Bugarska usvojila izmjene zakona o nasilju u porodici nakon brutalnog napada na 18-godišnju djevojku

Osamnestogodišnja djevojka je bila napadnuta prije nešto više od mjesec dana. Bivši momak je povrijedio nožem, slomio joj nos i obrijao joj je kosu.

5845 pregleda 0 komentar(a)
Zgrada bugarskog parlamenta, Foto: Shutterstock
Zgrada bugarskog parlamenta, Foto: Shutterstock

Bugarska je usvojila izmjene svog Krivičnog zakona i Zakona o zaštiti od nasilja u porodici nakon šokantnog slučaja zlostavljanja djevojke koji je podstakao na masovne proteste.

Hiljade demonstranata prošle nedelje je širom zemlje tražilo reformu sudskog sistema i bolju zaštitu žena, noseći plakate na kojima je pisalo "Više ni jedna žena".

Osamnestogodišnja djevojka je bila napadnuta prije nešto više od mjesec dana. Bivši momak je povrijedio nožem, slomio joj nos i obrijao joj je kosu.

Sud u Staroj Zagori koji je bio zadužen za taj slučaj, prvo je označio te povrede kao "lake" i nije naredio hapšenje 26-ogodišnjeg mladića.

Pod pritiskom skandalizovane javnosti vlasti su ga kasnije uhapsile, a on je negirao napad.

Poslanici su danas ukinuli mogućnost uslovnog kažnjavanja osobe koja je nanela drugoj osobi "lake tjelesne povrede", što je prestup za koji može da se dobije do dvije godine zatvora.

Oni su takođe uveli novo krivično djelo, nasilje vezano za intimnu vezu, i ne samo unutar porodice ili para.

Socijalistička predstavnica Kornelija Ninova rekla je da je to "pravni apsurd" i da će biti potrebno prvo dokazati "intimnu vezu".

"Ta definicija je nejasna i treba da bude precizirana, rekla je bugarska advokatica Adela Kašaunova za televiziju Nova. Ali ta izmjena donosi zaštitu maloljetnicima koji nisu bili pokriveni zakonom, dodala je ona.

Prema podacima policije 18 žena ubijeno je u Bugarskoj u prva tri mjeseca godine, ali aktivisti za ljudska prava smatraju da je ta cifra mnogo manja od realne.

Bilo je 596 slučajeva porodičnog nasilja tokom prvih šest mjeseci 2023.godine, u odnosu na 426 u istom periodu prošle godine, prema policijskoj statistici.

Bonus video: