„Razbili smo mitove o nadmoći Zapada”

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu tvrdi da su ukrajinski vojni resursi skoro iscrpljeni

16984 pregleda 33 reakcija 33 komentar(a)
Šojgu na konferenciji u Moskvi, Foto: Rojters
Šojgu na konferenciji u Moskvi, Foto: Rojters

Ruski ministar odbrane rekao je juče da su borbeni kapaciteti Ukrajine “skoro iscrpljeni” i da je rat iznio na vidjelo slabosti zapadnih sistema naoružanja.

Sergej Šojgu je u obraćanju na bezbjednosnoj konferenciji u Moskvi kojoj je prisustvovao i kineski ministar odbrane Li Šangfu, rekao da je sukob u Ukrajini bio ozbiljan test za Rusiju.

“U specijalnoj vojnoj operaciji, ruska armija je razbila mnoge mitove o nadmoći vojnih standarda Zapada,” rekao je Šogu u rijetkom javnom govoru.

“Preliminarni rezultati borbenih operacija pokazuju da su ukrajinski vojni resursi skoro iscrpljeni,” rekao je Šojgu. Agencija Rojters navodi da on nije dao detaljne dokaze koji bi potkrijepili te tvrdnje.

Zapad predstavlja rat u Rusiji kao najveći strateški promašaj Moskve od sovjetske invazije na Avganistan 1979, a zapadni lideri kažu da žele da poraze Rusiju na ukrajinskom ratištu.

Ukrajinska kontraofanziva do sada nije postigla značajnije uspjehe i njene vlasti priznaju da je napredak sporiji od željenog zbog pripremljene ruske odbrane i, kako tvrde, nedovoljno naoružanja.

Spremni smo da sa našim partnerima podijelimo procjene o manama zapadne tehnike

Rusija i dalje kontroliše oko petinu Ukrajine, uključujući crnomorsko poluostrvo Krim, Lugansku oblast na istoku i velike djelove Donjecke, Zaporoške i Hersonske oblasti. Okupirana teritorija obuhvata većinu ukrajinske obale i djelove njenog industrijskog središta Donbas.

Rusija poručuje da će ostvariti ciljeve u Ukrajini, koju opisuje kao marionetu Zapada. Stalno ističe da je spremna da vodi dugotrajni rat i njena privreda je pod velikim pritiskom vojnih troškova.

Šojgu je rekao da je Rusija spremna da informacije o slabim stranama zapadne tehnike podijeli sa svojim partnerima.

“Želim da istaknem da za rusko oružje danas na bojnom polju ne postoji ništa jedinstveno i neranjivo. U mnogim slučajevima, tehnika čak i sovjetske proizvodnje prevazilazi zapadne modele po borbenim kvalitetima. Imamo objektivne kontrolne podatke o uništenju njemačkih tenkova, američkih oklopnih vozila, britanskih raketa i drugih sistema oružja. Spremni smo da podijelimo procjene o manama zapadne tehnike sa našim partnerima”, rekao je Šojgu.

Zgrada u Lavovu koja je pogođena u ruskom napadu
Zgrada u Lavovu koja je pogođena u ruskom napadu foto: Reuters

On je optužio Ukrajinu da stalno koristi civilnu infrastrukturu za skrivanje vojnika i teške vojne opreme i da su njene snage granatirale civilna naselja na istoku Ukrajine pod ruskom kontrolom. Ukrajina je, kako tvrdi, iskoristila crnomorski sporazum o žitu kao paravan za izgradnju skladišta oružja i municije u Odesi i drugim lukama. Ukrajina je više puta negirala da koristi civilnu infrastrukturu u vojne svrhe i demantuje da gađa civilne mete.

U komentaru upućenom Kini, Šojgu je rekao da Zapad namjerno potpiruje situaciju oko Tajvana, koju je uporedio sa ukrajinskim ratom.

“Po ovim uslovima, bilateralni odnosi između Rusije i Kine su u svakom pogledu prevazišli nivo strateških veza i postali više od savezničkih,” rekao je Šojgu.

„Djeca drhte od straha”

U ruskim vazdušnim napadima juče su pogođene zapadne oblasti Ukrajine koje se graniče sa Poljskom, i drugi djelovi zemlje, kada su poginule tri osobe u jednoj fabrici a ranjeno više od deset, saopštili su ukrajinski zvaničnici.

Lokalni mediji su objavili da je to najveći vazdušni napadi na Lavovsku oblast od početka ruske invazije. Žrtve su prijavljene u sjeverozapadnoj Volinskoj oblasti.

Švedski proizvođač ležajeva SKF saopštio je da je njihova fabrika u Lucku pogođena raketom preksinoć, kada su poginula tri radnika.

Petnaest osoba je ranjeno u Lavovskoj oblasti, a šest raketa je oštetilo desetine zgrada i igralište vrtića u prijestonici te oblasti i oko nje. Najmlađa žrtva je imala deset godina, prenio je Rojters.

Volin i Lavov se graniče sa Poljskom i udaljeni su stotine kilometara od ratišta.

“Djeca su veoma uplašena. Bila su histerična, tresla su se. Jedno od njih je čak i povraćalo od straha”, rekao je stanovnik Lavova Dmitro Ivaščišin ispred jedne stambene zgrade dok su vatrogasci pretraživali ruševine. “Hvala Bogu da smo svi živi”.

Bonus video: