Rusija: Investitori iz "neprijateljskih" zemalja neće moći da posjeduju udio u velikim ruskim kompanijama i bankama

Ruska vlada će sastaviti listu ruskih firmi koje će biti obuhvaćene zakonom, uključujući sve sistemski važne banke i firme iznad određene veličine u smislu prihoda, zaposlenih, imovine ili plaćenih poreza

8272 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se stranim investitorima iz "neprijateljskih" zemalja zabranjuje da posjeduju udio u velikim ruskim kompanijama i bankama, objavila je državna novinska agencija RIA.

Kako prenosi agencija Rojters, ruska vlada će sastaviti listu ruskih firmi koje će biti obuhvaćene zakonom, uključujući sve sistemski važne banke i firme iznad određene veličine u smislu prihoda, zaposlenih, imovine ili plaćenih poreza.

Putin je danas takođe potpisao zakon o uvođenju vanrednog poreza na višak profita ruskih kompanija, koji je objavljen na veb stranici vlade.

Zakon, koji je ruski parlament usvojio prošlog mjeseca, ima za cilj prikupljanje 300 milijardi rubalja i ublažavanje pritiska na budžet dok Rusija vodi svoj rat u Ukrajini.

Rojters je danas ekskluzivno objavio da je Rusija udvostručila svoju ciljnu potrošnju za odbranu za 2023. na više od 100 milijardi dolara, ili trećinu svih javnih rashoda.

Stopa poreza na neočekivani prihod iznosiće 10 odsto razlike između prosječnog profita preduzeća za 2021-22 i njihovog profita za 2018-19.

Firme mogu da ostvare popust od 50 odsto ako uplate prije 30. novembra.

Postoje izuzeci za niz sektora, uključujući mala i srednja preduzeća i kompanije za naftu, gas i ugalj.

Bonus video: