Španski socijalisti osvojili ključno mjesto u parlamentu

Ovo je bilo prvo parlamentarno glasanje nakon izbora održanih 23. jula koji nijednoj grupi nisu ostavili lagan put za formiranje vlade

2999 pregleda 1 komentar(a)
Predstavnici španskih socijalista premijera Pedra Sančeza, Foto: Reuters
Predstavnici španskih socijalista premijera Pedra Sančeza, Foto: Reuters

Španski socijalisti imenovali su svog kandidata za predsjednika Donjeg doma parlamenta uz podršku katalonskih separatističkih stranaka, što je prvi korak premijera Pedra Sančeza ka formiranju nove vlade.

Francina Armengol imenovana je za predsjednicu nakon što je osvojila 178 glasova u parlamentu od 350 mjesta. Kandidat konzervativne Narodne stranke (PP) osvojio je samo 137 glasova, dok je krajnja desnica Vox, koja je u koaliciji sa Narodnom strankom u nekoliko španskih regija, glasala za svog kandidata Ignacia Gila umjesto kandidata PP-a.

Narodna stranka koju predvodi Alberto Nunjez Feijoo, osvojila je više mjesta od Socijalista (PSOE) na izborima u julu, ali nisu osigurali potpunu većinu i suočavaju se sa teškom borbom da skupe dovoljno podrške za formiranje vlade.

Socijalisti su osvojili drugi najveći broj mjesta i nastojaće formirati vladu uz podršku krajnje lijevog partnera Sumara i nekoliko manjih stranaka, uključujući katalonske separatiste Esquerra Republicana (ERC) i Zajedno za Kataloniju (Junts).

Armengol je bila liderka regije Balearskih ostrva na katalonskom govornom području od 2015. do juna 2023. godine. Bila je u koaliciji sa ljevičarskim Podemosom i sestrinskom strankom ERC-a.

Njena kandidatura za mjesto predsjednika viđena je kao poklon katalonskim, baskijskim i galicijskim strankama.

Lider ERC-a Gabriel Rufian rekao je na konferenciji za novinare da, iako je stranka podržala kandidata Socijalista za predsjednika Kongresa, to ne znači podršku za formiranje Sančezove vlade.

Iz ERC-a su u saopštenju naveli da su dobili nekoliko ustupaka od Socijalista u zamjenu za njihovu podršku, uključujući sporazum da se katalonski jezik koristi kao službeni u španskim institucijama poput pravosudnog sistema i parlamenta.

Sančez, koji je na vlast došao prvi put 2018. godine, vlada u manjinskoj koaliciji od početka 2020. godine.

Ovo je bilo prvo parlamentarno glasanje nakon izbora održanih 23. jula koji nijednoj grupi nisu ostavili lagan put za formiranje vlade.

Bonus video: