BLOG Najmanje dvije osobe stradale u ruskom napadu na Zaporožje

Rat u Ukrajini - 533. dan

32113 pregleda 26 reakcija 26 komentar(a)
Detalj nakon jučerašnjeg granatiranja Donjecka, Foto: Reuters
Detalj nakon jučerašnjeg granatiranja Donjecka, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.08.2023. 21:51h
Završeno
19:33h

Najmanje dvije osobe stradale su u napadu ruskih snaga u ukrajinskom gradu Zaporožju, prenosi agencija Rojters, citirajući lokalnog zvaničnika.

"Nažalost, prema preliminarnim informacijama, dvije osobe su poginule, a neke su povrijeđene", naveo je Anatolij Kurtev, sekretar gradskog vijeća Zaporožja u Ukrajini, na svom Telegram kanalu.

Nije iznio više detalja o napadu, prenosi Rojters.

Izmjena: 19:39h
17:54h

Njemački proizvođač naoružanja Rajnmetal priprema kontingent od 30 modernizovanih tenkova Leopard 1 za Ukrajinu, potvrdio je portparol koncerna.

Pozivajući se na izvore, poslovni list Handelsblat je prethodno javio da je Rajnmetal otkupio 50 tenkova starijeg modela Leopard 1 od belgijskog OIP Lend sistems i da ih oprema za ratište.

Tenkovi će, između ostalog, dobiti nove topove kalibra 12 milimetara.

Direktor Lend sistemssa Fredi Verslis je ranije britanskom Gardijanu rekao da je kompanija prodala 49 tenkova jednog evropskoj državi, koju nije želio da imenuje.

Verslis nije želio da otkrije ni detalje o cijeni posla, ali je procijenio da će tenkovi na terenu moći da budu za najviše šest mjeseci.

Portparol Rajnmetala je, međutim, rekao i da su tenkovi u toliko lošem stanju da će od kupljenog kontigenta njemačka firma sastaviti tridesetak spremnih za borbu.

Model Leopard 1 je prethodnik modernog Leoparda 2 koji je u arsenalu Bundesvera.

(dpa)

15:47h

Ruske bezbjednosne snage saopštile su da je Ukrajina pokušala da napadne skladište istrošenog nuklearnog goriva u nuklearnoj elektrani Zaporožje udarnim dronom, prenijela je državna novinska agencija RIA, ne navodeći bilo koji izvor ili zvaničnika.

Agencija Rojters prenoseći pisanje RIA navodi da su ruske snage bezbjednosti došle do tog zaključka analizom putanje leta drona.

RIA je objavila i fotografiju navodno oborenog drona, kvadrokoptera.

14:32h

Jedno dijete je poginulo, a dvije osobe su povrijeđene kada je ukrajinska artiljerijska granata pogodila dvospratnu zgradu u Donjecku, rekao danas na svom Telegram kanalu ruski šef regiona Denis Pušilin, prenosi agencija Rojters.

Donjecka oblast na istoku Ukrajine bila je djelimično pod kontrolom proruskih separatista od 2014. godine sve dok Moskva nije objavila prošle godine da pripaja pokrajinu.

Rusija, koja je početkom prošle godine pokrenula potpunu invaziju na Ukrajinu koju naziva "specijalnom vojnom operacijom", kaže da ukrajinske snage svakodnevno granatiraju djelove regiona Donjecka koje kontroliše Rusija.

Gradonačelnik Donjecka kojeg je postavila Rusija, Aleksej Kulemzin optužio je juče Ukrajinu u objavi na društvenim mrežama za  granatiranje grada Donjecka u kome su ubijene tri osobe, prenijela je juče agencija Rojters.

08:02h

Broj poginulih u dva ruska raketna napada na Pokrovsk na istoku Ukrajine povećao se na devet, a povrijeđene su 82 osobe, kazao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Zelenski
Zelenskifoto: Reuters

On je sinoć u video obraćanju rekao da su završene spasilačke akcije u Pokrovsku koji se nalazi oko 75 kilometara jugozapadno od Bahmuta, u istočnom Donjecku.

Zelenski je istakao da je svima pružena neophodna pomoć i da među povrijeđenima ima dvoje djece, prenosi Rojters.

(MINA)

Izmjena: 14:39h
08:00h

Nekoliko nedjelja nakon početka ukrajinske kontraofanzive, zapadni zvaničnici govore o "otrježnjujućim" procjenama sposobnosti ukrajinskih snaga da povrate značajne djelove teritorije. To su za CNN izjavila četvorica američkih i zapadnih zvaničnika upoznata sa najnovijim obavještajnim podacima.

07:58h

Rusija je saopštila da je danas oborila dvije ukrajinske bespilotne letjelice (dron) u blizini Moskve, jednu u blizini glavnog aerodroma južno od grada i jednu zapadno od prijestonice, prenosi Rojters.

Bonus video: