Majkrosoft neće produžiti licence ruskim firmama

Predstavnik Majkrosoft u razgovoru za Forbs (Forbes) rekao je da je odluka donesena u skladu sa sankcijama Evropske unije, SAD-a i Velike Britanije

1869 pregleda 0 komentar(a)
Majkrosoft (Ilustracija), Foto: REUTERS
Majkrosoft (Ilustracija), Foto: REUTERS

Američki softverski div Majkrosoft (Microsoft) neće produžiti licence ruskim firmama od 30. septembra, saopštila je američka kompanija u pismu poslatom Telecom Daily Agenciji u Rusiji 11. avgusta.

Majkrosoft je zaustavio svoju prodaju u Rusiji u martu prošle godine nakon početka opšte invazije Moskve na Ukrajinu u februaru 2022. godine.

Međutim, nastavio je izdavati licence za proizvode, poput Vindovsa (Windows) i Office365, koji su već bili prodati.

Predstavnik Majkrosoft u razgovoru za Forbs (Forbes) rekao je da je odluka donesena u skladu sa sankcijama Evropske unije, SAD-a i Velike Britanije.

Stotine zapadnih kompanija napustile su Rusiju nakon februara 2022.

Pored obustavljanja prodaje, Majkrosoft je zaustavljao mnoge aspekte svog poslovanja u Rusiji u skladu sa sankcijama Sjedinjenih Država.

Forbsovi sugovornici napominju da do 90 posto korporativnih klijenata nastavlja koristiti proizvode Majkrosofta u Rusiji.

Prema riječima stručnjaka, nemogućnost primanja ažuriranja smanjiće sigurnost korporativnih mreža i učiniti ih ranjivijima na hakovanje.

Najavljeno "besprijekorno" prebacivanje na softver ruskih programera neće raditi. Korisnici će se morati naviknuti na nove interfejse, obnoviti poslovne procese, a IT stručnjaci će morati sastaviti novu paralelnu infrastrukturu od ruskih rješenja, napominje Forbs.

Zapadne tehnološke kompanije su ograničile i ruske medije pod kontrolom države, uključujući Russia Today (RT) i Sputnjik, kao odgovor na zahtjeve vlada i pozive da se spriječi širenje ruske propagande.

Bonus video: