BLOG Saobraćaj na Krimskom mostu privremeno obustavljen, broj poginulih u napadu na Pokrovsk porastao na deset

Rat u Ukrajini - 536. dan

29022 pregleda 42 reakcija 42 komentar(a)
Krimski most, Foto: Reuters
Krimski most, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.08.2023. 21:52h
Završeno
20:41h

Na teritoriji Ukrajine nalazi se najveći broj mina na svijetu, a nedostaje joj oprema za deminiranje zbog čega je Kijevu prijeko potrebna pomoć, izjavio je ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov.

Reznikov je Gardijanu /The Guardian/ kazao da ukrajinskoj vojsci nedostaju ljudstvo i oprema da očisti od mina prve linije fronta na jugu i istoku Ukrajine, gdje se nalaze milioni eksplozivnih naprava.

“Ukrajinski vojnici otkopavaju po pet mina na svakom kvadratnom metru, koje su postavile ruske trupe u pokušaju da osujete kontraofanzivu Ukrajine”, rekao je Reznikov i uputio saveznicima apel za pomoć.

On je istakao da je od ključne važnosti da saveznici prošire i ubrzaju obuku ukrajinskih vojnika za deminiranje.

Reznikov je naglasio da zemlje koje ne žele da Ukrajini šalju pomoć u oružju, kao što je Japan, mogu da pruže pomoć u opremi i obuci za deminiranje.

(MINA)

18:19h

Ukrajina je postala država sa najvećim brojem nagaznih mina na svijetu i njena vojska nema dovoljno ljudi i opreme da očisti prve linije fronta, izjavio je danas ministar odbrane zemlje.

16:03h

Broj poginulih u ruskom napadu na ukrajinski grad Pokrovsk u Donjeckoj oblasti porastao je na deset, saopštila je danas Državna služba za vanredne situacije, prenosi Kijev indipendent.

Pokrovsk
Pokrovskfoto: Reuters

Pukovnik Vitalij Kinc, načelnik 9. državnog vatrogasno-spasilačkog odreda, preminuo je u bolnici tokom noći 13. avgusta, navodi se u izvještaju.

Ruske snage su 7. avgusta pogodile Pokrovsk sa dvije rakete, tvrdeći da gađaju "komandno mjesto" ukrajinske Operativno-strateške grupe Horticija.

Vojni portparol Serhij Čerevatiji je 8. avgusta odbacio rusku tvrdnju, rekavši da je to već "treći ili četvrti put" da je Rusija uništila ovo komandno mjesto.

Ruske snage su pogodile centar Pokrovska u 19.15. i 19.52 časova 7. avgusta, oštetivši 12 višespratnica, hotel, zgradu lokalnog tužilaštva, zgradu Penzijskog fonda, apoteku, dvije prodavnice i dva kafića.

U napadu su povrijeđene 82 osobe, uključujući dvoje djece, policajce i spasioce.

15:52h

Saobraćaj na Krimskom mostu koji je izgradila Rusija "privremeno je obustavljen", saopšteno je na zvaničnom Telegram kanalu u nedjelju, prenosi Rojters.

Nije naveden razlog za obustavu saobraćaja.

14:51h

Najmanje 500 djece je ubijeno, a više od hiljadu je povrijeđeno od početka ruske invazije na Ukrajinu, u februaru prošle godine, kazali su iz kancelarije ukrajinskog glavnog tužioca.

Kako prenosi Slobodna Evropa, oni su istakli da su brojke nepotpune, zbog teškoća u prikupljanju podataka u područjima koja su zauzele ruske snage.

Ujedinjene nacije javile su ranije da je najmanje 9,3 hiljade civila ubijeno, dok je 16,6 hiljada ranjeno od početka invazije.

Rusija nastavlja sa vazdušnim udarima, napadajući gradove širom Ukrajine.

(MINA)

12:25h

Ruske snage granatirale su danas dva sela u južnom ukrajinskom regionu Herson, ubivši sedam civila, uključujući jednu bebu, saopštile su ukrajinske vlasti.

Par, njihovo 23-dnevno dijete i još jedan muškarac ubijeni su u selu Široka Balka, rekao je ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko, prenosi Rojters.

Dvanaestogodišnji sin tog para je teško ranjen i preminuo je u bolnici, dodao je on. Dvije osobe su poginule, a jedna ranjena u susjednom selu Stanislav, za koje je Klimenko rekao da je 12 puta pogođeno artiljerijom.

„Teroristi nikada neće dobrovoljno prestati da ubijaju civile“, napisao je Klimenko u Telegramu uz dvije fotografije oštećenih kuća. "Teroristi se moraju zaustaviti. Silom. Oni ništa drugo ne razumiju", dodao je.

Ukrajinska vojska povratila je zapadni dio oblasti Herson od ruske okupacije prošlog novembra, ali su snage Kremlja nastavile redovno da granatiraju to područje sa druge strane rijeke Dnjepar.

12:17h

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je ukrajinski dron oboren iznad Kurske oblasti, prenosi Rojters.

Prethodno je isto ministarstvo saopštilo da je iznad Belgorodske oblasti oko 11 časova po moskovskom vremenu oboren drugi dron, pošto je oko četiri sata jutros već oboren jedan dron koji je pokušao da napadne Belgorodsku oblast.

Nije bilo žrtava, ni materijalne štete. Kurska i Belgorodska oblast nalaze se na zapadu Rusije, na granici sa Ukrajinom.

12:15h

Ukrajinske snage pokušavaju da probiju ruske linije u zapadnim djelovima Donjecke oblasti, gdje su ukrajinski borci napadali u talasima s ciljem da se zauzme rusko uporište istočno od grada Staromajorske, izjavio je ruski zvaničnik Vladimir Rogov.

On je rekao da je u djelovima Zaporožja pod kontrolom Moskve bilo intenzivnih borbi, posebno južno od Velike Novosilke, gdje su ukrajinske snage pokušavale da probiju ruske linije i potisnu ruske snage do obale Azovskog mora, prenosi Rojters.

"Poslije najteže i najkrvavije dvonedjeljne bitke, neprijatelj je uspio da prodre i učvrsti svoje pozicije u sjevernom dijelu Urožajne", rekao je Rogov i istakao da ruski vojnici i dalje kontrolišu južni dio Urožajne.

Prema njegovim riječima, očigledno je da je cilj ukrajinskih snaga preuzimanje kontrole nad gradom Staromlinovka.

12:13h

Rusija je saopštila da je njen patrolni brod Vasilij Bikov pucao iz automatskog oružja na teretni brod "Sukru Okan", nakon što kapetan nije odgovorio na zahtjev da se zaustavi radi inspekcije.

Sukru Okan se kretao prema ukrajinskoj luci Izmail, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

„Da bi se nasilno zaustavilo plovilo, otvorena je vatra upozorenja iz automatskog oružja“, navodi se u saopštenju, kako prenosi Rojters.

Ruska vojska se ukrcala na brod uz pomoć helikoptera Ka-29. „Nakon što je inspekcijska grupa završila rad na brodu, Sukru Okan je nastavio put ka luci Izmail“, saopštilo je ministarstvo.

U bazama podataka o otpremi Sukru Okan se navodi kao brod pod zastavom Palaua, nosivosti 2.155 tona, čija je matična luka Istanbul.

12:09h

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je da postoji realna mogućnost da Rusija više ne finansira aktivnosti plaćeničke grupe Vagner.

Ministarstvo odbrane navelo je u dnevnom biltenu da je ruska država djelovala protiv nekih drugih poslovnih interesa vlasnika Vagnera Jevgenija Prigožina nakon što je on u junu predvodio neuspjelu pobunu protiv vrha ruske vojske, prenosi Rojters.

„Ukoliko ruska država više ne plaća Vagner, drugi najvjerovatniji finansijeri su bjeloruske vlasti“, navodi se u saopštenju, dodajući da bi to predstavljalo iscrpljivanje bjeloruskih resursa.

Ministarstvo je saopštilo da se Vagner grupa kreće ka smanjenju i rekonfiguraciji kako bi uštedjela na troškovima plata osoblja u vrijeme finansijskog pritiska.

10:16h

Njemačka kompanija "Rajnmetal" isporučiće Ukrajini do kraja godine sisteme bespilotnih letjelica nove generacije Luna, prenio je ugledni njemački nedjeljnik Bilt am Zontag, pozivajući se na izvore u kompaniji.

Ukrajina očajnički nastoji da poveća svoj arsenal oružja za borbu protiv ruskih snaga, od bespilotnih letjelica do municije za tenkove.

Sistem bespilotnih letjelica Luna sastoji se od zemaljske kontrolne stanice sa nekoliko dronova, lansirnog katapulta i vojnih kamiona, piše njemački nedjeljnik, dodajući da bi sistem dronova mogao da se koristi za operacije izviđanja, namjenskog uspostavljanja 4G mreže i presretanje ili ometanje komunikacija.

Njemačka kompanija nije do sada bila dostupna za komentar informacije koje je prenio nedjeljnik Bilt am Zontag, navodi Rojters.

10:02h

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane uništili su u nedelju rano ujutru bespilotnu letjelicu koju je lansirala Ukrajina iznad teritorije regije Belgorod, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

"Nema žrtava niti štete", objavilo je ministarstvo u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, dodajući da se napad dogodio oko 4 sata ujutru, prenosi N1.

Rojters nije mogao nezavisno da provjeri izvještaj.

Regija Belgorod je na jugu Rusije i graniči se sa Ukrajinom.

10:00h

Rat u Ukrajini ušao je u 536. dan. Šta se dešavalo juče možete pogledati na linku ispod.

Bonus video: