina, a posljedice se osjećaju i danas", rekao je britanski državni ministar za Bliski istok, Sjevernu Afriku, Južnu Aziju i Ujedinjene nacije Tarik Ahmad.

Današnja odluka objavljena je uoči obilježavanja devete godišnjice od kada je Islamska država počela zločine protiv jezidske manjine, koju ta militantna grupa smatra jereticima.

Islamska država je proglasila samozvani kalifat na velikom dijelu teritorija Sirije i Iraka koji je zauzela 2014. godine. Ta ekstremistička grupa je te godine napala središte jezidske zajednice u podnožju planine Sindžar, ubivši stotine Jezida i otevši hiljade, više od polovine žene i djevojčice.

Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije je u obrazloženju pomenulo navelo nedavnu konačnu presudu njemačkog Saveznog suda pravde, kojom je bivši pripadnik IS proglašen krivim za genocid i zločine protiv čovječnosti. Regionalni sud u Frankfurtu je 2021. godine osudio tog čovjeka na doživotnu zatvorsku kaznu zbog smrti petogodišnje jezidske devojčice koju je kupio kao robinju, a zatim ju je okovanu ostavio na vrelom suncu da umre.

Ujedinjene nacije i Evropski parlament, takođe su zločine IS nad Jezidima ocijenili kao genocid.

Velika Britanija je ranije zvanično priznala četiri druga slučaja genocida: Holokaust, u Kambodži tokom 1970-ih pod Crvenim Kmerima, masovna etnička ubistva 1994. u Ruandi i masakr muškaraca i dječaka 1995. u Srebrenici.

Bonus video: