Šojgu: Resursi ukrajinske vojske su gotovo iscrpljeni, Kijev ne postiže rezultate uprkos podršci Zapada

Što se tiče oružja koje je Zapad isporučio Kijevu, Šojgu je rekao da ono nije ništa posebno za ruske trupe

8245 pregleda 12 komentar(a)
Šojgu, Foto: Reuters
Šojgu, Foto: Reuters

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu smatra da su resursi ukrajinske vojske gotovo iscrpljeni, u vrijeme kada Kijev od juna vodi iscrpljujuću kontraofanzivu kako bi ponovo preuzeo teritorije koje je okupirala Moskva, prenosi Radio Slobodna Evropa.

On uvjerava da Kijev ne postiže nikakve rezultate uprkos punoj podršci Zapada, piše AFP.

Ustvrdio je da se vojna kampanja u Ukrajini, kako naziva rat koji je pokrenula Moskva, pokrenuta prije gotovo godinu i po dana pokazala kao ozbiljan test za rusku vojsku, ali i da je Rusija uspjela značajno povećati svoju proizvodnju oklopnih vozila.

Što se tiče oružja koje je Zapad isporučio Kijevu, Šojgu je rekao da ono nije ništa posebno za ruske trupe.

"Spremni smo podijeliti naše procjene slabih tačaka opreme Zapada", izjavio je ruski ministar u utorak pred skupštinom međunarodnih vojnih zvaničnika.

Zahvalio se ruskim vojnicima, za koje je rekao da se bore na frontu protiv neonacizma, ponavljajući retoriku Kremlja koji tvrdi da je ofanziva u Ukrajini usmjerena na svrgavanje neonacističkog režima.

Moskovska međunarodna bezbjednosna konferencija, koju je organizovala ruska vojska i održava se u blizini glavnog grada, službeno ima više od 800 gostiju iz 76 zemalja, ali ne i onih sa Zapada.

Bonus video: